Pretraga

Nema čekanja pred referadom: Sve više fakulteta uvodi online upise za brucoše

A- A+

Izašli su konačni rezultati mature, ali i rang-liste za upise studijskih programa. Dugi pred referadama u kojima brucoši nestrpljivo čekaju da se i službeno upišu na studij gotovo u potpunosti odlaze u zaborav. Tijekom epidemije se pokazalo da je to još jedna administrativna radnja koju je moguće obaviti online. Od tada, a tako je i ove godine, sve više fakulteta upise provodi putem posebnih aplikacija.

internet_tipkanje

Foto: Unsplash

Prvo odabir studija u sustavu Postani student, a onda čekanje rezultata i odlazak s hrpom papira na fakultet da se upišeš. Tako su još do prije par godina izgledali upisi na studijske programe. No, posljednjih par epidemijskih godina pokazalo je da je taj proces moguće pojednostaviti i u potpunosti obaviti – putem interneta. Sve više fakulteta ima takvu praksu i ove godine. Nasumično smo odabrali neke od njih i provjerili kako proces izgleda.

Agronomski fakultet Zagreb

Maturanti koji su upali na studije Agronomskog fakulteta u Zagrebu upisuju se na fakultet putem online sustava upisi.agr.hr i to od 24. srpnja 8 do 26. srpnja do 15 sati. Prije prijave u sustav trebaju pripremiti digitalnu osobnu fotografiju, fotografije osobne iskaznice s obje strane, fotografiju vlastoručnog potpisa te odlučiti plaćaju li upisne troškove bankovnom transakcijom ili kreditnom karticom. Kad se jednom prijave u sustav trebaju popuniti upisni list, priložiti dokumente, platiti trošak upisa i predati zahtjev.

– Nakon što ste predali zahtjev za upis, Vaš zahtjev je u obradi te će Vas Studentska referada u sljedećih 48 h obavijestiti o statusu Vašeg zahtjeva putem SMS poruke i porukom u pretincu na upisi.agr.hr . Nakon odobrenja Vašeg zahtjeva, a o čemu ćete biti obaviješteni SMS porukom, iz sustava preuzmite ugovor o studiranju, otisnite ga i potpišite te pošaljite poštom na Agronomski fakultet. Klikom na suglasnost u sustavu potvrđujete svoju obvezu da ćete navedene dokumente poslati poštom te na taj način završavate upis, pojasnili su s Agronomskog, a detalje možete proučiti ovdje.

Izdvojeni članak

Izašli konačni rezultati mature: Hrvatski pao svaki deseti pristupnik, ovo su prosječne ocjene po ispitima u 2023.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb

FER u Zagrebu već nekoliko godina provodi online upise, a tako će biti i ove za 650 brucoša. Upisna procedura započet će 21. srpnja kada će maturanti koji su ostvarili pravo upisa putem sustava Postani student, na mail naveden u tom sustavu, dobiti pristupne podatke za FER-ovu aplikaciju za upis i detaljne upute o postupku upisa.

– Zbog toga je jako važno da provjerite svoju email adresu evidentiranu u sustavu Postani student i po potrebi zamijenite email adresom koju koristite, odnosno koju čitate. Upis je potrebno potvrditi/dovršiti do uključivo 24. srpnja 2023. godine. Dolazak na fakultet radi potvrđivanja upisa nije potreban. Upis izvan navedenih termina neće biti moguć, navode u obavijesti s FER-a.

U aplikaciju će učitati fotografiju osobne i onu za iksicu, upisati svoje podatke za matični i upisni list preuzeti račun za uplatu troškova upisa, preuzeti ugovor o studiranju i plaćeni odgovor za poštarinu, kao i podatke za informacijske sustave FER-a. Nakon toga je potrebno uplatiti trošak upisa te poštom FER-u poslati potpisane primjerke ugovora o studiranju. Više o upisima na FER možete čitati ovdje.

Ekonomski fakultet Zagreb

Maturanti koji su upali na Ekonomski fakultet u Zagrebu nakon objava konačnih rang lista zaprimit će SMS o preferiranom načinu upisa. Poruka će glasiti: ‘Čestitamo Vam na upisu na Ekonomski fakultet Zagreb. Molimo Vas da potvrdite namjeru upisa pristupom na stranicu.’ Kako navode s EFZG-a, kandidati upis obavljaju samostalno od kuće, a oni koji ne obave upis do 21. srpnja i za to nemaju opravdani razlog, gube pravo upisa. Maturanti moraju platiti troškove upisa. U SMS-u koji dobiju stajat će korisničko ime i lozinka za pristup informacijskom sustavu, nakon čega student odlazi na ovu poveznicu te mijenja te podatke i odlazi na stranicu student.efzg.hr. Ondje preuzima upisnu dokumentaciju, potpisuje je, učitava fotografiju i potpis te na kraju potvrđuje upis. Fakultet će brucošima i SMS-om ili mailom potvrditi da je upis obavljen. Detaljnije o upisnoj proceduri na EFZG možete čitati ovdje.

