Pretraga

Imamo malu ekskluzivu: Ministarstvo izdalo dopusnicu za medicinu na Katoličkom sveučilištu

A- A+

Kako nam je danas potvrđeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskom katoličkom sveučilištu prije dva mjeseca izdali su dopusnicu za novi studij medicine. Istovremeno, za dugo najavljivan studij medicine Pulskog sveučilišta još nema zelenog svjetla budući da Nacionalno vijeće još nije izdalo suglasnost. Ova vijest dolazi kao iznenađenje jer je Nacionalno vijeće prvotno, krajem prošle godine, uskratilo suglasnost za oba nova studija.

Foto: Pixabay

Još prošle godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala je zeleno svjetlo najavljenom studiju medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz pozitivnu akreditacijsku preporuku AZVO-a, tada je tražilo još mišljenje Ministarstva zdravstva te Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Ministarstvo izdalo dopusnicu

Uslijed odoborenja Nacionalnog vijeća te pozitivnog akreditacijskog prijedloga AZVO-a, Ministarstvo obrazovanja 12. lipnja ove godine izdalo je dopusnicu za studij medicine na HKS-u. Dopusnica je izdana, dakle, u samoj završnici mandata sada bivše ministrice Blaženke Divjak.

– U provedenom postupku inicijalne akreditacije, na temelju Akreditacijske preporuke Agencije za znanost i visoko obrazovanje, uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta Agencije, te prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatskom katoličkom sveučilištu Ministarstvo znanosti i obrazovanja je dana 12. lipnja 2020. izdalo dopusnicu za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina, stoji u odgovoru koji smo danas dobili od Ministarstva.

Prošle godine ministrica Divjak u vezi je novog studija na HKS-u tražila i potvrdu Ministarstva zdravstva. To je uvelike bilo vezano za europske direktive s kojima studiji medicine moraju biti u skladu otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju prije sedam godina. No, iz odgovora MZO-a koji smo sada dobili nije razvidno što je bilo s mišljenjem Ministarstva zdravstva. Ova vijest dolazi kao iznenađenje iz još jednog razloga. Nacionalno vijeće je, naime, u listopadu prošle godine uskratilo suglasnost za dva nova studija medicine na HKS-u te Pulskom sveučilištu.

Nacionalno vijeće prvotno bilo protiv novih studija

Na sjednici Nacionalnog vijeća održanoj 16. listopada 2019. odlučeno je da novi studiji medicine u Puli i na HKS-u nisu opravdani pa stoga ta sveučilišta prvotno nisu ni dobila suglasnost za pokretanje studija.

Izdvojeni članak
liječnik u kuti

Što će biti sa studijima Medicine u Puli i na HKS-u? Nacionalno vijeće nije im dalo suglasnost, ali proces nije završen

– Sa 3 glasa „ZA“, 9 glasova „PROTIV“ i 3 „SUZDRŽANA“ glasa Nacionalno vijeće donosi odluku o nedavanju odobrenja za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija “Medicina” – Hrvatsko katoličko sveučilište, stoji u zapisniku od 16. listopada koji smo preuzeli s njihove web stranice.

Iz zapisnika, koji smo tada detaljno pročitali, vidljivo je i tko je bio za Medicinski fakultet na HKS-u, a tko protiv. Tako Mladen Boban smatra da Nacionalno vijeće ne bi trebalo dati odobrenje. Akademik Ivica Kostović smatra da nema potrebe za osnivanjem navedenog studija, te da je elaborat Hrvatskog katoličkog sveučilišta nedorečen i nepotpun. Gojko Ostojić izrazio je zabrinutost zbog pristranog izvjestitelja (Mladen Boban izvijestio je o predmetu) i smatra da bi se davanjem odobrenja za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija došlo do uvijek dobrodošle konkurentnosti. Petar Mišević naglasio je da je iznenađen stavom članova Nacionalnog vijeća i propitkivanjem Mišljenja koje donosi Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koje je bilo pozitivno.

U međuvremenu je, očito, došlo do neke promjene pa je Nacionalno vijeće dalo odobrenje za novi studij medicine pri HKS-u. Pokušali smo to doći do nekog zapisnika ili odluke Vijeća, no u trenutku pisanja ovog teksta, njihove web stranice bile su nedostupne.

