Pretraga

Hrvatska dobila 365 novih doktora znanosti, pogledajte tko su i s kojih fakseva dolaze

A- A+

Dvije svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održane se protekle subote. Promovirano je ovom prigodom 365 osoba. Najviše novih doktora znanosti u ovom krugu promoviranih dolazi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF).

Svečane promocije dr. sc. - SEECEL - fotografija 1

Svečane promocije novih doktora | foto: Foto Bitunjac

Sveučilište u Zagrebu priopćilo je da su ove subote održane dvije svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti. Promocije su se prvi put održale u novom prostoru, u velikoj dvorani zgrade SEECEL-a koju je Sveučilište dobilo na korištenje od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja tijekom obnove vlastitih prostora od oštećenja nastalih u potresima 2020. godine.

‘Bez doktora znanosti sama znanost nema budućnost’

– Samo oni koji su stigli do diplome doktora znanosti i doktora umjetnosti znaju da je taj put dug i nimalo jednostavan. Bez doktora znanosti i doktora umjetnosti ni sama znanost nema budućnost, naglasio je rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić.

Svečana promocija novih doktora izgleda tako da prvo doktorski kandidati ulaze u dvoranu, nakon čega na pozornicu stižu rektor, prorektori i dekani u svečanoj povorci, predvođenoj pedelom. Slijedi intoniranje himne i govor rektora.

Izdvojeni članak
rektor sa žezlom u ruci proglašava profesora počasnim doktorom

Rektor Lakušić dodijelio je prvi počasni doktorat u svojem mandatu: ‘Iznimno sam počašćen’

Najviše promoviranih s PMF-a

– Nakon što su kandidati, odjeveni u svečane toge, izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i doktorima umjetnosti, prebacili su kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Na svečanostima je uslijedilo uručivanje diploma i doktorskih medalja te upisivanje promoviranih u Knjigu doktora, naveli su sa Sveučilišta u Zagrebu.

Prema popisu Sveučilišta, u ovome krugu promocija najviše novih doktora znanosti, njih 67, dolazi s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Njih 42 je s Filozofskog, još 32 s Medicinskog, 22 s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dok ih je po 19 s Agronomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Ukupno 16 novih doktora je s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, 15 s Farmaceutsko-biokemijskog, a 14 s Građevinskog fakulteta.

U nastavku možete vidjeti svih 365 imena novih doktora znanosti i umjetnosti, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab