Pretraga

Naše novo sveučilište, koje nosi ime po prvom hrvatskom predsjedniku, upravo je počelo s radom

A- A+

Sada je i službeno, Sveučilište obrane i sigurnosti, koje nosi ime po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu počelo je s radom. Održana je svečanost otkrivanja natpisne ploče. Naše najmlađe sveučilište tako je, više od dvije godine nakon njegova osnivanja u Hrvatskom saboru, krenulo s radom. Mi smo, podsjetimo, u studenom 2022. pisali o poteškoćama pri njegovu otvaranju, kao i činjenici da su probijeni zakonski rokovi vezano za donošenje privremenog Statuta te institucije.

vojni helikopter spušta vojnike na tlo

Foto: Pixabay

Sveučilište obrane i sigurnosti, više od dvije godine nakon njegova osnivanja, počinje s radom. Krajem prošloga tjedna održana je svečanost otkrivanja natpisne ploče i preuzimanja prostorija na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman.

‘Siguran sam da ćemo postići uspjeh i imati čvrsto Sveučilište, kao što je bio čovjek čije ime nosi’

Svečanoj je ceremoniji prisustvovao ministar obrane Mario Banožić. Povijesni je ovo trenutak, kazao je, za sustav vojnoga obrazovanja pa onda zahvalio svima su sudjelovali u stvaranju našeg najmlađeg Sveučilišta.

– Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama postignuti uspjeh i imati čvrsto Sveučilište obrane i sigurnosti kao što je to bio i čovjek čije ime nosi, doktor Franjo Tuđman, kazao je ministar Banožić.

I zagrebački rektor Stjepan Lakušić nazočio je svečanosti, kao rektor Sveučilišta u Zagrebu koje od 2014. nudi, u suradnji s Vojnim učilištem, dva prijediplomska vojna studija – Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo na koje se upisuje ukupno stotinjak kadeta godišnje.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

Sveučilište u Zagrebu objavilo broj upisnih mjesta za svaki studij: Dva velika faksa smanjila kvote

Pisali smo o poteškoćama pri otvaranju novog sveučilišta

Kako su podcrtali na stranicama rektorata, gdje je objavljena vijest o svečanosti, Vlada RH je još 2020. uputila Hrvatskom saboru nacrt Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, a godinu nakon taj je zakon stupio na snagu. U srpnju 2021. za privremenu prorektoricu imenovanja je Ivana Čuković Bagić, tada prorektorica za studente na zagrebačkom sveučilištu, a od ožujka 2023. privremeni je rektor ovog sveučilišta u osnivanju imenovan Ivica Lučić, profesor povijesti na Fakultetu hrvatskih studija.

O poteškoćama i probijanju rokova pri otvaranju Sveučilišta obrane i sigurnosti pisali smo u studenom 2022. godine. Iako je tada već prošlo više od godinu i pol od donošenja osnivačkog akta, i krenule su najave o upisu studenata ove godine najesen, naše najmlađe sveučilište nije još imalo ni svoj privremeni Statut. Tad su nam iz MORH-a u kratkom odgovoru praktično priznali da nisu obavili dio zadataka vezanih za osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti koje su si postavili Zakonom.

– Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman upisano je u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu 13. svibnja 2022. godine. U tijeku je usuglašavanje privremenog Statuta po čijem će se donošenju provesti potrebne radnje i steći uvjeti za konstituiranje Senata Sveučilišta, poručili su nam u studenom 2022. iz MORH-a, otkrivši kako ipak nisu obavili jedan važan zadatak na vrijeme, a to je donošenje privremenog Statuta, već da je u tijeku njegovo ‘usuglašavanje’.