Pretraga

Naše sveučilište dalo počasni doktorat jednom od cjenjenijih znanstvenika na svijetu

A- A+

Sir Jonathan Hardy, jedan od znanstvenika zaslužnih za otkrivanje genetske pozadine Alzheimerove bolesti, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci. Dali su mu ga za, kako ističu, ‘istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskog znanosti i znanstvenoj edukaciji’, ali i ‘izuzetan doprinos’ riječkom sveučilištu.

sir john hardy

Sir John Hardy, poznati genetičar i dobitnik počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci
Foto: Youtube screenshot; Neurotorium

Sveučilište u Rijeci, na 83. sjednici Senata donijelo je odluku kojom je britanski znanstvenik Sir John Hardy dobio počasni doktorat. Počasni doktorat mu riječko sveučilište dodjeljuje za istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskoj znanosti i znanstvenoj edukaciji kao i izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci. Svečana će promocija biti održana u rujnu.

Sir John Hardy poznati je genetičar i molekularni boolog s Instituta za neurološke studije Reta Lila Weston pri prestižnom University College London (UCL). Njegovi glavni istraživački interesi se odnose na neurološke bolesti. Hardy je rođen 1954. godine, 1976. je diplomirao na Sveučilištu u Leedsu, a doktorirao 1981. na Imperial College London.

Izdvojeni članak
ivan đikić u bijeloj kuti u laboratoriju

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, dobio je počasni doktorat: Daje mu ga naše sveučilište

Nakon doktorata, otišao je na usavršavanje u Newcastle, a zatim i u Švedsku gdje je radio na Alzheimerovoj bolesti. Nekoliko godina kasnije, 1985. postaje docent u Bolnici svete Marije pri Imperial College London i tamo započinje genetička istraživanja Alzheimerove bolesti. Izvanredni profesor postaje 1989., kada dobiva i poziciju na Sveučilištu u Južnoj Floridi. Tijekom 1996. se prebacuo na prestižnu Mayo kliniku u Jacksonvilleu, i tamo je postao savjetnik te profesor neuroznanosti.

Prije dolaska na institut na kojem i danas radi, radio je 2000. na Institutu za starenje u Marylandu, a 2015. godine je dobio Breakthrough nagradu. Tri godine nakon, 2018. dobio je Brain nagradu, uz kolege, za prijelomno otkriće genetske i molekularne baze Alzheimerove bolesti.