Pretraga

Ministar u Srbiji glumio da je doktor: Smislio bizrano pojašnjenje zašto se potpisuje s ‘dr.’

A- A+

Iako nikada nije predao doktorsku disertaciju, srbijanski ministar Novica Tončev dičio se titulom doktora. Kad su otkrili da je ministar bez resora ujedno i doktor bez diplome, pokušao se opravdati tumačenjem da skraćenica ‘dr.’, koju stavlja ispred imena, označava da je doktorand.

Good Free Photos, Unsplash

Ministar bez portfelja u srbijanskoj vladi Novica Tončev, kako piše tamošnji Kurir, toliko pati za titulom doktora da si ju je sam pridodao.

Naime, iako je Tončev doktorski studij upisao 2009., doktorat još nije obranio pa čak ni predao.  No to ga nije spriječilo da čak u službenom životopisu na stranicama Vlade Srbije naveo kako je na Građevinskom fakultetu u Nišu završio akademski i doktorski studij, i sve to s najvišom ocjenom.

Bivši zastupnik Socijalističke partije Srbije u Narodnoj skupštini lažnu tvrdnju da je doktor građevine naveo je i na stranicama parlamenta. Novinari su tražili njegovu disertaciju pa otkrili da ona ne postoji.

Tončev se često služio i kraticom ‘dr.’, koju je pisao ispred imena. Kad su ga upozorili da na to nema pravo, pokušao se opravdati kako je tom titulom želio prikazati da je doktorand, odnosno tek student doktorskog studija.

– Što piše? Dr? Pa to je doktorand! Pa kako se piše skraćenica za ‘doktorand’? Kako ja to da napišem? “D.o.”? Ranije je bilo ono ‘mr’ za magistra. Eto, to je moje objašnjenje. Ne znam žele li ljudi raditi medijsku pompu od toga, kazao je Tončev za Južne vesti, dok je rektor Sveučilišta u Nišu bio jasan: ‘Ako nije doktorirao, nije doktor’.

Tončev je nakon pisanja sa svih stranica uklonio titulu koja mu ne pripada te priznao da je samo diplomirani građevinski inženjer.

Izdvojeni članak

Supredsjednica Živog zida tvrdi da je završila građevinu, ali nitko ne može naći njenu diplomu

Podsjetimo, svojevremeno je i Vladimira Palfi, supredsjednica Živog zida i zaručnica Vilibora Sinčića, na listi za Hrvatski sabor navela da je diplomirana inženjerka građevine, iako fakultet nije završila.

Lažni doktor na naslovnici Kurira | Kurir