Pretraga

Biznis prodaje radova u punom je cvatu: Brižna mama kupuje završni za svog sina

A- A+

Nedavno je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu nabavio softvere za provjeru autentičnosti radova na fakultetima. Dostupni su oni za oko 150.000 studenata i oko 9.600 nastavnika te će omogućiti provjeru studentskih radova – od seminarskih, završnih do doktorskih. Iako ovakav sustav prokazuje plagijatore, drugu skupinu prevaranata, ako je rad kvalitetno napisan, zapravo nije tako lako otkriti. Riječ je o osobama koje kupuju već gotove radove. Ovih dana internetski oglasnici i društvene mreže prepune su ponuda osoba koje nude ‘pomoć’ pri izradi akademskih radova i onih za srednjoškolce. Jedna od njih čak nam se javila sa zamolbom da razglasimo njen ‘biznis’. S druge strane, značajan je i broj onih koji potražuju takvu uslugu, poput jedne brižne majke koja traži osobu koja će napisati završni rad umjesto njenog sina.

Foto: Pixabay

Kraj je prvog semestra i razdoblje je to kada brojnim studentima istječu rokovi za predaju seminarskih radova. Ujedno će oni na završnim godinama studija započeti s pisanjem završnih ili diplomskih. Nije tajna da će se neki od studenata upustiti u akademsku prevaru i kupiti već gotov rad – oglasnici su prepuni onih koji nude takvu vrstu usluge.

Mama kupuje rad za sina

Izdvojeni članak

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

No, ne kupuju radove samo studenti, nego i pojedini učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola, za koje je pisanje završnog rada obavezno. Razina lijenosti onih koji na taj način odluče kupiti svjedodžbu dosegla je novu razinu, pa sada imamo i brižne majke koje kupuju gotove radove za svoju djecu. Tako je jedna mama, bez imalo srama i skrivanja identiteta, u Facebook grupi koja okuplja preko 130 tisuća studenata i poslodavaca, objavila oglas kojime traži nekoga tko će umjesto njenog sina napisati završni rad.

– Tražim nekog tko bi napisao sinu završni rad… sss vozač. Tema: prijevoz lijekova na relaciji Žitnjak-Sesvete… min 15. stranica. Imamo naputak o izradi završnog rada, stoji u oglasu ove majke koji je naknadno, a nakon negativnih reakcija na njen postupak, obrisan iz grupe ‘Tražim/nudim studentski posao’.

Screenshot: Facebook

Puno smo tekstova objavili na temu kupnje rada, od onog slučaja kada ga smo uhvatili nastavnicu koja je tražila maturalni rad za učenika, svog susjeda,, preko slučaja studenata i učenika koji to sami rade, a otkrili smo i da u Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja prodaje akademske radove, zbog čega je posla imala i policija te Državno odvjetništvo.

‘Ako nije problem ako bi mi pomogli da što više njih pomognem’

Ipak, to nije spriječilo jednu ‘poduzetnicu’ da nam se javi mailom sa zamolbom da razglasimo kako ona nudi ‘pomoć’ pri pisanju završnog rada za srednje škole. Moli nas za uslugu u svom upitu ovim riječima: ‘ako nije problem ako bi mi pomogli da što više njih pomognem’.

Izdvojeni članak

Studentica kupuje diplomski za Pravo: Komentari koje je dobila odlično su je ismijali

Nismo joj otkrili da će biti jedna od tema ovog članka, pa ne bi bilo uredu da otkrijemo njeno ime. Čak ni unatoč tomu što smo se predstavili kao novinari i postavili joj par pitanja na koje je ona, sva ushićena, odgovorila već nakon nekoliko minuta. Otkrila nam je tako kako piše srednjoškolske radove, s time da do sada ima najviše iskustva pišući za trgovačku školu.

– Klijente nisam imala pisala sam svima ovako tokom srednje, nisam naplaćivala sad sam baš krenula da mi to bude kao mali posao. Cijena pisanja se kreću od 300 do 350 ovisi o broju stranica, piše nam u mailu, a njene riječi prenosimo bez ispravljanja grešaka.

Plaćanje unaprijed

Literaturu, dodaje, pronalazi u knjižnici, na internetu, u udžbenicima, a ponekada zamoli i osobu umjesto koje piše rad da joj pošalje što ima od izvora.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

– Rad mi se plaća tako da se pola iznosa uplati ja kad napišem dio pošaljem ili se nađem sa osobom i onda se uplati ostatak, kaže nam mlada ‘poduzetnica’ i poziva zainteresirane da joj se jave mailom kojeg, naravno, ne namjeravamo objaviti.

Iako nije poznato kako izdaje račune, djevojka koja nudi uslugu pisanja radova zapravo ne čini zakonski prekršaj. Ipak, njena moralna odgovornost, kao jedne od glavnih aktera priče, je velika. Uostalom, sigurno joj baš i ne bi prijalo da ju jednoga dana operira kirurg koji je kupio ispit iz anatomije. Ili da posao, umjesto nje, dobije osoba koja je nesposobna pravilno napisati desetak stranica nekog završnog rada i takva jednoga dana možda ‘dogura’ do fotelje u Saboru.