Pretraga

Multimilijunaš upozorio mlade: Iako se ovo zanimanje čini vrlo isplativo, bolje ga je izbjegavati

A- A+

U Dubaiju je multimilijunaš upozorio mlade kratko i jasno da programerstvo više nije što je nekoć bilo. Gostujući na World Government Summitu, osnivač tvrtke Nvidia, Jensen Huang, naveo je da se radi na tehnologiji zbog koje više nitko neće morati programirati. Smatra da će u svijetu koji se oslanja na umjetnu inteligenciju, znanja poput biologije, kemije ili financija biti znatno važniji. Umjesto trošenja mjeseci ili godina na razvijanje softvera, važnija će biti stručnost za prepoznavanje problema, nakon čega se AI-iju može narediti da isprogramira rješenje.

Foto: Pexels

Iako već cijelo desetljeće slušamo mantre kako programeri neće nikada ‘biti gladni kruha’, najnoviji poslovni trendovi ne idu tome u korist. U prilog tome je brojne ljubitelje informatike zasigurno ražalostila i izjava  multimilijardera Jensena Huanga. Riječ je o osnivaču poznate tehnološke tvrtke Nvidije, a sam Huang je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu s neto vrijednošću od skoro milijardu američkih dolara.

U Dubaiju je bio pozvan kao jedan od glavnih gostiju World Government Summita. Loše vijesti za programere iznio je tijekom događaja kojem je glavna tema bila umjetna inteligencija (AI). Konkretno, kako će AI utjecati na budućnost svijeta i na buduće karijere.

Izdvojeni članak

Programeri više nisu na vrhu: Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Umjetna inteligencija preuzima programerstvo: Neće se trošiti mjeseci na razvijanje softvera

Huang je poručio kako mu se ne čini da su informatika i programiranje toliko tražene vještine, kao što su bile prije 10 do 15 godina. To je Huang povezao upravo s razvojem umjetne inteligencije.

– Naš posao je stvoriti takvu računalnu tehnologiju da nitko više neće trebati programirati. Odnosno, da programski jezik postane ljudski. Svatko na svijetu je danas programer. To je čudo umjetne inteligencije, rekao je Huang u videu koji je postao viralan.

Dodao je stoga da bi mladi u izgradnji karijere trebali birati stručnost u sektorima poljoprivrede, građevinarstva, obrazovanja. Fokus bi trebali prebaciti i na financije, biologiju ili kemiju. Ukratko, ustvrdio je Huang, mladi bi trebali sa svojom stručnosti u određenim poljima prepoznati probleme i načine poboljšanja, a potom od AI-ja tražiti rješenje za njih. Time bi se, uvjeren je ovaj multimilijarder, smanjila potreba da se na softverske razvoje troše mjeseci ili godine.

Traženost programera pala prošlo ljeto

Ovo doduše nije prvi put da programeri padaju s liste najperspektivnijih znanja i zanimanja. Kako smo pisali u kolovozu prošle godine, tijekom srpnja 2023. na domaćem su tržištu najtraženiji bili prodavači, skladištari, vozači, konobari, kuhari i knjigovođe.  U to su vrijeme programeri s 13. mjesta najtraženijih hrvatskih zanimanja pali na 24.

Ovaj je podatak iznio Ekonomski institut promatrajući oglase za posao i njihove promjene. Ustvrdili su da su u lipnju 2023. godine upravo programeri doživjeli najveći relativni pad oglasa. Iza njih su slijedili hotelijeri/ugostitelji. No, osim programiranja, umjetna inteligencija bi mogla zauzeti druge poslove. Kako smo ranije pisali, roboti bi mogli zamijeniti konobare, a copywriteri i novinari, prema nekim razmišljanjima, bi također mogli biti zamijenjeni kroz 10 do 20 godina.