Pretraga

Na zagrebačkim fakultetima izabrane dvije nove dekanice: Evo tko su one

A- A+

Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Tekstilno-tehnološki fakultet (TTF) dobili su nove dekanice. Marina Klačmer Čalopa nova je dekanica FOI-ja, a Anica Hursa Šajatović nova-stara dekanica TTF-a. Obje će svoj mandat započeti najesen, početkom listopada, i trajat će pune tri akademske godine.

Marina Klačmer Čalopa (lijevo) i Anica Hursa Šajatović, kolaž

Marina Klačmer Čalopa (lijevo) i Anica Hursa Šajatović, nove dekanica FOI-ja i TTF-a
Foto: FOI | TTF

Na više se zagrebačkih fakulteta trenutno provode izbori za čelnika, a dva su nedavno javila da imaju nove dekanice.

Sljedeće tri godine na čelu FOI-ja njihova dugogodišnja profesorica

Marina Klačmer Čalopa, redovita profesorica izabrana je za novu dekanicu Fakulteta organizacije i informatike u sljedećem mandatu u trajanju od tri godine. Mandat nove dekanice započinje u listopadu 2023. godine. Klačmer Čalopa rođenja je 1977. u Varaždinu gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a doktorirala je 2008. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, obranom doktorske disertacije na temu Teorija agenata i korporacijsko upravljanje u praksi hrvatskih dioničkih društava pod mentorstvom profesora Silvija Orsaga.

Od studenog 2001. zaposlena je na FOI-ju. Kao redovita profesorica, nastavne aktivnosti obavlja u sklopu Katedre za gospodarstvo na kolegijima Financijske institucije i tržišta, Osobne financije, Upravljanje institucionalnim investitorima i Poduzetnički pothvat te pri Katedri za organizaciju na kolegijima Strategijski menadžment, Korporacijsko upravljanje i Strategija upravljanja ljudskim potencijalima.

Ova profesorica dolazi na mjesto dekanice Fakulteta s pozicije prodekanice za poslovanje i ljudske potencijale. Bila je suradnica na nizu projekata, uključujući i projekt Podizanje zrelosti visokih učilišta za implementaciju analitika učenja financiranog iz Hrvatske zaklade za znanost. Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova te sveučilišnog udžbenika Financijske institucije i tržište kapitala, a članica je organizacijskih i programskih odbora znanstvenih konferencija. Njezino područje ekspertize veže se uz područja poduzetništva, poslovnih financija, strategijskog menadžmenta i korporacijskog upravljanja. Uz navedena primarna područja interesa, a zbog sudjelovanja na više znanstvenih i stručnih projekata, širila je svoj interes i na druga područja.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

Drugi mandat za dekanicu TTF-a

Anica Hursa Šajatović izabrana je, ponovno, za dekanicu Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Rođen je 1975. u Zaboku. U Zagrebu je 1997. diplomirala na TTF-u, magistrirala je četiri godine kasnije na temu Utjecaj pomoćnih naprava šivaćih strojeva na procesne parametre tehnoloških operacija proizvodnje odjeće, a mentor joj je bio profesor Dubravko Rogale. Doktorat znanosti stekla je 2008. obranivši disertaciju naslova Numeričko modeliranje i optimizacija ojačanja na odjeći, a mentori su joj profesor Dubravko Rogale i profesor Željko Somođi.

Dugogodišnja je nastavnica na TTF-u gdje je dio Zavoda za odjevnu tehnologiju. Tamo drži nastavu iz kolegija Studij rada, Organizacija proizvodnih linija, Izrada odjeće, Sustavi predeterminiranih vremena, Objektivno vrednovanje tekstila i odjeće, Oblikovanje radnih mjesta te Zaštitni materijali i odjeća. U svojem je životu objavila znanstvenu knjigu, tri poglavlja u istima, dva poglavlja u stručnim knjigama, izdala je sveučilišni udžbenik, napisala 15 izvornih znanstvenih radova, pet stručnih, dva pregledna i niz drugih publikacija.

Usavršavala se u susjednim zemljama, na fakultetima u Mariboru te Budimpešti. Inozemna usavršavanja odradila je na Sveučilištu Istanbul Aydin gdje je radila pri Odsjeku za dizajn i proizvodnju cipela. Bila je gostujući nastavnik na Erasmus+ projektu. Boravila je i u Švedskoj gdje se usavršavala na poznatom Sveučilištu Lund pri tamošnjem Odsjeku za dizajnerske znanosti, ergonomiju i tehnologiju aerosola.