Pretraga

Sveučilište planira skratiti nastavnu godinu: Turistička sezona studentima stvara veliki problem

A- A+

Studenti gradova na jugu Hrvatske ušli su u problematično razdoblje – ispiti im još nisu gotovi, a iz stanova moraju izaći. Najmodavcima je daleko unosnije stan izdati u dnevni najam turistima koji dolaze na odmor. Jedan je to od razloga zbog kojih na Sveučilištu u Zadru planiraju skraćivanje nastavne godine.

Foto: Unsplash

Iako je ondje prije par godina otvoren novi studentski dom, u Zadru, kao i većini gradova, kapacitet doma nije dovoljan da bi u njemu živjeli svi studenti. Jedina preostala opcija im je najam privatnog smještaja. No, iz njega moraju iseliti prije nego im završi ispitni rok, sve zbog dolaska turista. Kako doznaje Zadarski list, tom problemu na Sveučilištu u Zadru pokušavaju doskočiti skraćivanjem nastavne godine, što potvrđuje i rektor Josip Faričić.

Ideja je da sve završi do 1. srpnja

Ako Senat Sveučilišta to potvrdi, zimski ispitni rok zadarskim bi studentima počeo 20. siječnja i trajao do 7. veljače 2025. godine, piše Zadarski list. U tom bi slučaju onda ljetni semestar počeo 10. veljače i trajao do 31. svibnja, a ljetni ispitni rok održao bi se od 2. do 23. lipnja 2025. godine. Studentima bi obveze na studiju bile gotove do 1. srpnja. Tom se odlukom, piše Zadarski list, razmak između ispitnih rokova smanjuje za četiri dana, s dosadašnjih 14 dana na 10 dana. Rektor Faričić rekao je za isti medij da se ovakva odluka zaista dijelom odnosi na problem smještaja u privatnim stanovima. Međutim, na sveučilištu smatraju i da će to osigurati fleksibilan pristup koji će uvažavati potrebe i mogućnosti i svih drugih studenata.

– Drugi razlog promjene akademskog kalendara jesu nove, na nacionalnoj razini propisane, procedure upisa na diplomske studije zbog kojih se u rujnu trebaju ranije dovršiti sve studentske obveze na prijediplomskim studijima, uključujući polaganje redovitih ispita te polaganje završnog ispita ili obranu završnog rada s kojim se završava ta razina studija, rekao je Faričić za Zadarski list.

Izdvojeni članak
učenje_zadaća_student_učenik (4)

Veliko sveučilište planira skratiti nastavnu godinu: Žele zaštititi studente koji izgube stan zbog sezone

I Sveučilište u Splitu imalo je sličnu inicijativu

Valja podsjetiti da Sveučilište u Zadru nije prvo koje je iznijelo ovakav plan. Sveučilište u Splitu je za ovu godinu odlučilo prilagoditi kalendar činjenici da tamošnji studenti stanove moraju napustiti s početkom turističke sezone. Splitski rektor Dragan Ljutić u nedavnom nam je intervjuu rekao da je kalendar skraćen na sastavnicama na kojima je to bilo moguće. Neke, poput Medicinskog fakulteta, to zbog vježbi nisu mogle učiniti.

– Kada bi studenti s obvezama umjesto 10. srpnja završavali barem u lipnju, izbjegao bi se taj problem. Već ove godine pojedini fakulteti završit će sve rokove do 20. lipnja što je ranijih godina bilo nezamislivo, kazao nam je nedavno i predsjednik Studentskog zbora u Splitu Jerko Šarić.