Pretraga

Šest osnovnih škola nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, ali nijedna srednja

A- A+

Prvi predsjednik neovisne Hrvatske Franjo Tuđman danas bi da je živ imao 91 godinu. U Velikom Trgovišću rođen je 1922. godine, u srednje stojećem staležu. Kao i većina povijesnih ličnosti imao je zaslijepljene pobornike, ali kritičare. Ono što mu se načelno priznaje kao veliko djelo je vođenje Hrvatske u samostalnost, dok mu se zamjera autoritarnost u vladavini, koja je nastupila po završetku ratu, kao i neuspjela privatizacija javne imovine. Danas se šest hrvatskih osnovnih škola zove imenom prvog hrvatskog predsjednika.

www.novilist.hr

Prvi predsjednik suvremene Hrvatske Franjo Tuđman rođen je na današnji dan prije 91 godinu u Velikom Trgovišću. Umro je u dobi od 77 godina, u svom drugom predsjedničkom mandatu. U II. svjetskom ratu bio je član partizanske vojske, a 1957. godine je i diplomirao na Višoj vojnoj akademiji, a uskoro biva promaknut, na čin generala, najmlađeg u Jugoslaviji. Unatoč tomu na vlastiti zahtjev napušta vojnu službu, te se odlučuje posvetiti znanstveno-istraživačkom radu. Bez obzira na brojne kritičare i pristaše njegove politike, ime će mu ostati zauvijek upisano u povijesne udžbenike početaka neovisnosti Hrvatske.

Izdvojeni članak

Susjedima Slovencima na uspješno riješenoj maturi čestita predsjednik

Više od 150 znanstvenih radova

Već u samim počecima svoga znanstvenog rada, Tuđman je stekao ugled djelom Rat protiv rata iz 1957. godine, gdje je opisao tajne gerilskog ratovanja u svijetu, s naglaskom na partizansku borbu u Jugoslaviji. Objavio je još oko 150 djela s tematikom povijesnih znanosti, suvremene nacionalne povijesti, filozofije historiografije te međunarodnih odnosa. Njegovo najpoznatije djelo je ‘Bespuća povijesne zbiljnosti’ iz 1989. godine, koje je ujedno pobudilo i najviše kontroverzi.

Između ostalog Tuđman je optužen za revizionizam i antisemitizam. U najvećem dijelu knjige bavio se dovođenjem u vezu, Jasenovca i velikosrpske ideologije. Po njemu su se upravo žrtve ovog logora, iskoristile kao podjarivački mit za vojnu agresiju koja će uslijediti.

Tuđman je i prije tog svoga najvećega djela bio angažiran na političkoj sceni Jugoslavije, gdje je nedvosmisleno osuđivao vladajući režim te zbog toga u dva navrata bio u zatvoru.

Predavao i na fakultetu, a danas je šest osnovnih škola u RH nazvano po njemu

Franjo Tuđman se nakon izlaska iz vojne službe posvetio znanstvenom radu, te je uz to bio izvanredni predavač na Fakultetu političkih nauka (danas Fakultetu političkih znanosti) u Zagrebu od 1963. do 1967, a predmet koje je predavao bio je Socijalistička revolucija i suvremena nacionalna povijest. U tom periodu, točnije 1965. godine stekao je titulu doktora znanosti.

Sada već 14 godina nakon smrti Franje Tuđmana, šest osnovnih škola u Hrvatskoj zove se po njemu. Mjesta u kojima su te škole su Beli Manastir, Brela, Knin, Korenica, Lički Osik i Šarengrad.