Pretraga

Kaos na Muzičkoj: Traži se izvanredna sjednica Vijeća zbog doktorata Bandiću!

A- A+

Od početka tjedna u fokusu javnosti je prijedlog dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, ‘skuhan’ pod krovom Muzičke akademije. Taj prijedlog potpisuje dekan Dalibor Cikojević, a kako smo danas doznali, Vijeće Akademije nikada se nije sastalo po ovom pitanju niti o njemu raspravljalo, tj. članove Vijeća nitko ništa nije pitao o prijedlogu spornog počasnog doktorata. O svojem potezu članovima Vijeća danas se pismeno očitovao dekan Cikojević, a doznajemo i kako je danas na Akademiji predan zahtjev trećine članova Vijeća za sazivanjem izvanredne sjednice Vijeća Muzičke akademije.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu danas je predan zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Vijeća Akademije i to zbog prijedloga dekana Akademije Dalibora Cikojevića da se dodijeli počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu Milanu Bandiću.

Trećina članova Vijeća traži izvanrednu sjednicu, među njima su i studentski predstavnici

Prema Statutu Muzičke akademije, izvanredna sjednica može se sazvati na inicijativu četvrtine članova Vijeća Akademije, a kako smo doznali, zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice potpisala je trećina članova Vijeća. Među njima je i šestero studentskih predstavnika u Vijeću koji su inicijativu potpisali među prvima. Traže održavanje izvanredne sjednice u idućih tjedan dana.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

Kako nam javlja više izvora, na Akademiji vlada nezadovoljstvo jer se Vijeće Akademije nikada nije sastalo niti raspravljalo po pitanju prijedloga dodjele počasnog doktorata Bandiću. Kako kažu, nitko ih ništa nije pitao. Smatraju da se o tom prijedlogu (iako se radi o prijedlogu dekana Akademije), neophodno trebalo raspravljati na Vijeću Akademije i pitati Vijeće za mišljenje s obzirom na to da članak 15. Statuta Muzičke akademije propisuje kako je dekan za svoj rad odgovoran Vijeću.

Osim toga, doznajemo i kako se zaposlenicima Akademije u posljednjih nekoliko dana javljaju brojni bivši zaposlenici, studenti, kao i kulturni djelatnici, šokirani ovim potezom koji dolazi s adrese Akademije. Smatraju da učinjeni potez baca neizbrisivu ljagu na Muzičku akademiju.

Dekan Cikojević kaže da svojim prijedlogom nikoga nije htio povrijediti

Izdvojeni članak
doktor Milan Bandić

36 tema na kojima je Bandić stvarno mogao doktorirati da je htio

Tijekom današnjeg dana, članovima Vijeća Akademije pismom se obratio dekan Cikojević u kojem naglašava kako prijedlog nije podnio u ime Muzičke akademije, ‘nego sukladno Pravilniku i Statutu Sveučilišta u Zagrebu, kao član sveučilišne zajednice, koji ujedno obnaša dužnost dekana’. Dalje navodi kako se oko svoje odluke konzultirao sa svojim prodekanima i da time nije prekršio niti Statut Akademije niti Statut Sveučilišta.

– Ali možda jesam zanemario mišljenje nekih članova Vijeća, koji se ne slažu s ovim prijedlogom. Njih, kao i one s kojima se nisam konzultirao, molim za razumijevanje jer ovim prijedlogom nikoga nisam htio povrijediti, a još manje izložiti Akademiju neprimjerenom publicitetu, piše dekan Cikojević.

Potom ističe kako je Sveučilište u Zagrebu već dodijeljivalo počasne doktorate gradonačelnicima Zagreba i drugim neznanstvenim osobama zbog njihovih posebnih zasluga za razvoj Sveučilišta.

