Pretraga

[Modni kolegij] Najgora studentska izdanja za vrijeme ispitnih rokova

A- A+

U životu postoje dvije vrste ljudi: oni kojima je stalo do toga kako izgledaju, i oni koje živo boli briga za njihov izgled. Iako studenti nisu kao ostali ljudi, ovo dijele s ostatkom čovječanstva.

pixabay.com

Prođite pokraj bilo kojeg fakulteta i primijetit ćete koliko su svi posebni i jedinstveni na svoj način. Neki se oblače u dugine boje i izgledaju kao da su spremni za prvi dan trećeg razreda osnovne škole, a drugi ne znaju da postoji išta osim crne (znamo da nije boja, hvala). Svi u nekom svom điru i nitko nikoga ne smeta, sve je uvijek po istom. Dok ne dođu rokovi.

Izdvojeni članak

[MODNI KOLEGIJ] Pogledajte kakav stil ima studentica Anna!

Na svu sreću, rokovi su gotovi pa sada možemo bez problema pričati o istima, ali svi znamo koliko je to teško preživjeti. Dani kada se iz sobe izlazi samo do menze, knjižnice ili na ispit, znaju dovesti ljude i do ludila, ili osjećaja da život nema smisla, sve je ružno, sve je tmurno i spremni smo na smrt. Pogotovo zimski rok, kada je sve sivo i bez toga što je nama u glavi sivo.

Ti dani provedeni u izolaciji (ali ne zbog koronavirusa!) su najčešće provedeni u pidžami ili najudobnijoj (čitaj: najgoroj) trenirci. Jedini uvjeti koje imamo pri odabiru odjeće za učenje su a) da nas ništa ne stišće i b) da nam nije hladno. Ostalo sve više-manje. Prljava, masna kosa je must have sezone, a nije niti iznenađenje ako imate neki osebujan ‘miris’, iako zaista preporučujemo tuširanje na dnevnoj bazi.

Menza je drugi dom

Odlazak do menze teško da se možda smatrati povodom za presvlačenje iz te odore, ali odlazak na ispit već postaje upitan, pogotovo ako je riječ o manjem kolegiju, ili ne daj Bože, usmenom ispitu. Tu već lagano kreće panika.

Kad je riječ o ovoj dilemi, postoje dvije vrste ljudi: oni koji se za svaki ispit srede, i oni koji dođu u otprilike istom izdanju kao što je gore opisano, znači dva ekstrema. Za vrijeme predavanja nema ovakvih briga, osim kada se možda drži seminar, a za to se uvijek sređuje, ali kad su ispiti u pitanju, ništa se ne prepušta slučaju.

Pitali smo studente da nam kažu što oni biraju u kriznim situacijama, a evo što su podijelili s nama.

– Kad god imam neki ispit, trudim se izgledati što gore mogu. Nadam se da ću se takva jadna smiliti profesorima, da će misliti da sam cijelu noć provela učeći i da mi jednostavno nije dan pa zato ne znam odgovore na pitanja… A to što ne moram trošiti vrijeme i energiju na češljanje i peglanje odjeće je samo dodatan plus. Ne znam kod koliko je to profesora i profesorica upalilo, niti je li kod bilo koga, ali znam da sam zasad (skoro) redovan student, priča nam Matea (20) s Filozofskog.

U podočnjacima je spas

Vjerujem da je u ovakvim kombinacijama bitno i ‘davati’ malo na kavu i duhan, ali i najviše, imati zavidan par podočnjaka. Na svu sreću, studenti ne moraju nikada brinuti oko podočnjaka, a pogotovo ne u vrijeme ispita.

– Kad je pismeni u pitanju, uvijek dođem u pidžami (pišeš ispit u onome u čemu si učio), a ako je usmeni kada moraš stajati i pisati po ploči, onda ipak malo bolje. Ako je komisija u pitanju, onda se uvijek moraš pojaviti kao Madonna, nemaš druge. U svakom slučaju, uvijek se prije ispita popije jedna ljuta i stavi križić oko vrata, osim ako je profesor ateist, onda naravno ne, kaže nam Lea (23) s FBF-a.

Čak i ako niste paničar ili ne volite pretjerano popiti, ne možete reći da ste studirali ako barem prije jednog ispita niste popili jednu ljutu. Uz to, ima nešto u ovoj strategiji, pogotovo kada je riječ o dolasku pred komisiju…

Pidžama na faksu

– Moje najgore izdanje se dogodilo kada sam živjela u zgradi preko puta faksa, pa sam onda na jedan ispit došla u dvodijelnoj pidžami s nacrtanom velikom kriškom pizze preko, priznaje nam Ivana (24) s Učiteljskog.

Pidžama je vrlo relativan pojam, zato što sve u čemu spavate može biti pidžama, pa onda možda i nije bilo toliko očito? Mada vjerujem da je ogromna kriška pizze odavala da se ne radi o nečemu što bi trebalo nositi u javnosti, pogotovo ne na faksu.

No, to što većina naginje ka ‘klošarskom’ stilu kada je riječ o streetstyleu za vrijeme rokova, postoje i oni koji prkose mainstreamu.

– Nemam loša izdanja, zato što se uvijek sredim prije ispita. Stvar je u tome da se ustanem ranije kako bih mogla učiti, ali mi onda padne sto drugih stvari na pamet koje bih mogla raditi umjesto učenja, pa se onda počnem sređivati zato što ustvari samu sebe sabotiram, kaže nam Lucija (20) s Filozofskog.

Nitko ne sabotira samog sebe bolje od studenta prije ispita, a ovo nam djeluje kao odlična taktika za gubljenje vremena, a opet daje dojam produktivnosti, imajte to na umu…