Dekani se bunili oko novog studija medicine

Posljednjih smo godinu dana sustavno pratili najave o uvođenju novih studija medicine pri Pulskom i Katoličkom sveučilištu. Prenijeli smo tako i informaciju da su, po prvim najavama novih studija, dekani četiri etablirana medicinska fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, uputili protestnu notu. Smatrali su tada da nema potrebe za uvođenjem novog studija medicine budući da već postojeći studiji obrazuju dovoljno liječničkog kadra.

Kada je prošle godine u javnost izašla informacija da je AZVO dao zeleno svjetlo studiju medicine na HKS-u, upitali smo dekane svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj da se o tome izjasne. Unatoč tome što su se već otprije glasno protivili novim studijima medicine, na naš upit nijedan od dekana nije dostavio odgovor.

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Neka od pitanja koja su mnogima liječničke struce visila iznad glave u vezi osnivanja novog studija na HKS-u vezana su uz klinike i suradnju s bolnicama. Naime, Hrvatsko katoličko sveučilište, za razliku od ostalih Sveučilišta na kojima se podučava medicina, nema klinike kao svoje ustrojbene jedinice. Osim toga, neki su postavljali i pitanja kako će Zagreb, gdje već postoji jedan studij medicine s dosta visokim brojem studenata, podnijeti još nekoliko grupa na kliničkim predmetima u bolnicama i klinikama. Osim toga, postavljalo se i pitanje nastavnog kadra. Kada se u prošlosti osnivao neki medicinski fakultet, onda bi mu neki već etablirani, uglavnom je to bio Zagreb, bio svojevrsni ‘mentor’. Profesori zagrebačkog Medicinskog tako su odlaziti u Split i Osijek, dok ovi nisu podigli svoj nastavni kadar, a neki od njih još uvijek tako odlaze držati predavanja na Medicinski fakultet u Mostaru.

Budući da je najava novog studija medicine na HKS-u inicijalno izazvala protivljenje dekana medicinskih fakulteta u četiri hrvatska grada, prirodno se nameće pitanje hoće li ijedan od tih fakulteta biti voljan, svojim iskustvom, znanjem i nastavnim kadrom, pomoći u podizanju novog studija pri HKS-u. To su bila samo neka od spornih pitanja na koje još uvijek nemamo odgovore.

Nacionalno vijeće još se nije odlučilo za Pulu

Sveučilište u Puli od kolovoza prošle godine ima Medicinski fakultet. Na tom fakultetu još se uvijek ne studira medicina, već postoje preddiplomski stručni studij sestrinstva te programi cjeloživotnog obrazovanja. Prošle je godine, upravo zbog osnivanja Medicinskog fakulteta, bilo šuškanja da će i Pula dobiti svoj studij medicine. No, nakon što je Nacionalno vijeće, kako smo spomenuli, u listopadu prošle godine uskratilo svoju suglasnost, svi su mislili da nema povratka. Sveučilište u Puli tada je smatralo da je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti.

–  Odbijenica nije ni pravno ali ni sadržajno opravdana, te se nadamo da ćemo temeljem priloženih argumenata ishodovati dopusnicu. Napominjem da je AZVO, tijelo zaduženo za postupak ocjene kvalitete i ispunjavanja uvjeta pokretanja studija, pozitivno provelo ocjenu kvalitete, a Nacionalno vijeće je bilo zaduženo za ocjenu da li je studij integriran ili nije, rekao nam je u siječnju prorektor Sveučilišta u Puli Valter Boljunčić.

Izdvojeni članak
liječnik u kuti

Za plaće nastavnika na faksu koji nema studente mjesečno iz proračuna dajemo 100.000 kuna

No, da bi se pulski san o studiju medicine mogao i ostvariti na neki način sugerira i odgovor koji smo dobili od Minsitarstva. Na naš upit o tome u kojoj je fazi postupak inicijalne akreditacije novog studija medicine pri Sveučilištu u Puli, Ministarstvo obrazovanja nam je potvrdilo da se još uvijek čeka prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća. Hoće li na kraju ipak podržati novi studij, kako je to bio slučaj s HKS-om, ili ne, ostaje za vidjeti.

lijecnik
Share via
Copy link
Powered by Social Snap