Pretraga

Njegovanje biblijskih vrijednosti ide ‘turbo’: Izaslanstvo Borasovog sveučilišta išlo na rukoljub papi Franji

A- A+

Za najzabavniju vijest dana pobrinulo se zagrebačko sveučilište. Iako se tzv. ‘sezona kiselih krastavaca’ već nazire, u akademskoj rubrici nema bojazni uz zanimljive putešestvije vrhuške najvećeg hrvatskog sveučilišta. Rektor Damir Boras u najnovijoj se epizodi sa svojom delegacijom prošli tjedan zaputio u ‘Vječni grad’, gdje je zajedno s delegacijom mostarskog sveučilišta potpisao Memorandum o razumijevanju s Pontifikalnim sveučilištem Antonianum. Rektor je gostovao i na Vatikanskom radiju, a delegacija je sutradan primljena na rukoljub papi Franji.

Izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu u Rimu, na čelu s rektorom Borasom | Foto: unizg.hr

Iz rubrike župnih obavijesti s najvećeg sveučilišta u zemlji, ovaj tjedan izdvajamo vijest o posjetu izaslanstva Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom Pontifikalnom sveučilištu Antonianum u Rimu. Rektoru su u delegaciji društvo pravili prorektorica Ivana Čuković-Bagić, prorektor Miloš Judaš te docentica Andreja Sršen s Hrvatskih studija.

Potpisivanje memoranduma: Trilaterala Zagreb-Mostar-Antonianum

Izdvojeni članak

Boras ima novog Čovića: Dodijeljen kontroverzan počasni doktorat, sa svečanosti izostali neki dekani Sveučilišta

Rektor Boras tom je prilikom na Pontifikalnom sveučilištu Antonianum potpisao Memorandum o razumijevanju s prorektorom Pontifikalnog sveučilišta Antonianum prof. dr. sc. fra Agustinom Hernandezom.

Iščitavajući obavijest na web stranicama Sveučilišta, nismo uspjeli dokučiti što je potpisanim Memorandumom dogovoreno, osim crtice u kojoj rektor Boras naglašava “kako je za Sveučilište u Zagrebu važno promicanje europskih vrijednosti kroz aktivnosti koje proizlaze iz samog Memoranduma”.

S izaslanstvom zagrebačkog sveučilišta, na ovom se putu u Rim družilo i izaslanstvo mostarskog sveučilišta, koje je također potpisalo memorandum istog sadržaja. Koji, kako istaknusmo, zapravo nije poznat.

Gostovanje rektora Borasa i izaslanika mostarskog rektora na Vatikanskom radiju

Poslije svečanog potpisivanja izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu posjetilo je hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu i papinski Zavod Sv. Jeronim gdje ih je primio rektor preč. Bože Radoš. Istoga je dana rektor Boras zajedno s izaslanikom rektora mostarskoga sveučilišta, fra. Ikom Skokom gostovao na Vatikanskom radiju u emisiji (na linku možete preslušati emisiju) u kojoj su govorili o značenju potpisanih Memoranduma za akademsku zajednicu i o budućoj suradnji. Iz radijske emisije ipak nešto doznajemo o potpisanim memorandumima.

Izdvojeni članak

Rektor Boras dobio nagradu za znanost u BiH: Obrazloženje je vrh!

Svode se na “zajedničko sudjelovanje, zajedničke programe, zajednički rad, osobito na vrijednostima koje su općeljudske, kršćanske. Povod je enciklika pape Franje, Laudato si“, moguće je čuti u emisiji. Osim toga, fra. Iko Skoko pojašnjava i da je veći broj veleposlanstava pri Svetoj Stolici odlučio pokušati raditi na što većoj suradnji različitih sveučilišta diljem svijeta sa Svetom Stolicom, koja će predstavljati papinsko sveučilište Antonianum “oko promocije, ideja i svega što je papa predložio u ovoj važnoj enciklici”.

– Tako su predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru došli na Antonianum potpisati memorandum i pokušati te vrijednosti kroz različite programe staviti u praksu, u život, rekao je fra. Iko u programu.

Rektor indirektno najavio osnivanje novog studijskog programa na temelju enciklike Laudato si

Potom je rektor Boras objasnio da je misija Sveučilišta u Zagrebu da pomaže svim hrvatskim sveučilištima, ali posebno Sveučilištu u Mostaru.

– To je temelj na kojem smo dogovorili već možda ujesen ove godine, ili što je moguće ranije, održimo sastanak predstavnika svih triju sveučilišta (op.a. Mostar-Zagreb-Antonianum) i isto tako na temelju dogovora, koji bi tada obavili, istovremeno jedan skup o toj enciklici Laudato si i mogućnostima da se to pretvori u jedan studijski program, rekao je Boras i zapravo indirektno najavio osnivanje novog studijskog programa. Potom je rektor podijelio sa slušateljstvom svoj dojam o inspirativnosti pape Franje, njegovih, riječi, djela i enciklika.

Rukoljub papi Franji u drugom danu posjeta Rimu

Izdvojeni članak

Vilim Ribić uputio oštru poruku rektoru Borasu nakon gubitka spora: ‘Damire, tako se to ne radi!’

Već idući dan, izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu na čelu s prorektoricom Ivanom Čuković-Bagić, (zajedno s izaslanstvom Sveučilišta u Mostaru) prisustvovalo je na Trgu svetog Petra u Vatikanu općoj Papinoj audijenciji. Tom su prilikom primljeni na rukoljub papi Franji. Uručili su mu i prigodni poklon u ime rektora Borasa i rektora mostarskog sveučilišta Zorana Tomića. Kako stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu, oni su od Pape dobili uobičajene poklone.

Na kraju, skrenimo pozornost i na činjenicu da je u delegaciji zagrebačkog sveučilišta na putu u Rim, uz rektora i prorektore, bila docentica Andreja Sršen s Hrvatskih studija. Iako na prvi pogled nije jasan razlog njenog puta u Rim, uvidom u kolegije koje predaje na Hrvatskim studijima, situaciju je moguće malo razbistriti. Naime, osim na kolegiju ‘Uvod u sociologiju hrvatskoga iseljeništva’, Sršen predaje i na kolegiju ‘Uloga hrvatskih katoličkih misija u iseljeništvu’.