Pretraga

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

A- A+

Domski kompleks Stjepan Radić ili popularnija ‘Sava’ pravi je mali studentski grad, sa svim sadržajima koji trebaju jednom fakultetliji. Nešto preko 4000 studenata, ima mogućnost korištenja knjižnice i učionica, a s druge strane tu su u neposrednoj blizini i kafići, u koje izlazi uglavnom fakultetska populacija. No, zabavu si često kreiraju i sami studenti pa se tako za vrijeme toplijih dana sa svih strana može čuti pjesma uz gitaru, kao i sportska nadmetanja u nogometu, košarci i odbojci. Prvi snijeg se pak tradicionalno obilježava organiziranim masovnim grudanjem. Kako je živjeti u domu na Savi iz prve ruke nam otkrivaju dva tamošnja stanovnika.

Studentsko naselje Stjepan Radić najveći je od četiri doma Sveučilišta u Zagrebu, a ima i najviše sadržaja za fakultetsku populaciju. Devet paviljona nastanjuje nešto preko 4000 studenata. Kada dođu sunčani dani klupice su ispunjene mladeži okupljenoj uz gitaru, a sportskih nadmetanja također ne nedostaje. Zimi se pak organiziraju masovna grudanja na snijegu. Sve ovo daje poseban šarm i vibraciju domu na Savi, koju je puno lakše doživjeti, nego li opisati.

Izdvojeni članak

Knjižnica u domu na Savi: ‘Imamo stručne naslove koji se ne mogu naći drugdje u gradu’

Prednosti boravka u domu su financijska isplativost, ali intenzivniji kontakti s kolegama i drugim studentima

Kada boravite u stanu možete izgubiti nit i kontakte s kolegama s fakulteta, međutim u domu se to teško može dogoditi.

– Financije su vrlo bitna prednost boravka u domu u odnosu na stan, a pozitivna stvar je neposredniji i intenzivniji kontakt s ljudima, s kojima inače vjerojatno nikada ne biste progovorili, govori nam Ivana, apsolventica Veterinarskog fakulteta, koja već nekoliko godina boravi u kompleksu Stjepan Radić.

Drago, naš drugi sugovornik, kao prednosti života na Savi naveo je dostupnost hrane te materijala s fakulteta, kao i mogućnost korištenja teretane te upoznavanja velikog broja ljudi, ako ste imalo otvoreni za komunikaciju.

Izdvojeni članak

Zagreb dobio novi studentski dom


Cijene soba u studentskom domu Stjepan Radić od 200 do 600 kuna

U kompleksu studentskih domova Stjepan Radić, ukupno je 4063 ležaja podijeljenih u tri stupnja kvalitetom i cijenom. Za stare paviljone (od 1.do 4. i od 7.do 9.) cijena je 200 kuna, za 5. i 6. 300, dok za smještaj u najnovijim 11. i 12. morate izdvojiti mjesečno 600 kuna. U svakom se paviljonu nalazi po nekoliko učionica, dok 11. posjeduje veliku visokog standarda koja ima 50-ak mjesta.

Nogomet u kasnovečernjim satima, ali ne na tv-u

Topliji dani su iza nas. No u nekoliko mjeseci kada su prisutni, studenti se u okolici doma zabavljaju uz gitaru te različitim sportskim igrama među kojima je najpopularniji mali nogomet. Ovaj sport se igra na svim predviđenim i nepredviđenim mjestima za to, kao i u svako doba dana.

– Jednom sam boravila u svojoj sobi nešto iza 11 sati i odjednom sam začula snažnu buku, lupanje i vrištanje. Izašla sam iz sobe da vidim što se događa i ugledala tri cure kako u hodniku igraju nogomet i usput proizvode visoke tonove. Brzo su ih zaštitari umirili, ali uspjele su u kratkom vremenu dignuti cijeli paviljon na noge, prisjeća se Ivana.

Studentski kompleks Stjepan Radić obiluje sadržajima neophodnim za fakultetsku populaciju kao što su kino s redovnim projekcijama, praonica rublja, fotokopiraona, pošta, teretana te kafić. Studenti imaju unutar doma na Savi i tri menze, odnosno jednu s brzom hranom, jednu sa sporom te slastičarnu. U našoj temeljitoj analizi menzi zagrebačkog sveučilišta sve tri su zavrijedile iznadprosječnu ocjenu.

Sami sugovornici su pohvalili količinu i kvalitetu sadržaja koje ovaj domski kompleks posjeduje. Ivana češće posjećuje kino, a bila je nekoliko puta i na predavanjima koja se održavaju u povodu različitih prigoda.

– Mislim da češće organiziranje predstava u kinu Forum ne bi bila loša ideja, jer su se sve dosadašnje pokazale kao vrlo uspješne i posjećene, dodao je Drago.

U spomenutom kinu se održava i studentski vjeronauk, pod vodstvom don Damira Stojića, koji je svojom neposrednošću uspio ova religiozna predavanja učiniti vrlo popularnim i posjećenim.

Pri domu Stjepan Radić djeluju i dva medija Radio Sava i portal esava, koji obrađuju teme vezane uz ovaj kompleks, kao i ostale bitne studentima.

Higijena u zajedničkim kuhinjama i wc-ima malo baca sjenu na ukupni dojam

Na mjestu gdje je više od 4000 mladih teško može biti dosadno. Drago kroz smijeh veli da je amnezija učinila da se teško prisjeća nekih anegdota, no jednu je nehotice priopćio objašnjavajući kako izgleda korištenje zajedničke kuhinje.

– Zajedničke kuhinje su priča za sebe. Ako netko u prvim danima donese suđe i krpe u nju, onda se i drugi ugledaju te tada kuhinja postaje kuhinja. U protivnom kuhinja služi za pranje tenisica, dugačke razgovore i pušenje, rekao nam je Drago.

Blizina kafića i klubova dvosjekli je mač. Kada nije vrijeme ispitnih rokova, vrlo je privlačna činjenica da ste 50 metara udaljeni od kluba u koji izlazite, no trebate li učiti, bolje da niste od tipova koji to rade u potpunoj tišini.

– U četvrtom paviljonu gdje sam boravila nekoliko prethodnih godina prostora u sobi bilo je jako malo, a zajednički WC-ovi su bili zbilja jako neuredni, ali moram naglasiti ne zbog čistačica nego zbog ljudi koji tamo borave. Također zvučna izolacija je jako loša, pa je bilo teško učiti od buke, objašnjava Ivana.

Izdvojeni članak

Život u domu: Savjeti koji će vam dobro doći

Međutim, naši su sugovornici ipak vrlo zadovoljni ukupnim dojmom boravka u domu na Savi, što potvrđuju i višegodišnjim boravkom u ovom kompleksu.

Nekolicina negativnih stvari bila bi prisutna u bilo kojoj vrsti smještaja, a ove koje su naveli za studentsko naselje Stjepan Radić ionako su zajedničke za više tisuća njihovih kolega i sustanara, pa se lakše suočavati s nečime kada možete podijeliti brigu s ljudima u svojoj okolici.