Pretraga

Neobičan rak prvi put ulovljen u Jadranu: Naši istraživači objavili o tome rad u uglednom časopisu

A- A+

Parasquilla ferussaci. Naziv je to specifičnog morskog raka koji se rijetko viđa u čitavom Sredozemlju, a po prvi je puta ulovljen u Jadranskom moru. Splitski su ribari prepoznali da se radi o neobičnoj vrsti pa su ga uputili stručnjacima Instituta za oceanografiju i ribarstvo na analizu. Istraživači su po prvi put iznijeli podatke o molekularnoj identifikaciji tog raka, a znanstveni rad objavili u uglednom časopisu.

Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu ne prestaje oduševljavati. Ponovno su prvi u nečemu.

Prvi takav rak u Jadranu

Kod otoka Blitvenice na 150 metara dubine ulovljen je rak Parasquilla ferussaci. Rak je to koji, pojašnjavaju s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, spada u red ustonožaca (stomatopoda) od kojih je u Jadranu najpoznatiji kanoća (Squilla mantis).

Važno je istaknuti ovo prvi i jedini nalaz raka Parasquilla ferussaci zabilježen u Jadranskom modru, a ova vrsta izrazito se rijetko ulovi i u čitavom Sredozemnom moru.

U suradnji sa Splitskom peškarijom, ribari i prodavači su uočili da je rak dosta specifičan pa su ga odlučili predati stručnjacima s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, a oni su proveli detaljnu analizu.

Objavili znanstveni rad

Ta je analiza pretočena u znanstveni rad, a grupa istraživača – Jakov Dulčić, Branko Dragičević, Marin Kirinčić, Pero Ugarković, Iva Žužul i Tanja Šegvić-Bubić – objavili su ga u Crustaceani, vodećem svjetskom časopisu za istraživanje rakova.

U tom su radu naši znanstvenici prvi put iznijeli podatke o molekularnoj identifikaciji raka Parasquilla ferussaci te ju potkrijepili detaljnim morfološkim opisom nađenog primjerka.

Izdvojeni članak
pogled na more kroz prozor

Hrvatski znanstvenici otkrili što se u moru događa nakon požara

Otkrili važnost požara za hranjive tvari u moru

Institut za oceanografiju i ribarstvo jedan je od naših istaknutijih javnih znanstvenih instituta, a svako nekoliko mjeseci pišemo o njihovim značajnim postignućima. Koncem 2022. godine pisali smo o njihovom istraživanju utjecaja učestalih požara i života u Jadranskom moru.

Pirogene čestice koje dospijevaju na morsku površinu, uslijed požara, ujedno su i važan izvor hranjivih tvari, utvrdili su to istraživači ovoga Instituta u suradnji s kolegama s Instituta Ruđer Bošković. Istraživanjem gornjeg sloja morske površine kod otoka Prvića prvi put je otkriven odgovor planktonske zajednice na intenzivne epizode otvorenog požara.


DOBILI ‘ZNANSTVENI OSCAR’ OD 6 MILIJUNA KUNA

Europsko znanstveno vijeće (ERC) financiranje vrijedno 6 milijuna kuna, poznatije kao ‘znanstveni Oscar’, prije četiri godine poslao je upravo na Institut za oceanografiju i ribarstvo. Dobila ga je Jadranka Šepić i njena grupa. Ona sada radi na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.