Pretraga

Na osječkom ETF-u studenti imaju šah kao izborni kolegij

A- A+

Na osječkom Elektrotehničkom fakultetu kao izborni kolegij možete odabrati ‘šah i računalstvo’. Ova sprega područja jako se svidjela i Sveučilištu u Dallasu, koji je ponudio Osječanima suradnju i stipendiranje izvrsnih pojedinaca u ovom polju. Treba odmah naglasiti da je veliku ulogu u promociji ETF-a uradio i čuveni šahovski velemajstor Gari Kasparov.

Šah kao predmet u školama nije nikakva novost. Naime, ovu igru je kao izborni ili obvezni predmet u nastavu uvelo više od 30 zemalja. Takav primjer slijedio je i osječki ETF, na kojem se kao izborni kolegij može izučavati šah. Uveden je na inicijativu šahovskog zaljubljenika, profesora Radoslava Galića, a samo ove godine izabralo ga je 44 studenta.

Izdvojeni članak

Šah školski predmet u preko 30 država, u Hrvatskoj uglavnom izvannastavna aktivnost


U Bugarskoj prva srednja škola koja je uvela šah kao obvezni dio nastavnog programa

Već smo napomenuli kako je u više od 30 zemalja svijeta šah uveden u škole kao izborni predmet. No neki su otišli i korak dalje. U 2012-oj je Armenija uvela šah kao obvezni predmet u osnovnim školama, dok se u bugarskom gradu Slivnici nalazi prva europska srednja škola koja je ovu igru uvrstila u obvezni školski program.

Samo ove godine 44 studenta odabralo šah

Neki smatraju da je ovoliki odaziv rezultat zainteresiranost Sveučilišta u Dallasu, koje je spremno stipendirati šahiste, pišu 24 sata.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Drago Žagar potvrđuje kako ustanova kojoj je na čelu, pregovara sa spomenutim američkim sveučilištem.

– Istina je, intenzivno pregovaramo o suradnji. No to ne treba čuditi jer Sveučilište u Dallasu također ima šahovske kolegije u svojem programu i oni se, poput nas, već godinama bave znanstvenim proučavanjem šaha kao vještine algoritamskih tehnika i svega onoga što je vezano uz vještinu šaha. Vjerujem da ćemo uskoro potpisati jedan sporazum kojim ćemo šah proučavati na višoj znanstvenoj razini, rekao je dekan Drago Žagar za isti izvor.

Izdvojeni članak

Šah obvezan predmet bugarskim srednjoškolcima

Bavljenjem šahom, studenti razvijaju i računalne vještine

Šah kao igra, u kojoj se odvijaju nadmetanja i na olimpijskim igrama potiče razvoj emocionalne inteligencije, ovladavanje znakovima i simbolima, doprinosi razvitku pažnje i samokontrole. No, baš ETF-ovcima može unaprijediti i neke specifične vještine.

– Ideja je bila potaknuti mlade da se više bave šahom, ali i da kroz algoritme te rješavanje šahovskih problema razvijaju svoje računalne vještine. I moram priznati da je ideja naišla na izvrstan odjek kod studenata. Ove godine kolegij su upisala 44 studenta, a to je jako veliki broj, pogotovo jer je riječ o izbornom diplomskom kolegiju.

Taj predmet ima izvrsne perspektive, vjerujem da ćemo u suradnji s drugim sveučilištima uspjeti to podići na jednu višu razinu, za 24 sata objašnjava dekan Drago Žagar.

Uz to dekan dodaje kako i sami studenti uviđaju da napretkom u igranju šaha na neki način mogu razviti i svoje računalne i programske sposobnosti.

– Oni vide da jedna složena i plemenita vještina poput šaha može biti dodatno oplemenjena računalnim simulacijama koje mogu pomoći u igranju šaha i računalnim programima koji se bave šahovskom problematikom, zaključuje Žagar.

Dodajmo da se šahovske aktivnosti Elektrotehničkog fakulteta posljednjih godina, uvjetovale da se dugogodišnji osječki šahovski prvoligaški klub nazove ETF Osijek. Dvije zadnje sezone su postali državnim prvacima.

U svakom slučaju je rijetka pojava da se neka prvoligaška momčad u bilo kojem sportu, zove po fakultetu, ali evo u Osijeku su se odlučili na takav potez.