Pretraga

Maturantice otkrile kako im je prošao prijemni za logopediju: ‘Želim to upisati još od djetinjstva’

A- A+

Državna matura u punom je jeku, ali za pojedine studijske programe maturanti moraju proći i neku vrstu prijemnog ispita. To je slučaj i sa studijem logopedije na Sveučilištu u Rijeci. Taj studij je među četrdesetak najpoželjnijih u Hrvatskoj, a prijemni za njega održan je već kroz prošli tjedan i to online putem. Četiri maturantice otkrile su nam kako je on izgledao, ali i koji su njihovi motivi za upis tog studija.

Screenshot: YouTube; LLUHealth

Prema najnovijim podacima koje je u ponedjeljak objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studij logopedije na Sveučilištu u Rijeci trenutno na svom popisu željenih studija ima 470 maturanata. Za njih 79 to je prvi izbor, a u konačnici će ga upisati samo trideset brucoša.

Interes je velik jer je to tek jedan od dva studija logopedije u Hrvatskoj. Ona na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu već je godinama najpoželjniji studij u Hrvatskoj prema omjeru ukupne upisne kvote i broja prvih prijava.

Nije bilo potrebno pripremati se

I dok se prijemni za zagrebačku logopediju tek treba održati, u Rijeci je on održan kroz prošli tjedan i to online putem. Nije riječ o klasičnom ispitu, nego o provjeri jezično-govorno-glasovnog statusa, a mi smo razgovarali s četiri maturantice koje su ga prošle.

– Sam prijemni nije bio težak i nije bilo potrebno pripremanje za njega. Na početku sam odgovorila na nekoliko pitanja o sebi; koju sam srednju školu završila, čime se bavim, zašto želim upisati logopediju i koji su mi ostali izbori, koji mi je najdraži predmet i najgori predmet… Zatim sam trebala pročitati naglas tekst o riječkoj jedriličarskoj manifestaciji ‘Fiumanka’ te ga prepričati. Na kraju sam napisala pisanim slovima na papir rečenicu ‘moja želja je upisati studij logopedije, prepričava nam Eva učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku.

Sviđa joj se, dodaje, što se prijemni provodio online jer je provjera trajala desetak minuta, a inače bi do Rijeke putovala otprilike tri sata. Eva će ići i na prijemni u Zagreb, a na popisu studija u sustavu Postani student ima još fonetiku, socijalnu pedagogiju i psihologiju.

– Logopediju sam odlučila studirati još u osnovnoj školi kada sam upisala radijsku skupinu. Snimajući radijske emisije puno smo radili vježbe za dikciju te sam sudjelovala na natjecanju u čitanju naglas. Shvatila sam da se želim u budućnosti baviti glasom, kaže nam Eva.

Izdvojeni članak
matura fizika

Zadaci u drugom dijelu ispita iz Fizike namučili maturante: ‘Nadam se da će biti dovoljan za prolaz’

‘Lakše je što se prijemni održao online’

Vanessa, učenica Opće gimnazije Nova Gradiška priča nam kako su ju ispitivači pitali poprilično općenita pitanja – da se predstavi, koji su joj omiljeni predmeti u srednjoj školi, što je logopedija, zašto želi upisati taj studij, koji joj je to izbor pri upisu i slično.

– Definitivno je bilo lakše što se prijemni održao online jer živim u Slavoniji pa nisam morala ostaviti sve obaveze i putovati za Rijeku, a i upoznata sam kao i većina srednjoškolaca sa platformom Teams pa nije bio problem za snaći se. Ispit je trajao 20 minuta, naravno, sve je prošlo u redu, kaže nam Vanessa.

Ona ipak neće na prijemni u Zagreb, kaže – konkurencija je prevelika. Ima još dosta studija na svom popisu, među ostalim, psihologiju, pedagogiju te socijalni rad. Otkrila nam je zašto bi željela upisati baš logopediju.

– Prije svega, to je želja još iz djetinjstva, kada sam se prvi puta susrela logopeda te redovno odlazila na govorne vježbe zbog glasovne poteškoće pri izgovoru glasa ‘r’. Od tada sam kroz školovanje sve više istraživala o logopediji te je logopedija bila motiv za upis u opću gimnaziju, kako bi mogla lakše upisati željeni studij, kaže nam Vanessa.

