Pretraga

Ministarstvo objavilo koliko mjesta u domovima sufinancira: Za skupinu studenata ljetni smještaj – besplatan

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove će godine sufinancirati 13.714 mjesta studentima u domovima. I dok je za njih subvencija 26,54 eura mjesečno, ona koja se dosadašnjih godina dodjeljivala studentima za privatni smještaj u istom iznosu, nedavno je povećana na 60 eura. Povećan je i broj studenata koji je mogu dobiti. I ovog ljeta, odlučilo je Ministarstvo, ljetni smještaj u domovima bit će besplatan studentima čije su kuće ili stanovi razoreni u potresima.

foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o iznosu kvoti za subvencionirano stanovanje studenata. U studentskim domovima diljem Hrvatske Ministarstvo subvencionira ukupno 13.714 mjesta, od čega najviše, 6.880 u studentskim domovima u Zagrebu. Kvota za smještaj u slobodnim kapacitetima učeničkih domova je 1.180 mjesta. Natječaji za smještaj u studentskim domovima u punom su jeku, a mjesto u domu Ministarstvo subvencionira s 26,54 eura mjesečno, kao i prethodnih godina.

Kako do subvencije za privatni smještaj?

Kako smo nedavno pisali, od nadolazeće akademske godine raste subvencija za smještaj kod privatnog stanodavca i to s 26,54 eura na 60 eura mjesečno. Ove godine tu subvenciju može dobiti 2.538 studenata, dok ju je lani koristilo njih dvjestotinjak. Primjerice, prošle godine kvota za subvencioniranje smještaja kod privatnog stanodavca prema istoj ovoj odluci bila je nula, a sada će se u Zagrebu sufinancirati privatni smještaj za 1.275 studenata.

Prema odluci Ministarstva, Studentski centar u Varaždinu provodit će natječaj za smještaj kod privatnih stanodavaca za Čakovec, Koprivnicu, Križevce i Bjelovar. Studentski Centar u Sisku provodi natječaj za subvencije studentima podstanarima u Petrinji, dok Studentski centar u Zadru provodi natječaj za privatni smještaj u Gospiću. Kako stoji u istoj odluci, SC-ovi mogu natječaje za smještaj kod privatnog stanodavca provesti u sklopu natječaja za studentske domove ili odvojeno kao dodatan natječaj, ali najkasnije do 15. prosinca 2023. Podsjetimo, ova subvencija za privatni smještaj nije isto što i ona jednokratna novčana pomoć koju je Središnji državni ured za demografiju i mlade uveo usred akademske godine 2022./2023. u iznosu od 248,86 eura. Riječ je o subvenciji koja je postojala i ranijih godina, samo se dodjeljivala manjem broju studenata i u manjem iznosu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Besplatan ljetni smještaj studentima čiji su domovi razoreni u potresu

Osim odluke o subvencioniranim kvotama u domovima i kod privatnog stanodavca, Ministarstvo je donijelo i onu koja se odnosi na potpuno financiranje troškova ljetnog smještaja u domovima studentima čije su kuće i stanovi razoreni u potresima prije tri godine. I to do 31. kolovoza, do kada i traje ljetni smještaj.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim domovima studenata kojima je u akademskoj godini 2022./2023., u natječajnom postupku ili na temelju posebnih odluka Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijeljeno pravo na subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima, a koji imaju prebivalište na području gradova i općina Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i koji mogu studentskome centru dokazati da su im nekretnine na adresi njihova prebivališta oštećene u potresu označene kategorijom NI, N2 — Neuporabljivo., stoji u odluci MZO-a.

I ovu odluku možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab