Pretraga

Objavljen raspored provođenja prijemnog za logopediju, pogledajte što očekivati na toj provjeri

A- A+

Maturanti koji planiraju upisati najpoželjniji studij u Hrvatskoj, logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, za upis trebaju položiti i prijemni ispit koji je zapravo procjena jezično-govorno-glasovnog statusa. Prijemni će se održavati od 4. do 7. srpnja, a raspored dodatne provjere za upis logopedije, kao i ostalih studija ERF-a, objavljen je ovog utorka.

Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, ERF

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Prema omjeru ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor, najpoželjniji studij s kvotom većom od deset mjesta i ove je godine logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu (ERF). Posljedni javno dostupni podaci Središnjeg prijavnog ureda kažu da je to prvi izbor za 325 maturanata, a mjesta je za njih 50, dok je ukupni broj prijava čak 774.

Za upis logopedije i ove se godine održava dodatna provjera u obliku procjene jezično-govorno-glasovnog statusa, koja će se provoditi od 4. do 7. srpnja. Osim za taj studij provjera preduvjeta provodi se i za studij rehabilitacije te socijalne pedagogije, a raspored prema kojemu se prijemni na ERF-u ove godine odvijaju maturanti mogu pronaći ovdje. Završni raspored grupnog testiranja intelektualnih sposobnosti za studij rehabilitacija dostupan je putem ove poveznice. Lozinka za pristup sadržaju pristupnicima je dostupna putem sustava NISpVU, pod obavijestima na naslovnici, poručuju s ERF-a.

Logopedija

Kada je riječ o provjeri preduvjeta za studij logopedije, on se održava Nastavno-kliničkom centru Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu .

– Molimo pristupnike da samostalno ne ulaze u navedeni objekt tj. da se okupe najkasnije 15-ak minuta prije predviđenog termina provjere preduvjeta ispred glavnog ulaza Nastavno-kliničkog centra kako bi dobili upute o načinu pristupanja postupku provjere preduvjeta, poručuju s ERF-a.

Inače, za upis logopedije i ove se godine sa 150 bodova boduje uspjeh u srednjoj školi. Do 300 bodova može se dobiti za položenu A razinu Hrvatskog jezika na maturi, do 250 bodova za položenu A razinu stranog jezika te do 300 bodova za položenu Biologiju ili Psihologiju. Matematiku kandidati moraju položiti na B razini, ali ona ne donosi bodove.

Kandidati za upis logopedije moraju imati i potvrdu liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij. Kada je riječ o samom prijemnom, procjeni jezično-govorno-glasovnog statusa putem intervjua, ona ne donosi bodove, nego je isključujući kriterij. Čimbenik isključivanja je prisutnost jezično-govorno-glasovnih teškoća.

– Procjena jezično-govorno-glasovnog statusa (intervju) uključuje kratki inicirani razgovor pristupnika s dva člana povjerenstva, čitanje teksta te po potrebi, specifičnu provjeru osobitosti govornog mehanizma i izgovornih obrazaca. Za procjenu nije potrebna nikakva posebna priprema niti ona može utjecati na rezultate jer se vrednuje skup obilježja jezično-govorno-glasovnog statusa koja se stječu od rane predškolske i tijekom školske dobi. Ishod procjene može biti prolazni status ili nepovoljna procjena, odnosno isključivanje iz daljnjeg postupka. Isključujući čimbenici odnose se na odstupanja poput: oštećenja sluha, poremećaja izgovora koji su auditivno i/ili vizualno uočljivi i narušavaju izgovor ili su posljedica strukturalnih promjena u građi i pokretljivosti artikulatora, odstupanja u ritmu i tempu govora, odstupanja u kvaliteti glasa, u tehnici čitanja, pojašnjeno je na web stranici ERF-a.

Napomenimo kako je procjena jezično-govorno glasovnog statusa za upis studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci već održana početkom mjeseca, a dojmove kandidata s tog prijemnog možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Maturantice otkrile kako im je prošao prijemni za logopediju: ‘Želim to upisati još od djetinjstva’

Rehabilitacija

Kandidatima koji na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu planiraju upisati studij rehabilitacije uspjeh u školi boduje se s 280 bodova. Po 200 bodova donose položen Hrvatski na A razini, položen strani jezik na A razini te položene Biologija, Psihologija ili Sociologija. Matematiku kandidat treba položiti na B razini, ali se ona isto kao i za upis logopedije – ne boduje.

Dodatne provjere za upis rehabilitacije su provjera funkcionalnih sposobnosti i vještina potrebnih za studij, koja je isključujući kriterij. Kandidati prolaze i kroz usmenu procjenu informiranosti, sklonosti i motivacije za studij i ona može donijeti do 120 bodova.

Prvi dio provjere, grupno testiranje intelektualnih sposobnosti u sklopu dodatnih provjera funkcionalnih sposobnosti i vještina potrebnih za redoviti preddiplomski studij rehabilitacija, održat će se 4. srpnja 2022. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 9:30 sati.

– Molimo pristupnike da samostalno ne ulaze u zgradu Fakulteta tj. da se okupe najkasnije 30 minuta prije dodijeljenog im termina grupnog testiranja ispred glavnog (zapadnog) ulaza Fakulteta kako bi dobili upute o načinu pristupanja grupnom testiranju intelektualnih sposobnosti, piše u obavijesti ERF-a.

Na drugi dio provjere, usmenu procjenu informiranosti, sklonosti i motivacije za studij, mogu izaći samo kandidati koji zadovolje na grupnom testiranju intelektualnih sposobnosti, a ta druga provjera za upis rehabilitacije održava se od 5. do 7. srpnja 2022. godine isključivo prema završnom rasporedu dodatnih provjera. Usmena procjena informiranosti, sklonosti i motivacije za studij rehabilitacija održat će se također na ERF-u, pristupnici se trebaju okupiti najkasnije 15 minuta prije termina te isto tako ne smiju sami ulaziti u zgradu.

Izdvojeni članak

Oko 700 maturanata lani je palo prijemni za Medicinu: Brucošice koje su prošle otkrile kako su se pripremale

Socijalna pedagogija

Za upis socijalne pedagogije kandidati temeljem uspjeha u školi dobivaju do 280 bodova, a s po 200 bodova boduju se položeni Hrvatski (A), strani jezik (A), Sociologija ili Psihologija na maturi. Matematiku je potrebno položiti na B razini i ona ne donosi bodove. I za upis socijalne pedagogije potrebna je potvrda liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima te je ona isključujući kriteriji.

Za upis ovog studija provodi se samo usmena procjena informiranosti, sklonosti i motivacije za studij i ona kandidatu može donijeti do 120 bodova.

– Dodatne provjere za studij Socijalna pedagogija održat će se na 1. katu glavne zgrade Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Borongajska cesta 83f, Kampus Borongaj, Zagreb) od 4. do 7. srpnja 2022. godine. Molimo pristupnike da samostalno ne ulaze u navedeni objekt tj. da se okupe najkasnije 15-ak minuta prije predviđenog termina dodatne provjere ispred sporednog (istočnog) ulaza zgrade Fakulteta kako bi dobili upute o načinu pristupanja postupku dodatne provjere, stoji u obavijesti ERF-a.

S Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta poručuju da zadržavaju ‘pravo izmjene načina i termina održavanja dodatnih provjera u slučaju postojanja objektivnih, u pravilu, izvan nadležnosti ERF-a uzrokovanih okolnosti.’

Podsjetimo, prijevremene rang-liste za upise na studijske programe bit će objavljene 11. srpnja u 14 sati, istoga dana kada izlaze i prijevremeni rezultati mature. Konačni rezultati mature bit će objavljeni 18. srpnja i tog dana iza 15 sati bit će objavljene konačne rang-liste za upise na studijske programe.