Izdvojeni članak
ross, prijatelji

26 stvari koje možeš napraviti kad ne upadneš na faks koji si htio upisati

Fakultet političkih znanosti Zagreb

I Fakultet političkih znanosti u Zagrebu omogućuje brucošima novinarstva i politologije online upis na studije, putem poveznice. Studenti se na FPZG upisuju od 20. srpnja od 7 sati do 21. srpnja do 23:59. Oni koji se ne upišu u predviđenom terminu, gube pravo upisa. FPZG je čak otvorio i Discord kanal putem kojeg se maturanti mogu javiti s upitom ukoliko prilikom online upisa naiđu na poteškoću.

Studentima koji se upisuju na FPZG online putem potrebna je potvrda o prebivalištu, fotografija, potpis markerom, potpisani ugovor o studiranju i privola, a moraju, kao i na ostalim faksevima, platiti trošak upisa.

Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb

Online putem upisuju se i kandidati koji steknu pravo na upis Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Upisi na FSB vrše se putem posebne aplikacije od 19. srpnja od 20 sati do 21. srpnja do 9 sati. Pritom kandidati trebaju učitati kopiju uplatnice na iznos troškova upisa, svoj i fotografiju vlastoručnog potpisa te kopiju osobne. Oni koji su već studirali u statusu redovitog studenta na nekom drugom studiju u RH trebaju i predati ispisnicu s tog studija. Više o upisima na FSB možete čitati ovdje.

Fakultet elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek

FERIT u Osijeku također je maturantima omogućio online upise, koji će se provoditi 20. srpnja. Svim kandidatima koji ostvare pravo upisa privremena lozinka za online upis putem aplikacije bit će poslana e-mailom nakon objave konačnih rang-lista. Nakon što daju privolu za prikupljanje osobnih podataka, maturanti u aplikaciji popunjavaju prijavni obrazac te učitavaju dokumente – presliku svjedodžbe s mature, dokaz o uplati troškova upisa, svoju fotografiju i skenirani potpis. Klikom na ‘završi prijavu’ upisani su na fakultet, a onda im preostaje samo popuniti anketu za brucoše.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Stigle konačne ljestvice upisa na fakultete: Evo koji su najpoželjniji u 2023. i što su upisali najbolji

Ekonomski fakultet Rijeka

I na neke riječke fakultete studenti će se moći upisati online. Primjerice, tamošnji Ekonomski fakultet brucošima nudi tu opciju. Najkasnije do 20. srpnja u 8 sati maturanti će na mail dobiti upute za upis i poveznicu za internetsku aplikaciju, pa je važno da provjeravaju i pretinac neželjene pošte. Bez obzira na datum upisa, pristupnici se moraju registrirati do 20. srpnja do 10 sati. Datum upisa na Ekonomski fakultet Rijeka ovisi o smjeru, a upisi će završiti 24. srpnja. Brucoši će u sustav morati učitati osobnu fotografiju, sliku potpisa, sliku osobne s obje strane, dokaz o uplaćenim troškovima upisa te potvrdu o prebivalištu.  Nakon uspješno obavljenog upisa pristupniku će se putem internetske aplikacije dostaviti AAI@EduHr korisnički račun kojeg treba odmah po primitku obavijesti aktivirati i promijeniti zaporku prijavom u web aplikaciju za upise, poručuju s Ekonomskog u Rijeci, a više detalja o upisima možete pronaći ovdje.

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split

Splitski FESB također je omogućio upise online. Maturanti prvo trebaju platiti trošak upisnine, a onda pripremiti dokumentaciju: fotografija studenta, fotografiju potpisa, presliku prednje i stražnje strane osobne iskaznice, presliku potvrde o uplati troškova upisnine, rodni list, domovnicu i potvrdu o prebivalištu.  Upisi će na ovom fakultetu trajati od četvrtka, 20. srpnja 2023. godine, u 10.00 sati do zaključno subote, 22. srpnja 2023. godine, u 14.00 sati.

– U srijedu, 19. srpnja 2023. godine, nakon objave konačnih upisnih rang lista, svim kandidatima koji su ostvarili pravo upisa, na njihove adrese elektroničke pošte, unesene u sustav Postani student, bit će poslane testne poruke za provjeru ispravnosti adresa. Ukoliko ne primite testnu poruku najkasnije do 20.00 sati u srijedu, 19. srpnja 2023. godine, trebate se u najkraćem mogućem roku javiti na adresu elektroničke pošte [email protected]. U četvrtak, 20. srpnja 2023. godine, do 12.00 sati, svi kandidati koji su ostvarili pravo upisa će putem elektroničke pošte dobiti detaljne upute za upis, u kojima će se nalaziti i poveznica na online zahtjev za upis, kojeg trebaju popuniti traženim podatcima i uz kojeg trebaju predati digitalnu dokumentaciju iz prethodne točke. Ukoliko, nakon provjere podataka unesenih u zahtjev za upis, bude potrebna dopuna predane dokumentacije, pristupnici će o tome biti obavješteni putem elektroničke pošte te će potom ponovno predati dopunjeni zahtjev za upis, navode s FESB-a, a više detalja čitajte ovdje.

Kandidati će, nakon što ovaj fakultet u cijelosti završi postupak upisa i upiše kandidate, unutar sedam do deset radnih dana, dobiti povratnu informaciju o provedenom upisu. Oni koji ne obave postupak upisa unutar naznačenih rokova gube pravo upisa.

Podsjetimo, ove srijede objavljene su i konačne ljestvice upisa na studije. Što je bilo najpoželjnije, čitajte ovdje.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.