Pretraga

Izašli konačni rezultati mature, evo u koliko sati će biti objavljene i liste upisa na fakultete

A- A+

Oko 4.700 kandidata ovog je ponedjeljka doznalo konačne rezultate ispita mature u jesenskom roku. Imaju još kratko vrijeme, do 13:59 sati, da mijenjaju svoje liste studija. Konačne rang liste upisa na studije bit će vidljive također ovog ponedjeljka, iza 15 sati. Nakon toga kreću i upisi na studijske programe.

državna matura ocjena

Foto i ilustracija: srednja.hr

Drugi ovogodišnji, jesenski rok mature i službeno je završen – ovog ponedjeljka objavljeni su konačni rezultati državne mature. Kandidati koji su pisali ispite rezultate mogu vidjeti u sustavu Postani student. Ispite je, podsjetimo, prijavilo oko 4.700 kandidata koji su početkom tjedna mogli ulagati prigovore na bodovanje ispita.

Iza 15 sati bit će objavljene i konačne liste upisa na studije

Ispiti na drugom ovogodišnjem roku, kao i svake godine, ocjenjuju se prema pragovima prolaznosti donesenima na ljetnom roku, a možete ih vidjeti ovdje. I na jesenskom je roku, podsjetimo, došlo do propusta u pitanjima, među ostalim, na Engleskom jeziku B razine. Naime, na jednom od zadataka zadana su dva odgovora koja mogu biti ispravna. Zbog toga su naknadno oba odgovora maturantima priznata kao točna.

Ovaj ponedjeljak je i zadnji dan prijava za upis na studijske programe, osim ako visoka učilišta nisu odredila ranije rokove prijave. Studijske program maturanti mogu prijavljivati, brisati te mijenjati njihov poredak do 13:59 sati. Konačne rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene isto ovog ponedjeljka iza 15 sati. Od utorka, kaže službeni kalendar Središnjeg prijavnog ureda, visoka učilišta započinju s upisima novih studenata koji su to pravo ostvarili na drugom upisnom roku.

Izdvojeni članak
matura_ocjenjivanje

Novi propusti na maturi: U zadatku iz Engleskog uvažit će se dva odgovora, sporno i pitanje iz Fizike

Svjedodžba vam se neće moći ispisati ako imate neplaćeni ispit

Kako do svjedodžbe? Pa, učenici gimnazija i strukovnih škola koji su ove godine završili srednju preuzimaju svjedodžbe u svojim školama prema rasporedu koji je odredila škola.

– Učenici koji neopravdano izostanu s ispita dužni su platiti trošak ispita s kojega su izostali kako bi im se ispisale svjedodžbe. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Skeniranu uplatnicu treba poslati na e-adresu [email protected]. Svjedodžba ne može se ispisati niti preuzeti sve dok se ne izvrši uplata, navode iz NCVVO-a.

Svi ostali, koji nisu redoviti učenici nego su ili prošlogodišnji maturanti, dolaze iz BiH ili dolaze iz škola za obrazovanje odraslih, svjedodžbe mogu preuzeti u prostorijama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na Bundeku od 19. rujna.

– Pristupnici koji ne mogu osobno preuzeti potvrde mogu ovlastiti drugu osobu za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnoga bilježnika. Pristupnici koji žive izvan Zagreba mogu zatražiti slanje potvrda poštom popunjavajući zahtjev za dostavu poštom (plaćanje po preuzimanju) i slanjem zahtjeva na e-adresu [email protected]. U zahtjevu trebaju navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju ili podatke druge osobe na čiju se adresu dokumenti šalju. Pristupnicima koji žive izvan Republike Hrvatske nismo u mogućnosti poslati potvrde o položenim ispitima državne mature poštom, stoji u obavijesti NCVVO-a.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.

Copy link
Powered by Social Snap