Pretraga

Nemojte da vam zbog druženja propadnu rokovi: Što kada se sprijateljite s cimerima, a morate učiti?

A- A+

Kada su ispitni rokovi, studenti se pretvaraju u neke druge osobe, ili bolje rečeno, poprimaju svoj pravi oblik. Neispavani, s nenormalnim količinama kofeina, blago depresivni i zabrinuti – tako bismo nekako mogli opisati studente. Doista daleko od onoga kako bismo željeli zamišljati studiranje. No, nije ni sve tako crno. Rokovi su vrijeme kada se stvaraju najjača prijateljstva.

foto: Unsplash; Devin Avery

U teoriji, vrijeme pred ispite biste trebali provoditi u sobi, izolirani od ostatka svijeta, gledajući samo u knjige, bilježnice i skripte. U praksi, rokovi su vrijeme kada se studenti najbolje provode. Osjećaju li se loše zbog toga? Apsolutno. Najbolje bi to bilo opisati rečenicom: ‘Bila su to najgora vremena, bila su to najbolja vremena’.

Iako i ove rokove provodimo u nešto drugačijim okolnostima no što je to inače slučaj, suština stvar je ostala ista. Rokovi su vrijeme za upoznavanje samih sebe (brucoši, pripremite se na lom), ali i onih oko nas. Ovo sada je idealno vrijeme za stvaranje novih i dugotrajnih prijateljstva. Okrenite se oko sebe i sve će vam biti jasno.

Ako dijelite sobu ili stan s nekime, vjerojatno vam je najveći problem to što većinu vremena provodite u druženju upravo s cimerima. Pogotovo ako se do sada niste toliko dobro znali – ovo je sada idealno vrijeme za upoznavanje. Svi su na svojoj najiskrenijoj razini, zato što rijetko tko ima snage za pretvarati se pred bilo kime, još manje pred cimerima.

Čak i uz online nastavu i ne-upoznavanje s kolegama, brucošima će ovo biti vrijeme kada će vidjeti tko su im prijatelji među kolegama, a tko će ostati na razini kolege. Ovo su trenuci kada ćete vidjeti mogu li vaša stara prijateljstva, s osobama s kojima više nemate toliko zajedničkih interesa (studiranje), preživjeti. Ukratko rečeno, istina izlazi na vidjelo, i to sada.

Izdvojeni članak

Bez ovoga se ne može: Stvari koje spašavaju teška cimerstva

Optimizma radi, fokusirajmo se na situaciju zbližavanja s cimerima. Vjerojatno mislite da je stvar u tome što je sada pandemija pa većinu vremena provodite u sobama te nemate puno izbora nego se sprijateljiti s cimerima, no to nije istina. I u onim (ne tako) davnim vremenima prije koronavirusa, druženja s cimerima su bila karakteristična za rokove.

I dok u teoriji ne postoji ništa loše u zbližavanju s cimerima, u praksi postoji – kako se kontrolirati? Kada se dogovorite s nekime za druženje, to druženje ima dogovoren početak i neki kraj koji se češće podrazumijeva, nego što je dogovoren. No, što kada živite s osobom s kojom se družite? Što kada druženje počinje onog trenutka kad se probudite i završava kada idete spavati? Kako se kontrolirati?

Raspored

Možda vam na prvu zvuči bedasto, no ovo je definitivno stvar koja će vam najviše pomoći. Kako i inače imate nekakav raspored za dan, samo na njega dodajte i stavku druženja s cimerima. Bitno je da raspored donesete u koordinaciji s cimerima, jer se inače gubi smisao cijele ideje.

Budite realni kada radite raspored, jer će vam se inače sve poremetiti – ostavite si dodatno vrijeme za druženje u vrijeme obroka, ali i određeno vrijeme baš za druženje. Osim što će vam dobro doći odmor od učenja (čitajte: gledanja u ekran), socijalizacija nikad ne škodi. Pogotovo u vrijeme pandemije kad se preporučuje što više izbjegavati nepotrebna druženja.

Tihi dogovor

Iako raspored zvuči kao dosta stroga ideja, u praksi je se samo stari cimeri mogu pridržavati. Kada se tek upoznajete s nekime, teško je u pola razgovora skupiti snage za ustati se i otići. Imate toliko zajedničkih tema, toliko stvari koje im morate prepričati, koje jednostavno morate međusobno podijeliti.

U slučaju da se prepoznajete u gore opisanome, preporučujemo vam tretman tišine. Jednostavno, kada vam se počne približavati neki težak dan, skupite svu snagu i zamolite cimere da vas puste na miru. Nećete cijelo vrijeme doslovno šutjeti, no nećete niti započinjati prečesto razgovore koji bi mogli voditi u beskonačno naklapanje – ne možete si dopustiti takav luksuz!

Odvojena mjesta za učenje

Bilo da ste u domu ili u stanu, sasvim sigurno se možete odvojiti od svojih cimera u vrijeme učenja. Za razliku od učenja kada ste kod kuće, vaši cimeri će shvatiti koliko su vam potrebni mir i samoća te vas neće ometati. Tako, kada ste spremni za kratki predah, možete se sami vratiti u zajednički prostor i razgovarati.

Ova je metoda slična drugoj, s time da olakšava situaciju – bit će vam lakše pratiti vrijeme i svoj napredak u učenju. S druge strane, osigurat ćete si druženje i svojevrstan ispušni ventil koji će vam dati onda snage za daljnje učenje!