Pretraga

Najpoželjniji fakultet u državi uvodi veliku novost na svoje studije: Dekan otkrio kada će stupiti na snagu

A- A+

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, po svojem studiju logopedije najpoželjniji u državi, u procesu je pripreme velikih promjena na svojim studijskim programima. Dosadašnji preddiplomski i diplomski studiji postat će integrirani. Dekan faksa Ante Bilić Prcić pojasnio nam je kako to sve funkcionira i kada možemo očekivati promjenu.

logopedija

iIustracija; Screenshot: YouTube

Maturanti su već godinama unisoni oko toga što bi najradije željeli studirati. Po omjeru kandidata koji ga prijave i slobodnih mjesta za upis, logopedija slovi za daleko najpoželjniji studij u državi. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, na kojem se izvodi taj studij, prošle je godine prošao reakreditaciju, stručnu ocjenu Agencija za znanost i visoko obrazovanje da može izvoditi visokoškolske programe i provoditi znanstvena istraživanja. No, nešto su im ipak preporučili.

Izdvojeni članak

Pogledajte koliko se maturanata dosad prijavilo na svaki od 900 studija u Hrvatskoj i koji su najpoželjniji

Integrirat će sve studije

Stručno povjerenstvo AZVO-a koje je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu prošle godine provelo neko vrijeme sastavilo je izvješće u kojem je, u većini aspekata, faks ocijenila visokim ocjenama. U istom su dokumentu ponudili i neke preporuke, a jedna od njih je da se sva tri studijska programa – logopedija, socijalna pedagogija i rehabilitacija – integriraju. Drugim riječima, da se trogodišnji preddiplomski i dvogodišnji diplomski studiji pretvore u integrirane petogodišnje studije.

Jedan od argumenata u prilog takvoj promjeni vidjeli su u činjenici da iznimna većina studenata nakon preddiplomskog upisuje i diplomski studij na istom fakultetu, a osim toga tako bi se djelomično racionalizirao i problem radnog opterećenja nastavnika. Iz izvješća povjerenstva da se iščitati da je ERF već iskazao namjeru da integrira studijske programe, dok su stručnjaci to onda i podržali.

Iduće godine još sve po starom

Nakon što smo pregledali izvješće kontaktirali smo dekana Antu Bilića Prcića koji nam je potvrdio da je Fakultet već i sam planirao integrirati spomenute studijske programe. Pitali smo ga i kada na faksu planiraju provesti spomenutu promjenu. Dekan nam kaže da je postupak akreditacije studijskih programa vrlo zahtjevan i u principu se ne može obaviti u kratkom vremenu. Prvo treba uskladiti standard kvalifikacija i zanimanja s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, s čime su, tvrdi, u završnoj fazi.

– Nakon što se donesu navedeni standardi krenut ćemo u kreiranje novih, petogodišnjih, studijskih programa. Oni će biti poslani na akreditaciju i u redovnoj proceduri očekujemo da bi dopusnicu mogli dobiti u okviru godine dana. Ne mogu točno odgovoriti na upit kad ćemo krenuti s novim programima, ali sigurno mogu reći da to neće biti sljedeće akademske godine, a ako uspijemo sve završiti moguće je da će oni biti implementirani iduće akademske godine. Realno je za očekivati da bi se novi integrirani studijski programi na našoj sastavnici trebali početi izvoditi u akademskoj 2023./2024, priča nam dekan Bilić Prcić.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

Zbog brojnih problema, lani je ovaj fakultet gotovo ukinut, no ministar im je dao drugu šansu

Nema novih studija u planu

Ideja je da se navedena integracija provede za sva tri studijska programa na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Dekana pitamo i imaju li na fakultetu u planu, osim navedene promjene, i neke nove studijske programe, a on nam kaže da nema novih programa na vidiku jer za to, jednostavno, nema potrebe.

– Mi školujemo studente za regulirane profesije i naši studijski programi su usklađeni s potrebama tržišta. To što je broj studenata mali o odnosu na potrebe tržišta rada u našim područjima ne bi opravdalo uvođenje nekog novog studijskog programa. Povećanje upisnih kvota, koje bi riješilo problem nedostatka stručnjaka u našem području, nije jednostavno provesti, pojašnjava Ante Bilić Prcić, dekan ERF-a.

Zaključuje kako će ERF težiti osnivanju novih specijalističkih poslijediplomskih studija te će raditi na jačanju programa cjeloživotnog učenja.