Pretraga

Na zagrebačkom PMF-u pokrenut studij kakav do sada u Hrvatskoj nije postojao

A- A+

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu prvi je u Hrvatskoj pokrenuo studij biomedicinske matematike. Ovaj diplomski studij u cijelosti se izvodi na engleskom jeziku, a za dvije godine dat će prvu generaciju stručnjaka na ovom prijeko potrebnom području.

Foto: pixabay

PMF je pokrenuo diplomski studij biomedicinske matematike koji je jedinstven u Hrvatskoj. Ove akademske godine počeo je s izvođenjem, a za dvije godine dat će prvu generaciju stručnjaka biomedicinske matematike osposobljenih u Hrvatskoj i konkurentnih u cijeloj Europi i svijetu. Studij je rezultat suradnje PMF-a s Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković.

Uloga matematike u medicini

Uloga matematike u medicini i biologiji sve je veća, a sofisticirane matematičke metode koriste se u genetici, istraživanju mozga i kardiovaskularnog sustava, procesima starenja i brojnim drugim disciplinama. Upravo zato PMF je pokrenuo dvogodišnji diplomski studij na engleskom jeziku, nazvan BioMedMath, kako bi obrazovao stručnjake koji će biti konkurentni u Europi i svijetu.

Studij su razvili ne samo stručnjaci s Matematičkog i Biološkog odsjeka PMF-a, nego i stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković. Nakon završetka dvogodišnjeg diplomskog studija stječe se akademski naziv magistra ili magistar matematike. Program je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali ga, uz dodatne matematičke kolegije, mogu pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima.

Izdvojeni članak
sveučilište u splitu

Drugo najveće sveučilište ima novi studij: Studenti ga mogu upisati na jesenskom roku

Doprinos brojnim područjima medicine

Studenti koji završe studij biomedicinske matematike steći će bogato iskustvo i specifične vještine koje povezuju matematiku sa medicinom i biologijom. Oni će tako moći surađivati sa stručnjacima na raznim područjima. Moći će raditi na modelima epidemije i pandemije, sekvenciranju gena, drugim genetskim studijama, kardiovaskularnim modelima (uključujući modeliranje toka krvi kroz žile i dizajniranje stentova).

Također, moći će raditi na razvoju novih lijekova analizama raznih procesa istraživanja u farmaceutskoj industriji, različitim aspektima bioinformatike, ‘big data’ analizama u biologiji i medicini te modeliranju procesa u ljudskom mozgu. To uključuje i razne procese kognitivnog pada, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Moći će dati bogat doprinos i istraživanju procesa starenja te raznim aspektima onkoloških studija, uključujući modeliranje i analizu rasta tumora.

Stručnjaci s više institucija

Ideja o pokretanju novog studija Biomedicinske matematike prisutna je bila već neko vrijeme, a priča se intenzivirala uspješnom prijavom projekta ‘Razvoj internacionalnog diplomskog sveučilišnog studija biomedicinske matematike na PMF-u – BioMedMath’ u sklopu poziva Internacionalizacija visokog obrazovanja Europskog socijalnog fonda. Voditelj projekta bio je Hrvoje Šikić koji je za razvoj novog studija okupio vrhunske stručnjake iz područja matematike, biologije i medicine, zaposlene na Matematičkom i Biološkom odsjeku PMF-a, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković.

– Projekt je rezultirao akreditacijom novog sveučilišnog diplomskog studija Biomedicinska matematika na engleskom jeziku, upravo iz razloga što je studij razvijan u sklopu internacionalizacije visokog obrazovanja u RH te je otvoren studentima iz cijelog svijeta, pojasnili su nam s PMF-a.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Dva zagrebačka fakulteta pokrenula novi studij: Upisi kreću već ovaj mjesec

Razvijen kroz projekt Europske unije

Studij biomedicinske matematike razvijen je kroz kompetitivni EU projekt financiran od Europskog Socijalnog Fonda kroz program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a ukupna vrijednost projekta je 1.600.000 kuna. Studij nije financiran iz državnog proračuna, a školarina po akademskoj godini iznosi 7.500 eura. Studij je na engleskom jeziku te stoga privlačan i stranim studentima.

– Važno je istaknuti kako se prilikom kreiranja programa vodilo računa da u njemu sudjeluju najbolji, međunarodno ostvareni i renomirani stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom  iz svojih područja, te je kurikulum većim dijelom temeljen na istraživanjima kojima se nastavnici bave u svom znanstvenom radu. Studij je razvijen većim dijelom za vrijeme trajanja pandemije koja se nastavila u energetsku i financijsku krizu koja je nastala i kao posljedica rata u Ukrajini. Slobodno možemo reći da je na internacionalnom planu situacija nesigurna i to je izazov s kojom se moramo nositi prilikom privlačenja stranih studenata. No usprkos tome, studijski program za sada je naišao na priličan interes potencijalnih budućih studenata. Izvođenje je počelo s akademskom godinom 2022./2023. i trenutno imamo četiri upisana studenta koji su završili preddiplomski studij na Matematičkom odsjeku PMF-a, poručili su s fakulteta.