Pretraga

Mijenja se Pravilnik za ostvarivanje prava na studentski dom: Manje bodova najboljim maturantima

A- A+

Kako se bliži kraj nastavne godine za studente, dolazi i razdoblje raspisivanja natječaja za ostvarivanje prava na studentske domove. I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja mijenja Pravilnik koji određuje uvjete ostvarivanja tog prava. Izmjena nema mnogo, a najznačajnija je ona da će najizvrsniji maturanti, odnosno brucoši, za uspjeh na maturi dobiti nešto manje bodova u odnosu na lani. Smanjuje se i broj bodova koji se dodjeljuje dobitnicima Rektorove nagrade, ali će zato po prvi puta na natječaju profitirati studenti koji do završetka natječaja polože sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini.

foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javnu raspravu oko Nacrta Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje. U odnosu na prošlu godinu nije došlo do prevelikih izmjena, a je zapravo najznačajnije onih nekoliko u načinu bodovanja.

Manje bodova za najbolje maturante, više za one koji polože sve ispite

Studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija, a izvrsno su položili više razine obaveznih predmeta državne mature, imaju pravo na dodatne bodove. Baš kao i lani, za postotak riješenosti između 80% i 90% brucoši na natječaju dobivaju 200 bodova. No, 100 bodova manje nego prošle godine dobit će maturanti koji su spomenute predmete položili s više od 90%. Umjesto 400, na ovogodišnjem natječaju dodijelit će im se 300 bodova.

Izdvojeni članak

Po novom pravilniku zagrebačkih studentskih domova u sobama zabranjeni televizori, a nema ni ‘partijanja’ u čajnoj kuhinji

Manje bodova dobivaju na natječaju i studenti dobitnici Rektorove nagrade – i njima će umjesto 400 bodova na ovogodišnjim natječajima biti dodijeljeno 300.

Ipak, od ove godine nagrađuju se najvrjedniji studenti, oni koji su do predaje natječajne dokumentacije položili sve ispite, što do sada nije bio slučaj.

– Studenti koji polože sve propisane ispite u tekućoj akademskoj godini (ne odnosi se na prenesene ispite iz prethodne akademske godine) ili ostvare ukupan broj ECTS bodova za tu godinu studija (u pravilu 60 ECTS, uključujući i ECTS bodove za završni rad na preddiplomskome sveučilišnom ili preddiplomskome stručnom studiju) zaključno do dana prijave na natječaj, a u prethodnim godinama studiranja su ostvarili u prosjeku najmanje 55 ECTS bodova na svim razinama – ostvaruju 100 bodova, stoji u Nacrtu Pravilnika.

Zakinuti više neće biti ni studenti veleučilišnih i sveučilišnih odjela kao ustrojstvenih jedinica. Dobitnici Pročelnikove nagrade u tim slučajevima dobivaju po 200 bodova na natječaju za studentske domove.

I dalje pravo na smještaj neće imati studenti koji su ostvarili prosječno manje od 40 ECTS-a

Ostale stavke bodovanja izvrsnosti, bodovanje deficitarnosti, bodovanje na temelju socio-ekonomskog statusa te na temelju prosjeka ocjena ostaju isti kao i prethodne godine.

Izdvojeni članak

U ponudi smještaj u dva naselja: Poznato kada se otvara natječaj za studentske domove u Rijeci

Dakle, u natječaju se osobni prosjek studenta dijeli s prosjekom ocjena svih studenata na istoj razini studija s istog visokog učilišta, a onda se dobiveni broj množi s 1.000.

Između ostaloga, dodatne bodove na natječaju dobivaju studenti viših godina studija, od 100 koliko dobivaju upisani u drugu, do 300 koliko će dobiti studenti šeste godine. Upisani na studije koji obrazuju deficitarni studij dobivaju dodatnih 200 bodova, a studenti kojima je jedan roditelj preminuo, nestao ili nepoznat dobivaju po 600 bodova. Temeljem prihoda po članu kućanstva baš kao i prethodnih godina, studenti mogu ostvariti od 75 do 750 bodova.

Osim manjih i poviše spomenutih izmjena u bodovanju, ostatak Nacrta Pravilnika kakvog predlaže Ministarstvo nije se previše mijenjao. I dalje pravo na smještaj, osim nekoliko iznimnih skupina (poput brucoša i osoba s invaliditetom) neće imati studenti koji su u akademskoj godini prijave na natječaj ostvarili manje od 18 ECTS-a, odnosno manje od 40 ECTS bodova prosječno u prethodnim godinama studiranja.

Koje sve izmjene predlaže Ministarstvo u Nacrtu Pravilnika možete proučiti na ovoj poveznici. Na portalu e-Savjetovanja možete i sudjelovati u javnoj raspravi oko tog Pravilnika, a ona je otvorena sve do 19. lipnja.