Pretraga

Rektor Boras dobio nagradu za znanost u BiH: Obrazloženje je vrh!

A- A+

Reizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, u Hrvatskoj prošle godine nagrađen Šipkom godine kao najistaknutiji antikomunikator, jučer je u susjednoj nam Bosni i Hercegovini nagrađen Večernjakovim pečatom i to za znanost. U izravnom prijenosu ceremonije na HRT4 potrudili smo se čuti za koja je znanstvena postignuća Boras nagrađen, no čuli smo tek da je Senat u Zagrebu izabrao Ljubušaka koji govori osam stranih jezika i koji je uvjerljivo pobijedio u utrci za drugi mandat.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras | Screenshot: HRT

Jučer su u Mostaru dodijeljena priznanja Večernjakov pečat na manifestaciji u organizaciji Večernjeg lista BiH. Ceremoniju je sinoć uživo prenosila Hrvatska radiotelevizija na svom 4. programu, priznanje se dodijeljivalo i u kategoriji znanosti, a dobitnik u toj kategoriji zagrebački je rektor Damir Boras.

Za nagradu je konkurirao uz još dva nominirana – Radoslava Gajanina, rektora Univerziteta u Banja Luci koji je jednoglasno izabran te Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu. U obrazloženju nominacije zagrebačkog rektora, mogli smo čuti sljedeće:

– Senat u Zagrebu izabrao Ljubušaka. Rektor najvećeg sveučilišta u Republici Hrvatskoj govori osam stranih jezika. Uvjerljivo pobijedio u utrci za drugi mandat.

Izdvojeni članak
rektor damir boras

Na dodjeli stipendija sve je bilo dosadno dok se Boras nije pojavio s pričom o neudavačama iz dijaspore

Dobitnika Borasa je proglasio Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, a Boras se okupljenima obratio kratkim govorom u kojem je naglasio kako zagrebačko sveučilište pomaže svim manjim hrvatskim sveučilištima, a posebice Sveučilištu u Mostaru. Nagradu je okarakterizirao kao priznanje Sveučilištu u Zagrebu i cijeloj svojoj upravi.

– Zahvaljujem prije svega Večernjaku koji je omogućio da dobijem ovu nagradu, shvaćam je ne samo osobno, iako sam iz ovoga kraja podrijetlom, dakle iz Ljubuškog, Vitine, ali ta nagrada je prije svega priznanje Sveučilištu u Zagrebu i cijeloj mojoj upravi koji su, da bi izvršili misiju tog Sveučilišta omogućili svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj i pomogli im u razvoju. Naime, Sveučilište u Zagrebu najveće je i najstarije i veliko kao sva ostala sveučilišta zajedno, i po znanstvenoj produkciji i po broju nastavnika i zato se trudi da pomogne svim manjim sveučilištima, a posebice Svuečilištu u Mostaru da pokaže kako je kvalitetno da poboljša svoju kvalitetu i da postane jedno od najboljih sveučilišta u Bosni i Hercegovini. Isto tako, Sveučilište u Zagrebu sretno je da može razvijati i jako dobre odnose sa svim sveučilištima u Republici Bosni i Hercegovini jer je to jedini pravi put u zajedničku dobru budućnost, rekao je Boras na sinoćnoj dodjeli Večernjakova pečata.

I današnji Večernji list BiH donosi popis dobitnika, uz obrazloženje Borasove nagrade.

Večernji BiH