Pretraga

Nakon rezultata natječaja za domove, Studentski zbor očitao bukvicu Studentskom centru

A- A+

Jutros su izašli rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu za akademsku godinu 2020./2021. Neki su se kandidati po studentskim grupama pitali zašto nisu dobili preferirano mjesto. Studentski zbor Sveučilšta u Zagrebu reagirao je na nedoumice studenata objasnivši im zašto je potencijalno došlo do promjene preferencija. Tu su priliku, međutim, iskoristili i da očitaju bukvicu Studentskom centru vezano za stanare studentskih domova koji su se tu našli nakon što su njihovi stanovi i kuće uništeni u potresu koji je krajem ožujka pogodio Zagreb.

Foto: Srednja.hr

U svojoj se objavi Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu osvrnuo na dvije stvari vezane uz rezultate natječaja za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima za nadolazeću akademsku godinu.

Izdvojeni članak

Stigli rezultati natječaja za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu u 2020./2021.

Pola mjesta pripada studentima slabijeg socioekonomskog statusa

Pojedine kategorije smještaja unutar Studentskom doma Stjepan Radić te Studentskog doma Cvjetno naselje rezervirane su, polovično, za studente slabijeg socioekonomskgo statusa.

– Stvar je u tome da na Savi (treća kategorija) i Cvjetnom (druga kategorija) zbog financiranja EU iz socijalnog fonda, treba biti najmanje 50% studenata socioekonomskog statusa. Tek kada se popune kvote od 50% studenata u tim domovima na temelju socioekonomskog statusa, ostali studenti dolaze na red po načelu oni s najviše ostvarenih bodova do ispunjenja kvote od preostalih 50%. Vjerujemo kako je do pomicanja preferencija došlo upravo iz tog razloga, odnosno rošade smještaja na Savi III i CN V zbog uvjeta koje je SC-u nametnula EU, pišu iz Studentskog zbora.

Ako ste student/ica slabijeg socioekonomskog statusa, odnosno na temelju te kategorije dobivate mjesto u domu, a vidite da niste dobili traženi smještaj, unatoč tome što i bodovima odgovarate kvoti, Studentski zbor savjetuje da se žalite i da tražite premještaj.

‘SCZG nije poduzeo ništa kako bi svi unesrećeni od potresa bili premješteni u državne stanove’

Tu su priliku iz Studentskog zbora iskoristili i da kritiziraju SC zbog situacije sa stanarima koji se u domovima nalaze nakon što su im stanovi i kuće uništeni u potresu koji je krajem ožujka pogodio Zagreb. Problem je, kažu, što Studentski centar nije poduzeo ništa da se unesrećene stanare premjesti u državne ili druge stanove. Osim toga osvrnuli su se i na ulaganje SC-a u unaprjeđenje studentskog standarda.

– Problem nije u tome što prioritetni smještaj imaju studenti socioekonomskog statusa. PROBLEM je u tome što SCZG nije poduzeo ništa kako bi svi unesrećeni od potresa bili premješteni u državne stanove ili neke druge smještaje (ako su s državom dogovorili useljenje, onda mogu i adekvatno iseljenje). Problem je također u tome što SCZG kontinuirano ne ulaže u unaprjeđenje studentskog standarda, na što smo već upozoravali, a rezultat toga je 500 mjesta u studentskom domu manje nego lani. Štoviše, niti održavaju postojeću infrastrukturu, a kamoli da unaprjeđuju i ulažu u novu. Svjedoci tome su brojke u godišnjim financijskim izvješćima na što smo isto već ranije upozoravali, ističu iz Zbora.

Poručili su studentima da se drže zajedno i ne prozivaju jedni druge, već se zapitaju svi kolektivno zašto nisu dobili smještaj.

– Ne dižite glas na svojega kolegu, donedavne cimere i prijatelje. Umjesto da se zapitate zašto niste dobili smještaj, zapitajte se zašto svi moji kolege skupa sa mnom nisu dobili smještaj. Da je dobre politike i dobrog vođenja Studentskog centra, onda ne bi razgovarali o 500 mjesta manje nego lani, zato što bi onda imali kapacitet od 10.000 mjesta. Nadam se da sad i oni koji nisu shvaćali problem SC-a, shvaćaju isti sada, kada se radi o njihovoj koži. Ako se takva politika nastavi, studentski standard će iz godine u godinu kontinuirano opadati. Razmislite. Uz Vas, za Vas, Vaš SZZG, stoji u objavi Studentskog zbora Sveučilišta.