Pretraga

Nema zainteresiranih: Hrvatski studiji ukinuli su studij s kojim su se često hvalili

A- A+

Predstavnici Hrvatskih studija često su se hvalili kako je studij hrvatskog latiniteta ‘jedini takav studij’ u zemlji. No nitko ga nije upisivao pa su shvatili kako je takav studij neperspektivan. Od iduće godine više neće upisivati studente na preddiplomski studij latinskog jezika jer ‘neuspjesi u popunjavanju upisne kvote samo štete ugledu institucije’. Snage će stoga, kažu, usmjeriti u nove, perspektivne i atraktivne studije.

foto: srednja.hr

Studij je pokrenut kao odgovor na potrebu za stručnjacima koji bi se bavili bogatom, ali nedovoljno istraženom hrvatskom latinističkom baštinom, piše na stranicama Hrvatskih studija.

No Hrvatski su studiji studij hrvatskog latiniteta, s kojim su se dosad često hvalili, odlučili ukinuti.

Razlog je vrlo jednostavan – nije bilo zainteresiranih za ‘jedini takav studij’ u zemlji.

Nije se upisao niti jedan maturant

Izdvojeni članak
Ante Čović

Čović prorektor nakon sedamdesete? Hrvatski studiji na 51 stranici objašnjavaju zašto je neophodan za izborni kolegij

U Hrvatskoj, naime, postoji nekoliko studija latinskog jezika, no samo se studij na Hrvatskim studijima – i to uglavnom na dipomskoj razini – bavio proučavanjem latinskih tekstova nastalih u Hrvatskoj.

Međutim, studenti za njihov studij latinskog nisu baš pokazivali interes. Ove godine na preddiplomski studij nije im se upisao doslovno nitko.

– U ak. god. 2020./21. ne bi trebalo raspisivati natječaj za upis studenata na taj studij, jer neuspjesi u popunjavanju upisne kvote samo štete ugledu institucije, ustvrdio je Kolegij Hrvatskih studija.

Neće forsirati neperspektivne programe…

Zaključili su i da Hrvatski studiji ne bi trebali ‘pod svaku cijenu forsirati neperspektivne studijske programe, nego će se usmjeriti na razvijanje novih, perspektivnih i atraktivnih studijskih programa’.

Podsjećamo, slična se situacija dogodila i 2017., kada su na Studijima uveli kvotu nula za studij filozofije. Jedan od tadašnjih protivnika studija filozofije, prorektor Ante Čović, danas predaje upravo na tom studiju, koji je vraćen nakon što su studenti krenuli u blokadu.

Izdvojeni članak

[Video] Studij demografije i iseljeništva inauguriran uz pjesmu Opće opasnosti: ‘Treba nam novi koncept države’

No zbog ukidanja studija hrvatskog latiniteta vjerojatno nitko neće prosvjedovati.

… pokrenuli studij demografije i iseljeništva

Komentar na ukidanje pokušali smo dobiti i od Uprave Hrvatskih studija, no nismo dobili njihov odgovor.

Podsjećamo i kako su Studiji već krenuli s razvijanjem ‘novih, perspektivnih i atraktivnih studijskih programa’. Ove su godine upisali prvu generaciju studenata na studiju demografije i hrvatskog iseljeništva.