Pretraga

Što će biti sa studijima Medicine u Puli i na HKS-u? Nacionalno vijeće nije im dalo suglasnost, ali proces nije završen

A- A+

Medicinski fakultet u Puli i Medicinski fakultet pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu nisu dobili suglasnost Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj za izvođenje integriranih studija Medicine. Tako je odlučeno na sjednici Nacionalnog vijeća 16. listopada, no Sveučilište u Puli, naravno, nije zadovoljno ovom odlukom i smatraju da je Nacionalno vijeće premašilo neke svoje ovlasti te je poslalo dopis u kojem reagiraju na njihove zaključke.

foto: pixabay

Početku izvođenja studija Medicinskog fakulteta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kao i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Puli na put je stala jedna malo veća prepreka. Nakon što je za oba fakulteta zeleno svjetlo dala Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kao i međunarodni recenzenti, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj bila je zadnja stanica na putu do dopusnice Ministarstva.

Međutim, to Nacionalno vijeće na sjednici održanoj 16. listopada 2019. donijelo je odluku da ni jednom od ova dva Medicinska fakulteta neće dati odobrenje za izvođenje integriranih studija Medicine.

‘Nema potrebe za osnivanjem navedenog studija’

– Sa 3 glasa „ZA“, 9 glasova „PROTIV“ i 3 „SUZDRŽANA“ glasa Nacionalno vijeće donosi odluku o nedavanju odobrenja za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija “Medicina” – Hrvatsko katoličko sveučilište, stoji u zapisniku od 16. listopada koji smo preuzeli s njihove web stranice.

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Iz zapisnika je vidljivo i tko je bio za Medicinski fakultet na HKS-u, a tko protiv. Tako Mladen Boban smatra da Nacionalno vijeće ne bi trebalo dati odobrenje. Akademik Ivica Kostović smatra da nema potrebe za osnivanjem navedenog studija, te da je elaborat Hrvatskog katoličkog sveučilišta nedorečen i nepotpun. Gojko Ostojić izrazio je zabrinutost zbog pristranog izvjestitelja (Mladen Boban izvijestio je o predmetu) i smatra da bi se davanjem odobrenja za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija došlo do uvijek dobrodošle konkurentnosti. Petar Mišević naglasio je da je iznenađen stavom članova Nacionalnog vijeća i propitkivanjem Mišljenja koje donosi Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koje je bilo pozitivno.

Naime, upravo je Agencija za znanost i visoko obrazovanje u srpnju dala zeleno svjetlo uvođenju novog studija Medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. AZVO je Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslalo pozitivnu akreditacijsku preporuku za spomenuti studij, a Ministarstvu je dostavljeno i pozitivno mišljenje neovisnih recenzenata. To pozitivno mišljenje odnosi se na usklađenost studijskog programa s odredbama Europske komisije i Europske unije – preciznije, s odredbama Direktive 2005/36/EC i Direktive 2013/55/EU.

S Hrvatskog katoličkog sveučilišta nisu htjeli komentirati zaključke i odluke Nacionalnog vijeća jer, kako su nam rekli, postupak zahtjeva za izvođenje novog studijskog programa integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine nije završen.

Sa Sveučilišta u Puli tvrde da je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti

Sveučilište u Puli koje također ima pripremljen integrirani studij Medicine i dekana tog fakulteta, no ni ono nije dobilo odobrenje za izvođenje studija od Nacionalnog vijeća. I njima je ranije AZVO dao pozitivnu ocjenu, baš kao i međunarodni recenzenti. Akademik Ivica Kostović, prema zapisniku sjednice Nacionalnog vijeća, izjavio je da je sumnjičav prema izvješću međunarodnog stručnog povjerenstva.

Izdvojeni članak
hrvatsko katoličko sveučilište

Pitali smo dekane medicinskih fakulteta što misle o medicini na HKS-u: Pogodite koliko smo odgovora dobili

Sa 2 glasa „ZA“, 7 glasova „PROTIV“ i 4 „SUZDRŽANA“ glasa Nacionalno vijeće donijelo je odluku o nedavanju odobrenja za izvođenje integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija “Medicina” – Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

 

U Zaključku Nacionalnog vijeća koje je dostavljeno Sveučilištu u Puli stoji da sumnjaju u kvalitetu studija koji bi se pokrenuo. Smatraju da nema potrebe za stručnjacima koji bi se obrazovali na tom studiju, da fakultet nema dovoljno vlastitog kadra, da nisu sigurni u kvalitetu uvjeta za izvođenje nastave kao i samu nastavu. Cijeli tekst dokumenta u kojem su ove točke detaljno razložene  možete pronaći na kraju ovog teksta.

Sa Sveučilišta u Puli odlučili su nam komentirati ovaj slučaj, to jest, poslali su nam odgovor na zaključke koji su napisali i poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Iz toga je vidljivo da smatraju kako je Nacionalno vijeće premašilo svoje ovlasti te su detaljno obrazložili svoje odgovore na stavove Nacionalnog vijeća. Cijeli tekst dokumenta možete pronaći na dnu ovog teksta.

– Odbijenica nije ni pravno ali ni sadržajno opravdana, te se nadamo da ćemo temeljem priloženih argumenata  ishodovati dopusnicu. Napominjem da je AZVO, tijelo zaduženo za postupak ocjene kvalitete i ispunjavanja uvjeta pokretanja studija, pozitivno provelo ocjenu kvalitete, a Nacionalno vijeće je bilo zaduženo za ocjenu da li je studij integriran ili nije, rekao nam je prorektor Sveučilišta u Puli, Valter Boljunčić.

*Ako vam se dokumenti ne prikazuju ispravno, ponovno osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.61 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.26 MB]

 

Copy link
Powered by Social Snap