Pretraga

Dvojica naših znanstvenika dobila prestižno ERC financiranje za znanstvene projekte: Pogledajte što će istraživati

A- A+

Hrvatski znanstvenici Gordan Lauc i Nenad Ban među dobitnicima su ERC Synergy financiranja. Radi se o jednom od najprestižnijih europskih financiranja za znanstvene projekte od globalnog značaja.

genetika laboratorij

Ilustracija: Unsplash; National Cancer Institute

Gordan Lauc i Nenad Ban. Imena su to naših znanstvenika i predvodnik timova koji su dobili financiranje Europskog znanstvenog vijeća (ERC), poznatijeg kao ‘znanstveni Oscar’.

Laucov tim iz tvrtke Genos surađivat će sa znanstvenicima Sveučilišta u Leidenu i i3s-a na projektu pod naslovom ‘Glycans as Master Switches of B Cell Activity in Autoimmunity’. Ban, inače znanstvenik s ETH Zurich surađivat će s kolegama sa Sveučilišta Heidelberg i N.W.O.-a na projektu naslova ‘Mechanisms of cotranslational assembly of multi-protein complexes’. Sve dobitnike možete vidjeti u tablici ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, osvježite stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

‘Sretna sam što financiramo sve više pionirskih istraživanja’

ERC je dio programa Obzor Europe kojim se financira izvrsna znanost i istraživanja visokog rizika. U zadnjoj ‘turi’ financirali su ukupno dvadeset i devet timova, među kojima i naše domaće na čelu kojih su se našli Lauc i Ban.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja čestitalo je našim laureatima na dobivenom iznosu od gotovo 20 milijuna eura. Predsjednica spomenutog vijeća Maria Leptin istaknula je kako je sretna što financiraju sve više pionirskih istraživanja koja se fokusiraju na ambiciozne i složene znanstvene probleme, pa tako zahtijevaju inovativne načine kako bi unaprijedili naše znanje.

Istaknula je i kako su za takav zadatak, pa shodno tomu i financiranje prestižno kao što je ono Europskog istraživačkog vijeća, potrebni najbolji istraživači. Svaki od njih dolazi sa svojom jedinstvenom stručnošću i pristupom, sve kako bi se zajednički uhvatili u koštac s takvim izazovima.

Polažu se velike nade u ovaj tip financiranja

Radi se o ERC Synergy financiranju koje je usmjereno na združena istraživanja. Ono se dodjeljuje različitim grupama istraživača za znanstvene probleme koje istraživački timovi ne mogu zasebno pokriti.

Ideja iza synergy financiranja je pomicati granice spoznaje i to upravo zahvaljujući preklapanju ekspertiza iz različitih znanstvenih područja i polja, ali i razviti nove, efikasne načine ispitivanja, metoda i tehnika.

To uključuje i neke nekonvencionalne pristupe. U kratkim crtama, ERC polaže velike nade i očekivanja u synergy financiranja, navodeći da imaju potencijal postati znanstveni referentni okvir na globalnoj razini. Više informacija potražite na ovoj poveznici.