Pretraga

Sveučilište obrane i sigurnosti još nema ni svoj statut, a nagodinu žele upisivati studente

Sveučilište obrane i sigurnosti osnovano je u ožujku prošle godine, par mjeseci nakon dobilo privremenu rektoricu Ivanu Čuković Bagić, a onda i posebno povjerenstvo koje se bavi početkom njegova rada. Unatoč tome, ono još nema Statut, Senat nije konstituiran, a MORH nam priznaje da dio zakonom određenih zadataka, unatoč tome što je istekao rok, još nisu riješili.

vojska

Screenshot: YouTube; MORH

Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman posebnim je zakonom osnovano još u ožujku 2021. godine. U srpnju 2021. godine za privremenu je rektoricu imenovana Ivana Čuković Bagić, profesorica Stomatološkog fakulteta i bivša prorektorica zagrebačkog sveučilišta.

Zakonom je propisano da privremena rektorica, u roku od godinu dana od imenovanja, mora obaviti određene zadatke i pripremne radnje za pokretanje Sveučilišta obrane i sigurnosti. Konkretno, zadužena je da, uz prethodnu suglasnost ministra obrane, donese privremeni Statut, podnese prijavu za upis ustanove u sudski registar te poduzme odgovarajuće radnje za konstituiranje Senata i početak rada Sveučilišta.

Izdvojeni članak
vojni rok

Ove godine u vojsku ide 18 djevojaka i 98 mladića: Među njima šestero vrhunskih sportaša, evo tko su

Privremena rektorica nas uputila na MORH

Mjeseci prolaze, ulazimo u novu godinu, no informacija o Sveučilištu obrane i sigurnosti na vidiku baš i nema. Stoga u ožujku 2022. šaljemo upit privremenoj rektorici Ivani Čuković Bagić te je pitamo u kojoj su fazi pripremne radnje za koje je zadužena.

Odgovor od privremene rektorice dobivamo istog dana. U kratkim crtama, kaže nam da je za pitanja u vezi Sveučilišta obrane i sigurnosti nadležan osnivač, odnosno Ministarstvo obrane, pa nas upućuje da se obratimo njihovoj službi za informiranje. Iako nam je taj odgovor bio malo čudan jer je Čuković Bagić, ipak, imenovana za privremenu rektoricu, poslušali smo njenu uputu i javili se MORH-u.

MORH nam rekao da intenzivno rade

Iz MORH-a su nam objasnili kako je imenovano posebno povjerenstvo koje ima nekoliko zadataka. Prvo su trebali definirati organizacijske, personalne, financijske i ostale aspekte vezane uz početak rada Sveučilišta. Zatim pripremiti nacrte dokumenata, pa utvrditi koje osoblje će biti potrebno, izraditi nacrte akata glede imovine i infrastrukture, dinamički plan o prijenosu studijskih programa. Osim toga, to se povjerenstvo trebalo baviti, prema MORH-u, i prijedlogom donošenja ‘drugih dokumenata’.

– Povjerenstvo intenzivno radi na stvaranju uvjeta za početak rada Sveučilišta i angažirano je na izradi privremenog Statuta Sveučilišta koji će obuhvatiti sve elemente potrebne za djelatnost upravljanja i druga važna pitanja za rad toga Sveučilišta. U narednom razdoblju, podnijet će se prijava za upis Sveučilišta obrane i sigurnosti kao ustanove u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, za što su pripremljeni potrebni dokumenti, rekli su nam iz MORH-a u ožujku ove godine.

Napomenuli su tom prilikom i kako je u državnom proračunu osigurano oko 24 milijuna kuna za potrebe Sveučilišta obrane i sigurnosti. Što se tiče Senata, on će se kao stručno tijelo, kazali su nam, konstituirati kada Sveučilište bude imalo zaposlenike u znanstveno-nastavnom, nastavnom i suradničkom zvanju. Prvi upis studenata, kazali su, ne očekuju prije iduće akademske godine 2023./2024.

Prošao rok, a informacija nigdje

Došlo je ljeto, a rok od godinu dana u kojem je privremena rektorica Ivana Čuković Bagić u suradnji s MORH-om zakonski trebala obaviti specifične pripremne radnje za početak rada Sveučilišta obrane i sigurnosti je – istekao. Informacija u javnosti, izuzev pojedinih saborskih polemika, nije bilo.

Stoga smo početkom listopada ove godine ponovno poslali upit privremenoj prorektorici Čuković Bagić. Prošla su dva tjedna, odgovor nismo dobili, pa smo privremenoj rektorici poslali požurnicu. Nakon požurnice nam je odgovorila. Opet ista priča – za pitanja o Sveučilištu nadležan je MORH, pa nas upućuje da pitamo njihovu službu za informiranje.

Profesorici zahvaljujemo na uputi, no pitamo ju, čemu služi ona kao privremena rektorica Sveučilišta, ako nas za sve upite šalje MORH-u. Isto tako, pitamo ju da nam pojasni svoje zadaće i odgovornosti, budući da ih u pola godine korespondencije s njom, još uvijek ne razumijemo u potpunosti. Odgovor na taj upit, pak, nikad nismo dobili.

Izdvojeni članak
ante bačić baćo

Priča o HDZ-ovcu Baći koji je, izgleda, nezakonito upisao ratnu školu je nadrealna: Evo je u 4 točke

MORH priznao da nisu obavili dio zadataka

Poučeni iskustvom, i prije no što nas je privremena rektorica uputila na MORH, sami smo im poslali upit. I njima smo, kao i njoj, nakon dva tjedna morali slati požurnicu jer su se na prvi dopis oglušili. Nakon požurnice stigao je kratki odgovor.

– Sveučilište obrane i sigurnosti dr. Franjo Tuđman upisano je u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu 13. svibnja 2022. godine. U tijeku je usuglašavanje privremenog Statuta po čijem će se donošenju provesti potrebne radnje i steći uvjeti za konstituiranje Senata Sveučilišta, poručili su nam kratko iz MORH-a.

Iako je Sveučilište upisano u sudski registar, jedan važan, zakonom određen zadatak privremene rektorice i MORH-a koji je u roku od godine dana trebao biti riješen – nije. Podsjetimo, članak 28. Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti kaže da će privremena rektorica uz prethodnu suglasnost ministra obrane ‘donijeti privremeni Statut Sveučilišta’.

Rok od njenog imenovanja istekao je početkom srpnja 2022. Sada je kraj listopada 2022., a MORH kaže da je u tijeku ‘usuglašvanje privremenog Statuta’. Kada će se točno taj akt ‘usuglasiti’ i kada ćemo vidjeti konstituirajuću sjednicu Senata našeg najnovijeg sveučilišta – ne znamo. To nam tek ostaje za vidjeti.