Pretraga

Nove mogućnosti za studente: Hrvatsko vojno učilište pokreće dva studijska smjera

A- A+

Do sada je postojalo nekoliko programa ostvarenja vojne karijere u Lijepoj našoj, a ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) Slavko Barić jučer je prilikom govora uoči početka nastavne godine, najavio da će se od sljedeće godine pri spomenutoj ustanovi moći studirati dva preddiplomska smjera. Riječ je o naobrazbi za zvanja prvostupnika vojnog vođenja i upravljanja te prvostupnika vojnog inženjerstva. Trenutno se u programima različitih obrazovnih programa pri HVU školuje 239 polaznika, a kandidata je nekoliko puta više od upisnih kvota.

Foto: MORH / ravnatelj HVU Slavko Barić

Ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) Slavko Barić jučer je u govoru prigodom početka nove nastavne godine, najavio da će se pri njihovoj ustanovi od iduće godine moći pohađati dva studijska preddiplomska smjera i to za zvanja prvostupnika vojnog vođenja i upravljanja te prvostupnika vojnog inženjerstva. Time će Hrvatska po prvi puta dobiti licencirane vojne studijske programe. Ove godine će se na HVU školovati 239 polaznika, među kojima će biti i 15 stranaca, koji bez iznimke dolaze iz zemalja u okruženju dakle Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Izdvojeni članak

Deset najjačih vojski na svijetu

Oba preddiplomska smjera trajat će po četiri godine, u planu uvođenje i diplomskog studija

Dakle Hrvatska bi od iduće godine po prvi puta trebala dobiti mogućnost školovanja visokoobrazovanih vojnih kadrova. Do sada ste za diplomu iz vojnih znanosti morali ići u inozemstvo.

Oba studija, koja smo prethodno spomenuli trajat će po četiri godine, a kao idući korak se već najavljuje osnivanje diplomskih studijskih programa, kako bi budući polaznici HVU mogli nastaviti vojno obrazovanje.

– Cilj je Hrvatskog vojnog učilišta da u narednih tri do pet godina postane samostalna, znanstveno-nastavna ustanova, sveučilišna ustanova koja će biti prepoznata i u Hrvatskoj, ali i u regiji, rekao je ravnatelj Slavko Barić na otvorenju nove nastavne godine, objavljuje MORH.

Izdvojeni članak

Njemačka vojska vabi tinejdžere

Polaznici studijskih smjerova, obvezuju se na rad u MORH-u duplo dulji od trajanja školovanja

Za sada se pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske nudi nekoliko mogućnosti ostvarenja vojne karijere.

– Radi se o dragovoljnom služenju vojnog roka, koji je i jedan od osnovnih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, o programu civilno-vojnog školovanja Kadet, te stipendiranju studenata viših godina studija, rekli su nam u službi za informiranje MORH-a.

Na nove studijske smjerove primat će se od 80 do 100 kandidata na oba studijska programa, a studenti će boraviti u kampusu Vojnog učilišta te pod sustavom vojnog načina rada.

Svi koji se budu školovali pri HVU, potpisivat će s MORH-om ugovore, kojim će se obvezivati na ostanak rada u sustavu hrvatskih vojnih snaga u dvostrukom trajanju školovanja, dakle minimalno osam godina.

Treba napomenuti da ovo nije nikakav lihvarski ugovor, nego je normalan za vojske diljem svijeta. Hrvatsko vojno učilište ima u planu akreditirati studije za školovanje mornara i pilota i to na engleskom jeziku, kako bi privukli studente iz cijelog svijeta.

Od iduće godine bit će samo kopneni studijski smjerovi.