Pretraga

Nakon što su ismijani zbog grešaka, Sveučilište objavilo ispravljeni filmić: Opet imaju tipfeler

A- A+

Počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu. Naslov je to donedavno fantomskog filmića za koji je rektor Damir Boras isplatio 198.750 kuna javnog novca. Nakon medijskih napisa filmić je uploadan na Youtube kanal Sveučilišta. Ubrzo, na društvenim mrežama počeli su ga ismijavati. Gledatelji su u filmiću pronašli tipfelere, crnu rupu koja je trajala nekoliko sekundi, a na jednom mjestu ostala je i poruka ‘ovo je popis studenata nemamo doktora’. Sveučilište je potom pobrisalo sporni film, a novu, popravljenu verziju uploadali su danas. Da bi stvar bila gora, opet im se potkrala greška i to u naslovu.

Tipfeler u naslovu
Foto: Youtube screenshot; Unizg unizg

Opis film, tvrtka Darija Bajurina koja postoji tek oko tri godine, dobro se okoristila snimanjem filma o počasnim doktorima Sveučilišta u Zagrebu. Da bi stvar bila gora, kada je film konačno objavljen online, ljudi su počeli primjećivati greške koje su se potkrale u montaži.

Filmić pun grešaka za 198.750 kuna

Kako su odmah primijetili korisnici društvenih mreža, desetominutni filmić, na koji je utrošen ogroman novac, uopće nije zapanjujuć. Štoviše, u njemu su pronašli dosta početničkih grešaka. Jedna od njih je crna rupa koja se pojavljuje na 3:20 i traje sedam sekundi. Na jednom mjestu u filmu ostao je placeholder s natpisom ‘ovo je popis studenata nemamo doktora’, što možete vidjeti na screenshotu ispod.

Možda najveća greška potkrala se na samom početku filma gdje u naslovu umjesto ‘Sveučilišta u Zagrebu’ piše ‘Sveučilišta u Zagebu’. Sve to plaćeno je javnim novcem, a iznosilo je 198.750 kuna s uračunatim PDV-om.

– Dvjesto tisuća, za nedovršenu trećerazrednu TV vinjetu. Prosjek na zadnjem HAVC-ovom natječaju, za dugometražni dokumentarac, je tek nešto veći – 225.000kn. Dvjesto tisuća kuna dobila je ‘Srbenka’ od HAVC-a, za svojih 70 minuta…
Srećom, na špici ovog ‘filma’ potpisali su se autori, pa i producent, Damir Boras. Za buduće generacije, i za istražne organe, napisao je među ostalim redatelj Nebojša Slijepčević.

Nakon što je filmić ismijan na društvenim mrežama, Sveučilište u Zagrebu pobrisalo ga je sa svojeg Youtube kanala. Ako pokušate ući u video koji je podijelio Slijepčević, dobit ćete poruku kako više nije dostupan.

Uploadali novi, no opet s greškom

Kako bi valjda osvjetlali svoj obraz, na kanalu Sveučilišta u Zagrebu danas je osvanula nova, prepravljena verzija filmića. U njemu su uspjeli srediti crnu rupu od sedam sekundi. Osim toga, nestao je i placeholder s čudnom porukom o popisu studenata, a ne doktora. Novu verziju filma na Youtube je postavio i vlasnik tvrtke koja ga je snimala, Dario Bajurin.

No, da bi cijela priča bila još smiješnija, u novoj verziji filmića Sveučilište nije uspjelo otkloniti sve poteškoće i greške. Štoviše, ona možda najprimjetnija pogreška u naslovu, na početku filmića, gdje umjesto ‘Zagrebu’ piše ‘Zagebu’ još uvijek je tu. Redatelj filma je rektorov savjetnik za kulturu Jakov Sedlar, čija se tvrtka također može pohvaliti dosta lukrativnom suradnjom sa Sveučilištem.

O greški koja je ostala u sustavu možete se i sami uvjeriti u videu ispod.

https://www.youtube.com/watch?v=DZLoxU1O2_o

Konteksta radi, valja istaknuti da je ovo samo jedan od filmića, odnosno usluga snimanja na koje je Sveučilište u Zagrebu u posljednje dvije godine potrošilo ukupno više od 800.000 kuna javnog novca, o čemu više možete pročitati ovdje.