Uz to što je prijemni uspješno položila, za sada joj i rješavanje mature ide poprilično dobro – psihologiju i strani jezik već je napisala, a pred njom su još i ispiti iz Hrvatskog te Matematike. Kaže da je trudom i radom zadovoljna te vjeruje da će rezultati biti vidljivi.

– Želim svim maturantima poručiti da u ovoj prekretnici života ostanu svoji, hrabri, uporni i ustrajni jer nema većeg zadovoljstva od ponosa samog na sebe, kaže Vanessa.

Izdvojeni članak
psihologija državna matura 2022

Razgovarali smo s maturanticama nakon ispita iz Psihologije: ‘Ukupan dojam je – Bože pomozi’

Nakon upisa logopedije nema muke s traženjem posla

Sara, koja je završila Prvu gimnaziju Varaždin, na prijemnom je čitala tekst koji je odabrao ispitivač, a zadatak je nakon toga bio kratko prepričati taj tekst. Preostala pitanja bila su slična kao Vanessina – na kojem joj je mjestu liste prioriteta logopedija, što još ima na popisu i čime se bavi u slobodno vrijeme. I ona je zadovoljna što na ispit nije morala putovati do Rijeke i eventualno gubiti sate koje bi utrošila na ponavljanje za maturu.

–  Ispit je trajao nekih deset minuta i sve je prošlo u najboljem redu. Sad je sve na meni i rezultatima mature. Idem i na prijemni u Zagreb, ali sam trenutno po ocjenama bliže upisu u Rijeci, iako, naravno, to još ništa ne znači, kaže nam Vanessa.

I nju smo, kao i naše ostale sugovornice pitali zašto želi upisati baš ovaj studij.

– Za logopediju sam isprva i ja mislila da je to područje koje se bavi samo poremećajima izgovora ili, kako to mi u razgovoru volimo reći, ispravljanjem izgovora onog ‘r’. Ali kad sam malo istraživala o struci, shvatila sam koliko je to zapravo široko zanimanje i bavi se područjima od jezičnih poremećaja, preko oštećenja sluha do fonoloških poremećaja. Također, ima jako široku mogućnost zaposlenja; od škola, bolnica, socijalnih ustanova, vrtića pa do privatnih praksi. Deficitarno je zanimanje i nakon razgovora s par logopetkinja koje su mi ispričale kako su već na četvrtoj godini faksa imale zagarantiran posao, to je svakako još jedan dodatak, pull in faktor. Sve više i vise ljudi ima probleme s komunikacijom i govorom zbog tehnološkog napretka, tako da smatram da je ovo zanimanje itekako važno, kaže nam Vanessa.

Izdvojeni članak
povijest državna matura

Maturanti pisali Povijest, pojedinci ostali razočarani: ‘Praktički nije bilo pitanja o Domovinskom ratu’

Konačne ljestvice upisa bit će objavljena 18. srpnja

I njoj matura prolazi solidno, a uz logopediju su joj na vrhu liste prioriteta anglistika i španjolski u Zagrebu te misli da će se do posljednjeg trenutka dvoumiti što na kraju upisati.

Prijemni je prošla i Petra, učenica Gimnazije Pula koja je također čitala njoj dosad nepoznati tekst pri čemu su se provjeravale eventualne poteškoće u izgovoru.

– Razgovor se odvio online putem što se većini, čini mi se, svidjelo budući da je termin bio u tjednu izbornih predmeta državne mature. Voljela bih studirati logopediju zbog afiniteta prema terapeutskom radu i rehabilitaciji te rada sa svim dobnim skupinama. U tijeku su mature na kojima polažem višu razinu iz Engleskog i Hrvatskog jezika, osnovnu razinu Matematike te Psihologiju. Zadovoljna sam i nadam se da ću i ostati do zadnje mature, kazala nam je kratko maturantica Petra.

A jesu li ‘upale’ na željeni studij, naše će sugovornice doznati 18. srpnja. To je posljednji dan prijava na studijske programe te odjava i promjena liste, što su radnje koje maturanti mogu obaviti do 13:59 sati. Konačne rang-liste za upise na studijske programe bit će objavljene tog datuma iza 15 sati.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.