Pretraga

Na inauguraciji novog rektora Milanović nasmijao sve anegdotom iz studentskih dana: ‘Kolega, ne morate biti kratki…’

A- A+

Održana je svečana inauguracija 84. rektora Sveučilišta u Zagrebu, Stjepana Lakušića. Svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je uzvanike nasmijao anegdotom o svojim studentskim danima, kada mu je predavao Mile Boras, otac Lakušićevog prethodnika Damira Borasa.

milanović

Foto: srednja.hr

U utorak, 18. listopada održana je svečana inauguracija 84. rektora Sveučilišta u Zagrebu, Stjepana Lakušića. Pozdravi govor održao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji se prisjetio anegdote s početka svojih studentskih dana, kada je studirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Predsjednik Milanović uzvanicima je ispričao zgodu sa svog prvog ispita kod Mile Borasa, profesora prava koji je inače bio otac bivšeg rektora Damira Borasa.

– Moj prvi sraz sa Sveučilištem i njegovom rigoroznošću i kriterijima bio je u 19. godini života kada sam izašao na prvi ispit. Bio je to ispit kod profesora Rimskog prava, Mile Borasa. Inače, Rimsko pravo se uči na prvoj godini na Pravnom fakultetu što je potpuno smiješno. Sa 18 godina možete biti svjetski prvak u šahu, ali ne možete razumjeti Rimsko pravo, rekao je Milanović.

‘Ne morate biti kratki’

Zatim je okupljenima ispričao kako se Mile Boras našalio s njim i uvjerio ga kako je važno doći spreman na ispit.

– Taj prvi susret me odmah spustio na zemlju. Inače, otac dosadašnjeg rektora bio je omiljen i pomalo permisivan profesor, nije nas maltretirao jer je znao da ne možemo udovoljiti najrigoroznijim kriterijima te discipline. Ja sam započeo ispit s glupim riječima, nešto kao ‘bit ću kratak’. Na što mi je profesor rekao, ‘kolega, to je Henry VIII. govorio svim svojim ženama. Ne morate biti kratki, budite točni i pametni, ispričao je Predsjednik i izazvao salve smijeha na svečanosti. Rektor Boras u svojem govoru se zahvalio Milanoviću i pustio suzu zbog spomena svojeg oca.

Nije upoznat s Borasovim kontroverzama

Predsjednik Milanović se zahvalio na dosadašnjem radu prethodnom rektoru Borasu, a dotaknuo se i njegovih kontroverzi, iako je rekao kako on s njima nije upoznat. Spomenimo da smo pobrojali sve kontorverze s kojima predsjednik nije upoznat te da ih možete pročitati ovdje.

– Ovo Sveučilište je hrvatsko srce i hrvatski mišić. Usprkos i neovisno o svim mogućim kontroverzama, međuljudskim odnosima u koje ne želim ulaziti jer ne znam, želim zahvaliti dosadašnjem rektoru Borasu jer sam siguran da ga je cijelo vrijeme vodio onaj primarni instinkt, a to je hrvatski boljitak. Vođen tim motivom, sve što je radio na civiliziran i zakonit način, naravno, drugih načina nije ni bilo, rekao je Milanović.

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Održana inauguracija novog rektora Stjepana Lakušića: ‘Student je u središtu zajednice’

Osvrnuo se na rejting

U govoru se osvrnuo i na rejting Sveučilišta u Zagrebu, koje se ove godine na uglednoj listi Times Higher Education našlo na znatno nižoj poziciji od prošle godine. Novom rektoru poželio je dobar rejting, ali je i Sveučilište u zagrebu usporedio sa sveučilištima u Njemačkoj.

– Vama želim da taj rejting bude dobar, on ne može s ovim novcem kojeg imamo biti bitno bolji, ali ćete na toj rang listi vidjeti da je iza Zagreba dosta sveučilišta u Njemačkoj. Njemačka je velika zemlja, ima puno gradova sa sto, dvjesto ili tristo tisuća stanovnika, svi imaju sveučilišta, a neka su slabija od zagrebačkog, rekao je Milanović.

Sveučilište kao instrument države

Na kraju se osvrnuo na važnost Sveučilišta kao jednog od najvažnijih instrumenata hrvatske države.

– Jedno je nama stvarno stalo do ovog Sveučilišta. Kad kažem nama, ne govorim o boji, običajima, vjeri ili etničkoj pripadnosti, nego o onima koji dijele hrvatsku sudbinu i žele dobro ovoj zemlji. A bit će joj dobro ako budemo složni, ne isti u svemu, ali ako budemo znali što je naš interes. taj interes se brani najjačim sredstvom i instrumentom koji je naša nacija ikada do sad stekla, a to je hrvatska država. Ovo Sveučilište nije privatno, uz svu neovisnost i autonomiju ovo je jedan od instrumenata hrvatske države, zaključio je Milanović.