Pretraga

Vilim Ribić uputio oštru poruku rektoru Borasu nakon gubitka spora: ‘Damire, tako se to ne radi!’

A- A+

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti danas su, uoči Praznika rada, održali konferenciju za medije na kojoj su upozorili na “nezapamćeno ugrožavanje javne kritičke misli i ugrožavanje demokracije u Hrvatskoj”. Iz Sindikata su se oštro osvrnuli na nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Zagrebu kojom je Sindikat proglašen krivim za nanošenje štete Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu zbog javnih istupa svojih dužnosnika tijekom prošlogodišnjeg štrajka, koji je proglašen nezakonitim. O ovom presedanu u kojem se, kako kažu u Sindikatu, krije opasnost za slobodno iskazivanje riječi, obavijestit će međunarodne institucije i Ministarstvo pravosuđa.

Ivo Goldstein, Vilim Ribić i Igor Radeka na današnjoj konferenciji za medije Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

Prošli tjedan izvijestili smo o nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu prema kojoj je Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja kriv za nanošenje štete Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu zbog javnih istupa svojih dužnosnika tijekom prošlogodišnjeg štrajka na HS-u.

Ribić: ‘Zabrinjava ugroza prava na kritiku Sveučilišta’

Izdvojeni članak

Sveučilište ne prestaje tužakati: Student se spasio od suda, ali je Sindikat nadrljao

Danas su se na konferenciji za medije u Sindikatu osvrnuli na presudu, upozorivši kako se radi o “ugrožavanju javne, kritičke misli i ugrožavanju demokracije u Hrvatskoj, kao i opasnosti za slobodno iskazivanje riječi u javnom prostoru”.

– Prema presudi, Sindikat mora Sveučilištu isplatiti 26.000 kuna zato jer je Sveučilište uvrijeđeno. Tu će novčanu naknadu plaćati nastavnici Sveučilišta. Mi smo u Sindikatu spremni platiti i veću kaznu ako je javna riječ neodgovorno izrečena, no ovdje zabrinjava ugroza prava na kritiku Sveučilišta i spremnost Sveučilišta da na kritiku odgovori tužbama, rekao je predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Vilim Ribić.

Njegov sindikalni kolega, predsjednik Sindikata Igor Radeka upozorio je na dva presedana – činjenicu da je Sveučilište na svojim web stranicama objavilo nepravomoćnu presudu i činjenicu da je rektor Sveučilišta Damir Boras na skupu, nevezanom za temu, govorio o presudi i hvalio se njome.

Radeka: ‘Sindikat je kažnjen zbog iznošenja istine’

Izdvojeni članak

Sindikat oštro o gubitku spora s Hrvatskim studijima: ‘Presuda je pravno neosnovana i opasan presedan u sudskoj praksi’

Sindikat je nepravomoćnom presudom proglašen krivim zbog izjava svojih dužnosnika, Vilima Ribića i Tomislava Janovića, o stanju na Hrvatskim studijima i postupanju Rektorata Sveučilišta. Sindikalisti su tada upozoravali na nezakonit pravni status Hrvatskih studija, koji su odlukom Senata u siječnju prošle godine, pretvoreni iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel.

– Sindikat je kažnjen zbog iznošenja istine. Radi se o opasnom presedanu kojim se ograničava mogućnost otvorene rasprave i kritike. Na ovaj način, kako presuda implicira, nitko nema pravo govoriti o nezakonitostima ako o njima ne postoji odluka suda. Radi se o blokiranju slobode govora, rekao je Radeka.

Vilim Ribić kazao je kako je rektor Boras odlučio kažnjavati sve one koji kritički govore o radu Sveučilišta.

‘Damire, tako se to ne radi!’, Ribić poručio Borasu

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu

– Otkad je Boras ponovno izabran za rektora zagrebačkog sveučilišta, slijedi – imperija uzvraća udarac. i zato mu poručujem, Damire to se tako ne radi! Treba objedinjavati ljude na Sveučilištu, treba raditi po zakonu i od Sveučilišta raditi zajednicu, zagrmio je Ribić u svom stilu, osvrnuvši se i na prorektora Čovića, za kojeg je kazao kako on očito može raditi što hoće i kako se radi o “kalifu umjesto kalifa”.

Dodao je kako je Sindikat kažnjen zato što je Sveučilište uvrijeđeno kada ga Sindikat kritizira.

– Sud je presudio protiv Sindikata jer je Sveučilište u Zagrebu uvrijeđeno. Ako pogledate, svi zidovi zgrade Sveučilišta su vlažni. To je od suza koje je Sveučilište isplakalo koliko je uvrijeđeno i koliko pati, ironičan je bio Ribić. Upozorio je na opću regresiju prava u Hrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju i na nižu civilizacijsku razinu mnogih institucija u Hrvatskoj nakon ulaska u EU.

Sindikalna podružnica u Remetincu?

Izdvojeni članak

Sindikat od rektora Borasa traži smjenu uprave Hrvatskih studija: I Divjak od rektora traži odgovornost

Ribić je najavio i kako će “iza ovoga stajati do kraja pa makar nas tužili i 500 puta”.

– U Remetincu su poduzetnici, političari, možda je došlo vrijeme da i sindikalci idu u zatvor. Možda osnujemo sindikalnu podružnicu u Remetincu, kazao je Ribić i najavio da će se oko ove presude i odnosa Sveučilišta obratiti međunarodnim institucijama i Ministarstvu pravosuđa.

U Sindikatu upozoravaju kako je ovo prvoklasni problem, krucijalan i najvažniji problem koji živimo. Istaknuli su kako se nadaju da će pravomoćna presuda ipak ići Sindikatu u korist, no da je sve moguće. Ribić je, u kontekstu pravosuđa, upozorio i na izravnu vezu Sveučilišta, pojedinaca s Pravnog fakulteta u Zagrebu i vrha hrvatskog pravosuđa. Na pitanje o kojim se pojedincima radi, kazao je kako ne smije reći jer će ga tužiti za klevetu.