Pretraga

Deset najjačih vojski na svijetu

A- A+

Prije više od 50 godina američki predsjednik Dwight D. Eisenhower je odlučio iskoristiti svoju pozdravnu poruku kako bi upozorio SAD na veliku opasnost. Ono što je on tada nazvao ‘vojno industrijski kompleks’ danas je puno utjecajnije nego što je on to mogao zamisliti. Trokut između vlasti, vojske i industrije stvara serpentinu u kojoj je potreban konstantan rast proizvodnje oružja, te trošenje starog.

Deset najsnažnijih vojski svijeta troše ogromne količine novca za financiranje svojeg pogona. To je u potpunosti i shvatljivo kada pogledamo broj ljudi i tehnologiju koju održavaju u pogonu. Prema podacima s Wikipedie, svijet troši 2,5 posto svog BDP-a na naoružanje. Složili smo za vas listu najmoćnijih nacionalnih vojnih sustava u svijetu. 

10. Izrael

Na našem popisu nalazi se mnogo zemalja čiji geografski položaj određuje njihovo trošenje na naoružanje. Možda najbolji primjer za to je baš moderni Izrael. Država stvorena od Židova iz različitih dijelova svijeta bačena je u prostor Bliskog istoka nakon Drugog svjetskog rata. Odmah je postalo jasno da arapsko stanovništvo, koje okružuje novu državu sa svih strana, neće biti oduševljeno.

Nekoliko ratova protiv susjeda, još više preventivnih napada, napravile su od Izraela ono što neki nazivaju ‘državom vojarnom’. S navršenih 18 godina muškarci su regrutirani da služe tri godine u vojsci, a djevojke dvije.

Velika pomoć vojsci Izraela su američki saveznici, koji ih opskrbljuju najmodernijom tehnologijom. Snažno oružje izraelske vojske je tenk Merkava, koji je razvijen posebno za pustinjske sukobe. Stručnjaci smatraju da im na pješčanom terenu nema prave konkurencije. Najjače oružje ostaje atomska bomba. Smatra se da Izrael posjeduje oko 200 nuklearnih bojnih glava.

9. Japan

Velika industrijska sila najveću prijetnju vidi u Kini. Između dvije zemlje postoji duga povijest neprijateljstava i sukoba, te je otočna država svjesna opasnosti od velikog susjeda. Još od Drugog svjetskog rata Kinezi zamjeraju Japancima brutalni tretman nad stanovništvom, te se s njima bore za ekonomsku i geopolitičku prevlast u ovom dijelu svijeta.

Ovdje se opet uplela ruka Amerikanaca. SAD je dugo vidio Japan kao prvu obranu svoje obale od utjecaja Rusije i Kine. Iako je Hladni rat gotov, Amerikanci su ostali uz svojeg saveznika. Razumljivo za otočnu državu, japanske snage su koncentrirane u zraku i na vodi. Japansko zrakoplovstvo broji 1953 aviona, a mornarica 110 brodova. 

8. Francuska

Na osmom mjestu naše liste našla se stara imperijalna sila Francuska. Iako je nekada vladala s pola svijeta danas pokušava održati korak s najvećima. Nakon kraja Hladnog rata ulaganja u obrambeni sustav su se prepolovila, te postaje sve veći problem održavati postojeće standarde. Njihova najjača oružja su još uvijek diplomacija i u politički utjecaj u svijetu, te arsenal atomskih bombi. Od naoružanja iz vlastite proizvodnje mogao bi se izdvojiti lovac Dassault Rafal, predstavljen početkom stoljeća. 

7. Južna Koreja

Ova azijska zemlja je donekle u sličnoj situaciji kao i Izrael. Naime, na sjeveru relativno malog poluotoka nalaze se njihova ratoborna braća, Sjevernokorejci, koji imaju usmjereno tisuće topova na glavni grad Južne Koreje, Seoul. S obzirom na ovakvu situaciju ulaganje u obrambeni sustav je jedan od nacionalnih prioriteta.

Međunarodna zajednica, na čelu s SAD-om, je još pedesetih godina prošlog stoljeća pomogla Južnoj Koreji da stekne svoju nezavisnost, te od tada postoji vrlo čvrsta veza između dvije zemlje.

6. Turska

Mustafa Kemal Ataturk je stvorio modernu Tursku na ruševinama Osmanskog Carstva. Temelji su bili sekularizacija i modernizacija starog društva, a glavni čuvar novih ideja je trebala biti vojska.