Čega sve ne bi bilo ‘bez osobne volje i političkog utjecaja gradonačelnika grada Zagreba’

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja nam je Alma Mater

– Smatrao sam da nakon 12 godina rada u upravi Akademije imam vrlo jasan uvid u doprinos gradonačelnika Grada Zagreba sveučilišnoj zajednici, a posebno umjetničkom području. Naša nova zgrada prva je u povijesti Hrvatske, koja je izgrađena za potrebe visokoškolske umjetničke institucije i nikada je ne bi bilo bez osobne volje i političkog utjecaja gradonačelnika grada Zagreba, koji je time pred gotov čin stavio one koji su to trebali i bili dužni učiniti. Kada k tome uzmemo u obzir da Grad Zagreb ustupanjem termina u dvorani Vatroslava Lisinskog, besplatnim angažmanom Zagrebačke filharmonije u koncertima s našim studentima, participiranjem troškova naših kongresa, natjecanja i brojnih drugih projekata, financira veliki dio naše umjetničke produkcije i brine se za druge brojne kulturne ustanove, onda prijedlog za dodjelu počasnog doktorata ima svoje pokriće i opravdanje. Slična iskustva imaju i druge sastavnice Sveučilišta i zato je prijedlog podržan na užem i širem Rektorskom kolegiju, a na Senatu prihvaćen s 43 glasa za, 10 protiv i 2 suzdržana, piše Cikojević.

Zaključuje svoje pismeno obraćanje članovima Vijeća Akademije riječima da je ovaj prijedlog ‘podnio bez ikakvih kalkulacija, interesa ili osobne koristi’.

– Sretan sam i ponosan da je Akademija dobila svoj novi dom primjeren njezinu značaju i ulozi u društvu i da sam tome dao svoj skromni doprinos. Hvala svima koji su mi pomogli na tom teškom i neizvjesnom putu…, zaključuje Cikojević.

Kako je Cikojević podnosio prijedlog za počasni doktorat Bandiću?

U dokumentima koje je Cikojević, s prijedlogom dodjele počasnog doktorata Bandiću, uputio Senatu Sveučilišta u Zagrebu, stoji kako se prijedlog podnosi Odlukom dekana Muzičke akademije o utvrđivanju prijedloga za dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću. No pritom, Cikojević u zaglavlju dokumenta koristi ime i adresu Muzičke akademije.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

U idućem dokumentu kojeg je Cikojević priložio prijavi Bandića za počasnog doktora, predložio je članove Povjerenstva Senatu, koji su na Senatu i izglasani. I u tom dokumentu, Cikojević koristi zaglavlje s imenom i adresom Muzičke akademije, a u tekstu kojim predlaže povjerenstvo, piše kako ‘Muzička akademija predlaže Povjerenstvo za provedbu postupka‘.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Moćni prorektor s Muzičke akademije

Izdvojeni članak

Naš mladi doktorand s Oxforda o Bandićevom doktoratu: Odreći ću se svoje diplome!

Koliko se jasno može razgraničiti pojedinac koji je ujedno i dekan jedne sastavnice Sveučilišta od same sastavnice, ostaje otvorenim pitanjem, pogotovo kada u svojem, kako tvrdi, osobnom prijedlogu, koristi ime i adresu Muzičke akademije.

Naši višestruki izvori s Muzičke akademije skreću pozornost i na činjenicu kako je jedan od najbližih suradnika rektora Damira Borasa njegov prorektor Mladen Janjanin, koji dolazi upravo s Muzičke akademije. Svi oni ukazuju nam da bi u priči oko prijedloga počasnog doktorata Bandiću javnost trebala usmjeriti pogled i prema ovom, kako kažu, moćnom prorektoru.

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

36 tema na kojima je Bandić stvarno mogao doktorirati da je htio

Optužujem vas zbog svih nas koje je sram reći koja im je Alma Mater

Prosvjedovat će se zbog Bandićevog doktorata: Dosta je zlurade okupacije Sveučilišta!

Naš mladi doktorand s Oxforda o Bandićevom doktoratu: Odreći ću se svoje diplome!

Divjak Senatu o doktoratu Bandiću: Budite svjesni poruke koju šaljete mladim ljudima

Senat većinom glasova odlučio: Pokrenut postupak dodjele počasnog doktorata Bandiću

Muzička akademija predlaže počasni doktorat Bandiću: Evo kako to obrazlažu i tko će odlučivati

Kruna sjajne suradnje rektora i gradonačelnika: Boras Bandiću daje počasni doktorat