Pretraga

Muzičku trese groznica negodovanja zbog Bandićevog doktorata, a dekan je – na bolovanju

A- A+

Muzička akademija, čiji je dekan Dalibor Cikojević svojim prijedlogom za dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću isprovocirao niz reakcija javnosti, proživljava burne dane. Trećina članova Vijeća Akademije zatražila je još prošloga tjedna izvanrednu sjednicu Vijeća, no dekan se po tom pitanju ne oglašava. Štoviše, ovih ga se dana, kako doznajemo, na Akademiji ne može vidjeti, a svoje odsutstvo pravda – bolovanjem. Istovremeno, kritičkih glasova s Akademije sve je više.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević prošli je tjedan Senatu Sveučilišta u Zagrebu uputio svoj prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Ta je vijest naišla na burne reakcije u javnosti, a nije najbolje primljena niti na samoj Muzičkoj akademiji.

Prošloga četvrtka pisali smo o tome kako je trećina članova Vijeća Akademije od dekana zatražila sazivanje izvanredne sjednice Vijeća, a objavili smo i pismo studenta koji je objasnio kako se odnos Bandića i Akademije prelama preko leđa studenata.

Nestrpljivo se čeka sazivanje izvanredne sjednice dok je dekan na bolovanju

Izdvojeni članak

U zadnje 4 godine Muzičkoj akademiji ekstra 5 milijuna kuna samo da plati režije za zgradu

Kako doznajemo s Akademije, ovih dana dekana Cikojevića teško se može vidjeti na Muzičkoj. Svoj sinoćnji izostanak iz HRT-ove emisije Otvoreno opravdao je zdravstvenim razlozima. Isto tako, zbog njegova bolovanja na Akademiji se i dalje čeka njegov odgovor na zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Vijeća.

Naime, prema Statutu Muzičke akademije, dekan je dužan sazvati sjednicu na pismeni i obrazloženi zahtjev jedne četvrtine članova Vijeća. Prema Poslovniku o radu Vijeća Akademije, dekan je to dužan učiniti najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. S obzirom na to da je zahtjev trećine članova Vijeća za sazivanjem izvanredne sjednice predan u četvrtak 21. ožujka, dekan najkasnije za 5. travnja mora sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća. Ukoliko dekan i dalje bude na bolovanju, Poslovnik o radu Vijeća predviđa da dekana u vođenju sjednice mogu zamijeniti njegovi prodekani.

Prijedlog za počasni doktorat Bandiću nije prijedlog Muzičke akademije

Izdvojeni članak

Pismo studenta Muzičke: Odnos Bandića i Akademije prelama se preko leđa studenata

Posljednjih dana u komunikaciji smo s nekoliko izvora s Muzičke akademije, a svi oni uporno ponavljaju i apeliraju da dekanov prijedlog za počasni doktorat nije prijedlog Muzičke akademije kako se u medijima opetovano ponavlja. Dekan Cikojević svojim je prijedlogom za počasni doktorat dodatno zamutio priču oko toga tko je točno predložio doktorat. Prijedlog, naime, potpisuje dekan, no on u dokumentima koristi memorandum Muzičke akademije, njeno ime i adresu pa stoga naši izvori s Akademije iznova ponavljaju da to nije prijedlog Muzičke akademije. Da je slučaj bio takav, prijedlog za počasni doktorat trebao je proći izglasavanje Fakultetskog vijeća, što ovdje nije bio slučaj.

– Ljuta sam što je dekan iskoristio ime Akademije jer je on predložio Bandića za doktorat bez da je pitao Vijeće Akademije, rekla je danas za 24sata Dunja Vejzović, ugledna operna pjevačica i dugogodišnja profesorica na Muzičkoj akademiji.

Nakon što mu je prodekan izgubio na izborima za dekana, dekan Cikojević idući je dan Senatu i rektoru predložio Bandićev počasni doktorat

Izdvojeni članak

Kaos na Muzičkoj: Traži se izvanredna sjednica Vijeća zbog doktorata Bandiću!

Ogorčenje naših sugovornika s Muzičke još je veće s obzirom na to da s krajem ove akademske dekanu Cikojeviću ističe drugi trogodišnji mandat pa od 1. listopada više neće biti na čelu Akademije. U ovome kontekstu, važno je spomenuti kako je 13. ožujka na Akademiji održan izbor za novoga dekana, koji će od 1. listopada naslijediti Cikojevića. Natjecala su se dva kandidata, profesor Igor Lešnik i profesor Dragan Sremec, inače sadašnji Cikojevićev prodekan. Muzička akademija nije izabrala ‘Cikojevićevog kandidata’ Sremeca, već njegova protukandidata Lešnika.

14. ožujka, dan nakon što je njegov prodekan izgubio na izborima za novog dekana, dekan u odlasku Cikojević rektoru i Senatu Sveučilišta šalje svoj prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Bandiću.

Dok čekaju da dekan sazove izvanrednu sjednicu, nastavnici i studenti Muzičke akademije svoje nezadovoljstvo izražavaju potpisivanjem otvorenog pisma inicijatora Koste Bovana i Nikole Bakete, koje je dosad potpisalo više od 1.500 bivših i sadašnjih članova akademske zajednice. Među potpisnicima je i tridesetak zaposlenika (profesori, predavači, asistenti) Muzičke, 40-ak trenutačnih i 10-ak bivših studenata Akademije.

 

__________________________________

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

Dok uprava šuti, 57 profesora Pravnog fakulteta protivi se Bandićevom počasnom doktoratu

Svi počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu: Među njima je oskarovac, 8 nobelovaca i tek 4 žene

U zadnje 4 godine Muzičkoj akademiji ekstra 5 milijuna kuna samo da plati režije za zgradu

Sveučilišno proljeće: Više od 800 profesora i studenata protiv Bandićevog počasnog doktorata

Studenti o počasnom doktoratu Bandiću: Sveučilište sramoćenjem slavi 350 godina postojanja

Pismo studenta Muzičke: Odnos Bandića i Akademije prelama se preko leđa studenata

FPZG sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća zbog Bandićevog doktorata!

I PMF protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću: To je neprimjereno i šteti ugledu Sveučilišta

Kaos na Muzičkoj: Traži se izvanredna sjednica Vijeća zbog doktorata Bandiću!

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

36 tema na kojima je Bandić stvarno mogao doktorirati da je htio

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja im je Alma Mater

Prosvjedovat će se zbog Bandićevog doktorata: Dosta je zlurade okupacije Sveučilišta!

Naš mladi doktorand s Oxforda o Bandićevom doktoratu: Odreći ću se svoje diplome!

Divjak Senatu o doktoratu Bandiću: Budite svjesni poruke koju šaljete mladim ljudima

Senat većinom glasova odlučio: Pokrenut postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću

Muzička akademija predlaže počasni doktorat Bandiću: Evo kako to obrazlažu i tko će odlučivati

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat