Pretraga

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, dobio je počasni doktorat: Daje mu ga naše sveučilište

A- A+

Ivan Đikić, poznati molekularni biolog, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, dobio je počasni doktorat. Dodjeljuje mu ga Sveučilište u Rijeci  i to za istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskog znanosti, znanstvenoj edukaciji i popularizaciji znanosti. Ovo je samo jedna u nizu brojnih prestižnih počasti i nagrada koje je ovaj znanstvenik dobio tijekom svoje karijere.

ivan đikić u bijeloj kuti u laboratoriju

Ivan Đikić, jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika
Screenhot: YouTube, MuthKomm

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, dobio je počasni doktorat Sveučilišta u  Rijeci.

Još jedna počast u nizu

Riječko mu je sveučilište tu počast odalo za, kako ističu, istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskog znanosti, znanstvenoj edukaciji i popularizaciji znanosti. Izuzetno je, istaknuli su u priopćenju doprinio Sveučilištu u Rijeci i njegovu razvoju. Promocija na kojoj će biti održana svečana promocija, a počasni doktorat uručen profesoru Đikiću, bit će održana u srpnju ove godine.

Đikić je inače višestruki dobitnik nagrada. Još je 2005. godine otkrio mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma pa je ugledni časopis Science to objavio kao najznačajnije medicinsko otkriće za proteklu godinu. Dobio je nagradu Europskog udruženja za istraživanje tumora (EACR) za 2006. godinu. Dvije godine kasnije on i kolegica Koraljka Husnjak s Medicinskog sveučilišta u Frankfurtu otkrili su novu bjelančevinu koja ima važnu ulogu u razvoju tumora i bolesti živčanog sustava.

Godine 2009. dobio je uglednu njemačku nagradu Sir Hans Krebs, a dio novca je donio djeci s poteškoćama u razvoju. Tijekom 2010. Njemačka udruga za tumore dodijelila mu je nagradu Deutschen Krebspreis. Član je jedne od najuglednijih akademija znanosti, njemačke Leopoldine, a primljen je i u Američku akademiju znanosti.

Izdvojeni članak
ivan đikić

Ivan Đikić službeno je primljen u Američku akademiju znanosti, a našoj nije bio dobar

Tko je Ivan Đikić?

Rođen 1966. godine u Zagrebu, završio je Medicinski fakultet u Zagrebu na kojem je kasnije i doktorirao. Trenutno živi u Frankfurtu gdje kao redoviti profesor predaje na Sveučilištu Goethe, a radi i u Genentechu u San Franciscu te na Institutu Max Planck. Đikić se bavi molekularnom biologijom, a jednim od najznačajnijih otkrića smatra se pronalazak bjelančevina važnih za razvoj tumora i bolesti živčanog sustava.

U fokus javnosti  ovaj znanstvenik došao je nakon što je bivšeg ministra obrazovanja, Pavu Barišića, prijavio Sveučilištu u Augsburgu sumnjajući da je autoplagirao svoju doktorsku disertaciju, odnosno prilikom njene izrade koristio svoja ranija djela adekvatno ih ne citirajući. Zbog angažmana po pitanju neetičnosti u akademskoj zajednici, a nakon što se na njega obrecnuo premijer Plenković, Đikić je napustio aktivno sudjelovanje u hrvatskoj znanosti.


HAZU GA ODBIO

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u ožujku 2010. odbila je primiti Đikića za dopisnog člana, iako je u tom trenutku bio daleko najcitiraniji hrvatski znanstvenik. Koliko je cijenjen u inozemstvu dokazuje i činjenica da je te iste godine kada ga je HAZU odbio primiti, postao članom njemačke akademije znanosti Leopoldine, najstarije svjetske akademije prirodnih znanosti, a čiji su članovi, između ostalih, bili i Einstein, Goethe te Darwin.