Pretraga

Na ovom području radi samo pet logopeda, najviše ih fali u školama: Sveučilište i Grad to planiraju riješiti

A- A+

Tijekom jedne godine grad Rijeka, koji ima nedostatak logopeda, financirat će troškove bruto plaće višeg stručnog savjetnika – logopeda pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci. Time će Logopedski centar ojačati usluge koje su prijeko potrebne na riječkom području: dijagnostičke i terapeutske logopedske usluge namijenjene djeci u dobi od četiri godine do polaska u osnovnu školu.

žena na podu koja se igra s djecom i kockicama

Foto: Unsplash

Danas na Sveučilištu u Rijeci studira 94 studenta logopedije, a Logopedski centar Sveučilišta u Rijeci obavio je više od 1.300 logopedskih pregleda i tretmana. No, kako je rekao gradonačelnik Marko Filipović, postoji kronični nedostatak logopeda u Rijeci i na području riječkog prstena gdje ih trenutno radi samo petero. Stoga je Grad u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci odlučio riješiti taj problem i to tako da će grad tijekom jedne godine financirati troškove bruto plaće višeg stručnog savjetnika – logopeda pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci.

– Deficit logopeda je prije svega u osnovnim školama gdje su nužni. Naši sugrađani i djeca moraju imati bolju logopedsku uslugu, rekao je gradonačelnik Filipović.

Nedostatak logopeda najviše za djecu od četiri godine do polaska u školu

Ovim će se projektom ojačati Logopedski centar i njegove usluge koje su prijeko potrebne na riječkom području: dijagnostičke i terapeutske logopedske usluge namijenjene djeci u dobi od četiri godine do polaska u osnovnu školu.

– Čini se kao da smo Studij Logopedija pokrenuli jučer, a već tri godine sluša zadnji semestar i najesen počinje akreditirani diplomski studij. Kroz dvije i pol godine imat ćemo prve riječke magistre logopedije. Suradnja s Gradom je izvrsna i zahvalni smo na financijskoj podršci. Savjetnik čije mjesto se ovim ugovorom financira bit će logoped usredotočen na djecu predškolske dobi, a znamo i da će biti teško pronaći logopeda, istaknula je  rektorica Sveučilišta, Snježana Prijić Samaržija.

Izdvojeni članak

Maturantice otkrile kako im je prošao prijemni za logopediju: ‘Želim to upisati još od djetinjstva’

Logopediju u Rijeci upisuju studenti s visokim prosjecima

Dodala je i da se ma Logopediju upisuju studenti s jako viskom prosjecima, a ljudi koji izvode studij, na čelu s profesorom Zdravkom Kolundžićem, pokazuju izniman entuzijazam i profesionalizam.

– S Logopedskim centrom krenuli smo odmah uz studij, radi praktične nastave za studente, a Logopedska ambulanta KBC-a, u okviru Centra, jedini je takav primjer u Hrvatskoj. Povezivanje lokalne zajednice i Sveučilišta važno nam je i stojimo na usluzi građanima, poručio je profesor Kolundžić.