Uz to, geopolitička pozicija ove države je jako škakljiva. U sredini između Rusije, Europe, Bliskog istoka i Irana, te SAD kao starog saveznika, Tuska čini tampon zonu, te je važno da ima dovoljno snage suprotstaviti se bilo kojem od tih aktera.

5. Velika Britanija

Naša lista je došla do pet najjačih. Velika Britanija je dugo u svijetu bila ono što je SAD danas. Apsolutni vladar svjetskih mora, koji je imao posjede od Sjeverne Amerike i Afrike do Azije.

Britanska javnost više nije toliko naklonjena trošenju poreznog novca na brodove i tenkove, te je došlo do velikih rezova u obrambenom proračunu. Ipak, vojna karijera oba princa britanske kraljevske porodice pokazuju snažnu tradicionalnu vezu ove zemlje i vojnih snaga.

4. Indija

Evo nas među velikim momcima. Ova ekipa, koju počinjemo predstavljati s drugom najmnogoljudnijom zemljom svijeta, sva ima nuklearne arsenale, velik broj aktivnih vojnika i ogromne obrambene budžete.

Indija je zapravo najnoviji član ove velike četvorke. Njezina najveća snaga su ogroman broj ljudi, kojemu može parirati samo Kina, te progresivna ekonomija, koja omogućava ulaganja u naoružanje. Indija nije nikada previše marila za tradicionalne saveznike, te tako kupuje lovce od Francuza, helikoptere od Rusa, a lagane tenkove od Poljaka.

3. Kina

Kina ima najveći broj aktivnih vojnika na svijetu. Svaki dan na posao u uniformi dolazi preko dva milijuna Kineza, te čine silu koju svijet jako respektira. Ekonomski boom 90-tih godina donio je ogromno povećanje vojnog budžeta, te ulaganje u razvoj novih tehnologija. Ipak, za dvoboj s dvije najjače svjetske sile, pa makar i na papiru, fali vojna razvijena industrija. Nedostaci su se pokazali predstavljanjem ‘nevidljivog’ strateškog lovca J-31, koji se pokazao kao jeftina kopija američke i ruske industrije.

2. Rusija

Hladni rat je stavio Rusiju na poziciju na kojoj je i danas. Ogromna vojna industrija za koju se odvajao velik postotak proračuna Sovjetskog Saveza ostala je u velikom djelu aktivna te je još uvijek sposobna proizvoditi velike količine vojne tehnike. Uz to, razvojni odjeli zrakoplovne industrije su uspjeli izaći iz krize 90-tih, te su još uvijek sposobni stvoriti lovce sposobne parirati onima iz SAD-a.

Uz to, ne smije se zaboraviti najveći arsenal nukelarnih bojevih glava, koje imaju sposobnost u par minuta pogoditi bilo koji dio svijeta. Ogromna mašinerija je i ogroman trošak, no Putin i Medvedev su najavili pokretanje nove renesanse oružanih snaga i obnovu mornarice, zrakoplovstva i kopnenih snaga Majke Rusije.

1. SAD

Da se ostalih devet država na popisu udruže, imali bi male šanse protiv države utvrde – SAD-a. Najjače oružje SAD-a, izuzev nuklearnog arsenala, je ‘Carrier battle group’, ili u prijevodu, borbena skupina nosača aviona.

Svaki od 11 nosača aviona, u posjedu SAD-a, se može pojaviti na bilo kojem mjestu unutar međunarodnog mora, te poslati najnaprednije i najrazornije bombardere i lovce na neki cilj. Uz njega putuju još i razarači, te podmornice, koji su svi opremljeni najmodernijim navođenim raketama.

Ako to nije dosta u borbu se uključujuću ‘nevidljivi’ taktički bombarderi iz baza po cijelom svijetu, te ih navodi najrazvijenija obavještajna služba na svijetu. Ukoliko je potrebna neka lokalizirana akcija vojni vrh se može odlučiti izabrati jednu od mnogo elitnih postrojbi za tajne zadatke, koje rade unutar različitih grana vojske.

Vojno industrijski kompleks, na koji je upozoravao predsjednik Eisenhower je ostvaren i radi. Postoji podatak da niti jedan predsjednik koji je započeo rat nije izgubio izbore za drugi mandat. Vojna industrija se zna zahvaliti onima koji im isporuče još jedan poligon za trošenje i razvijanje naoružanja.