Pretraga

Šah obvezan predmet bugarskim srednjoškolcima

A- A+

U maloj bugarskoj školi u općini Slivnica uveden je šah kao obvezni školski predmet. Tako 240 učenika uz matematiku, bugarski jezik, geografiju i ostale standardne jezik uči i umijeće šaha. Nastava šaha organizirana je u suradnji s Bugarskim šahovskim savezom, a predsjednik tog saveza vidi kao končani cilj uvođenje šaha kao predmeta ne samo u bugarskim školama, već u cijeloj Europi.

Dobra strana ove igre jest vježbanje mentalnih strategija kroz zabavu i natjecateljski duh.

Prilično neatraktivna aktivnost među mladima u Hrvatskoj počela se popularizirati u bugarskim školama. Srednja škola u bugarskoj Slivnici tako je postala prva u Europi koja je uspjela uvesti šah kao obvezan školski predmet. Čak 240 učenika provodi jedan sat tjedno igrajući šah u svojim učionicama i na taj način vježbajući svoje mentalne vještine.

Ovaj pilot projekt šaha u školi napravljen je u suradnji s Bugarskim šahovskim savezom. Uloga profesora u cijelom projektu je da pomognu učenicima razviti najbolje strategije kako bi pobjedili u šahu. Iako se ovaj predmet uveo samo u privatne škole, bugarsko ministarstvo obrazovanja ima plan uvesti ga u sve javne škole u budućnosti.
Međutim, kao i svaka promjena i ova bi morala opteretiti državni proračun, u kojem nema viška sredstava.

Osim toga mnogim srednjoškolcima satnice su već sad pretrpane, pa im vjerojatno dodatni sat šaha ne bi djelovao kao nešto zabavno, već kao dodatna obveza.