Pretraga

Šah školski predmet u preko 30 država, u Hrvatskoj uglavnom izvannastavna aktivnost

A- A+


Izdvojeni članak

Šah obvezan predmet bugarskim srednjoškolcima

Nedavno je održano pojedinačno prvenstvo Hrvatske u šahu za muškarce na Plitvicama, koje je otvorio predsjednik Svjetske šahovske organizacije (FIDE) Kirsan Ilyumzinov. Ovaj čelnik poznat je po tome što nastoji uvesti šah kao u škole, barem kao izborni predmet. O tome je razgovarao i s predsjednikom Josipovićem. U Armeniji od prošle godine ova igra obvezna je za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Prva srednja škola u Europi koja je uvela šah kao obvezan predmet nalazi se u bugarskoj Slivnici.

Čelni čovjek Međunarodne šahovske organizacije (FIDE) Kirsan Ilyumzinov nedavno je bio u posjeti Hrvatskoj, povodom pojedinačnog prvenstva Hrvatske u šahu za muškarce. Tom je prilikom razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, o uvođenju šaha u škole, što Ilyumzinov i inače promiče. Armenija je u prošloj školskoj godini uvela šah kao obvezni predmet u osnovne škole, a u bugarskom gradu Slivnici nalazi se prva europska srednja škola koja je ovu igru uvrstila u obvezni školski program.

U Srbiji već šest godina kao školski predmet

Zanimljivo da je susjedna Srbija šah kao izborni predmet u osnovne škole uvela prije šest godina. Već prve godine ovaj predmet je odabralo preko četiri tisuće učenika u sto škola.

Čelnik FIDE Kirsan Ilyumzinov razgovarao je o ovom pitanju s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je pokazao izniman interes i pozitivno ocijenio ideje koje promiče Svjetska šahovska organizacija. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta trenutno izrađuje Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije te zasada nema službeni stav o ovom pitanju.

– Razlozi za uvođenje šaha svakako su dobri, budući da ova igra razvija proceduralno razmišljanje. Međutim mi u školi već imamo dosta predmeta koji razvijaju ovu vrstu razmišljanja, što su gotovo svi prirodni predmeti i informatika, izrazio je svoju skepsu prema uvođenju još jednog predmeta u škole profesor matematike iz zagrebačke Hotelijersko turističke škole Josip Kličinović.

Izdvojeni članak

Spuštanje kajakom kroz predivnu prirodu kao predmet na fakultetu

Prema logici ove igre, predmet bi trebali predavati profesori matematike, budući da se šah sastoji od niza izračuna srodnih matematičkim. U Srbiji šah predaju nastavnici razredne i predmetne nastave, koji su odgovarajuće educirani ili oni nastavnici koji su dosegli određeni natjecateljski nivo, a koji može potvrditi šahovski savez. Predavati ga mogu i diplomci učiteljskih fakulteta koji su slušali tri semestra predavanja iz šaha.

Obrazloženja za uvođenje ovog predmeta u škole je da on poboljšava uspjehe u drugim predmetima te potiče razvoj emocionalne inteligencije, ovladavanje znakovima i simbolima, doprinosi razvitku pažnje i samokontrole. Osim toga igra potiče djecu na nezavisno razmišljanje, uvažavanje tuđeg, te poštivanje fair – playa.

Informatika je bolja opcija od šaha

– Educiranje profesora, kupovina šahovskih ploča, figura, satova, to su dodatni troškovi koje bi proizvelo uvođenje ovog predmeta u škole, a nejasno je koliko bi šah poboljšao proceduralno razmišljanje. Umjesto da izmišljamo toplu vodu, bilo bi uredu da napokon u ‘zemlji znanja’ razmislimo o obveznoj nastavi informatike u osnovnim školama. Time bi se razvijalo proceduralno razmišljanje, a imali bismo i informatički pismeniju djecu. Stalno govorimo kako su djeca preopterećena školskim programom i onda bismo ih dodatnim predmetom opterećivali, obrazlaže profesor Kličinović moguće manjkavosti, koje bi uvođenje šaha u škole moglo proizvesti.

Inače šah je dio obrazovnog programa više od 30 svjetskih zemalja, a u Hrvatskoj u nekim školama postoji kao sekcija ili izvannastavna aktivnost. Predsjednik FIDE Ilyumzinov za vrijeme posjete Hrvatskoj napomenuo je da šah trenutno igra pola milijarde ljudi te da akcijom ‘šah u školama’ Svjetska šahovska federacija nastoji tu brojku udvostručiti.