Pretraga

Djelomično poslušala kritičare: Vlada usvojila prepravljeni nacrt zakona o novom sveučilištu

A- A+

Hrvatsko vojno učilište postat će Sveučilište obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’. Iako je prijedlog zakona o osnivanju novog sveučilišta Sabor usvojio još 7. svibnja, Vlada je danas usvojila novi nacrt te ga uputila ponovno u saborsku proceduru. Usporedili smo oba prijedloga ne bi li vidjeli po čemu se razlikuju. Novo sveučilište ipak neće imati fakultete niti će izvoditi studijske programe koji nisu vojni te tako neće biti konkurencija drugim sveučilištima.

Foto: Pixabay

Vlada je u četvrtak usvojila Nacrt prijedloga zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Međutim, istu ste vijest na našem portalu mogli pročitati i 7. svibnja.

Sabor je taj prijedlog usvojio još 18. svibnja, no usvajanju je prethodila burna rasprava, u kojoj se moglo čuti kako se osnivanjem novog sveučilišta ‘zabija nož u leđa’ drugim, i javnim i privatnim sveučilištima.

Izdvojeni članak

Burna rasprava o osnivanju novog sveučilišta: ‘Zabijamo nož u leđa i javnim i privatnim sveučilištima’

Takav inicijalni prijedlog zakona javno je kritizirao i Nikola Baketa, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja.

– U prijedlogu zakona o osnivanju daju se jasne zakonske pretpostavke da je na novom sveučilištu moguće uvođenje i drugih studija. Tako bi primjerice mogli otvoriti studija prava, ekonomije i sličnih disciplina, ali bi oni bili pod ingerencijom Ministarstva obrane, bila je jedna od zamjerki Bakete.

Usporedili smo stoga stari i novi prijedlog zakona te izgleda da je Vlada djelomično uvažila zahtjeve kritičara.

Neće imati fakultete

Prva  značajna promjena nalazi se u šestom članku, a definira da se sveučilište osniva kao integrirano, odnosno da ono neće imati fakultete, kako je to predviđao stari prijedlog zakona.

Kritičari su se, naime, pribojavali da bi novo sveučilište moglo školovati i nevojni kadar te tako biti konkurencija drugim, što javnim, što privatnim sveučilištima.

Sveučilište, koje se osniva kao integrirano sveučilište, može kao sastavnice imati odjele, centre i sveučilišne institute te druge sastavnice koji služe zadovoljavanju potreba studenata i Sveučilišta, stoji u novom prijedlogu zakona.

Iduća je promjena kozmetičke naravi. U 2. stavku 15. članka pojam cjeloživotno učenje mijenja se u cjeloživotno obrazovanje.

No vratimo se konkurentnosti. Izmjene dvadesetog članka jamče da  Sveučilište obrane i sigurnosti neće izvoditi studije koji nisu vojni.

U starom je prijedlogu, naime, stajalo da Sveučilište može uz studije za potrebe obrambenoga sustava i sustava domovinske sigurnosti izvoditi i druge sveučilišne studijske programe dostupne ostalim kandidatima izvan obrambenoga sustava. Sada piše da, osim studija za potrebe sustava, može izvoditi samo programe cjeloživotnog obrazovanja.

Ipak će na (re)akreditaciju

Nadalje, kritičari su zamjerali i što novo Sveučilište ne mora raditi inicijalnu akreditaciju. Novi prijedlog stoga definira da će se sveučilište reakreditirati, ali tek nakon što se osnuje.

– Ministar nadležan za visoko obrazovanje će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, pokrenuti postupak reakreditacije Sveučilišta u skladu s člankom 22. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, br. 45/09), stoji u nadodanom stavku 4. članka 28.

Sveučilišta obrane i sigurnosti nastavit će izvoditi programe koje je dosad izvodio HVU – Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo i Vojno pomorstvo.

Studenti novog sveučilišta ujedno će biti i kadeti Hrvatske vojske, a postojeći studenti vojnih programa, postat će studenti novog Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Novo sveučilište s radom bi trebalo početi iduće godine, kada se obilježava 30 godina ustrojavanja Hrvatske vojske.

NOVI NACRT ZAKONA:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.