Pretraga

Naš ugledni znanstvenik izabran u Američku akademiju umjetnosti i znanosti: ‘Nisam znao za nominaciju’

A- A+

Američka akademija umjetnosti i znanosti bogatija je za 250 novih članova. Među njima je i naš ugledni molekularni biolog Nenad Ban, zaposlenik ETH Zürich. Riječ je o Akademiji staroj gotovo jednako kao i same Sjedinjene Američke Države.

nenad ban

Nenad Ban, hrvatski znanstvenik upravo primljen u američku Nacionalnu akademiju znanosti (NAS)
Foto: Youtube screenshot; MuthKomm

Predsjednik Američke akademije umjetnosti i znanosti, David W. Oxtoby i predsjednik Upravnog odbora Goodwin H. Liu, objavili su da je novih 250 izuzetnih pojedinaca izabrano u Akademiju u 2024. godini. Među novim međunarodnim počasnim članovima je i Nenad Ban, hrvatski molekularni biolog koji djeluje u ETH Zürich (Švicarski federalni institut za tehnologiju).

Ban: ‘Nisam znao da sam nominiran’

Sama Američka akademija umjetnosti i znanosti djeluje od davne 1780. godine. Članovi se biraju u 31 sekciji raspoređenoj u pet klasa, a Ban je izabran u klasi bioloških znanosti.

– Ceremonija je u rujnu u Bostonu, odnosno Cambridgeu u državi Massachusetts. Nisam znao da sam nominiran tako da me je vijest potpuno iznenadila i razveselila, rekao je Ban za vecernji.hr.

Ban je, inače, prije tri godine primljen i u američku Nacionalnu akademiju znanosti, a član je i Njemačke akademije znanosti, dok je u našem HAZU-u  dopisni član. Među novim članovima izabranima u Američku akademiju umjetnosti i znanosti našli su se Tim Cook, glavni direktor Applea, glumac George Clooney, a Ban podsjeća da su u ovom prestižnom društvu od ranije i naši znanstvenici Ivan Đikić te Miroslav Radman.

Izdvojeni članak
nenad ban

Vrhunski hrvatski znanstvenik primljen u američku Nacionalnu akademiju znanosti

Pozvani da sudjeluju u rješavanju ‘ozbiljnih izazova’

Doznao je da su ga nominirale dvije osobe, jedna s National Institute of Health u Bethesdi s područja Washingtona DC i druga s Memorial Sloan Kettering Cancer istraživačkog centra u New Yorku, prenosi vecernji.hr.

– Honoriramo ove umjetnike, znanstvenike, učenjake i vođe u javnom, neprofitnom i privatnom sektoru zbog njihovih postignuća i zbog znatiželje, kreativnosti i hrabrosti potrebne za dosezanje novih visina. Pozivamo ove izvanredne pojedince da se pridruže radu Akademije u rješavanju ozbiljnih izazova i promicanju općeg dobra, rekao je David Oxtoby, predsjednik Akademije, prilikom objave novih članova.

Predsjednik Upravnog odbora Goodwin Liu, sudac Vrhovnog suda Kalifornije, ističe raznolikost članova izabranih ove godine.

– Čast izbora dolazi s pozivom za nove članove da se ponovno posvete općem dobru promicanjem nepristranog, međudisciplinarnog rada Akademije u područjima umjetnosti, demokracije, obrazovanja, globalnih pitanja i znanosti, naveo je Liu.