Pretraga

Očekivanja od studiranja vs. stvarnost: Na primjeru jednog faksa smo pokazali razlike

A- A+

Da su očekivanja jedno, a stvarnost nešto posve drugo, reći će vam svaki iskusni student. Želite li upisati Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, sigurno zamišljate dane provedene u hladu šume i branje cvijeća po zelenim livadama. No, preklapaju li se očekivanja i stvarnost? Istražili smo.

očekivanja i stvarnost, fakultet šumarstva i drvne tehonologije

Koja su očekivanja, a kakva je stvarnost studiranja na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije? | Foto: srednja.hr, FŠDT

Rijetki su oni koji se kao srednjoškolci ne vesele upisu faksa. Dan kad ćemo postati brucoši dugo iščekujemo, maštamo o slobodi, promjenama koje nas čekaju i novim ljudima koje ćemo upoznati.

Studentski život, znamo, izgledat će poprilično drugačije od svega na što smo naviknuli. Opraštamo se od poznatih predmeta u školi i dočekujemo posve nove kolegije, vježbe i labose. Nismo sigurni kako će točno izgledati, ali znamo da ih jedva čekamo. Nije nas za kriviti, stoga, što smo u svojim maštanjima često jako idealistični.

Kad, pri tome, želite upisati Fakultet šumarstva i drvne tehnologije (FŠDT), nije teško prepustiti se maštanjima o trčanju cvjetnim livadama i danima provedenim u hladu stabala. Maturanti kojima je ovaj faks prvi na listi prioriteta studija za upis, vjerojatno već proučavaju kojim će šumama šetati i koje ćete sve šumske biljke brati.

U stvarnosti, iako na FŠDT-u nema bezbrižnog kotrljanja brežuljcima, ono u čemu nismo pogriješili jest količina vremena koju studenti provode u prirodi. Na FŠDT-u možete birati između tri sveučilišna smjera: Šumarstvo, Drvna tehnologija i Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša. Uz njih, moguće je upisati i stručni prijediplomski studij Drvne tehnologije koji se izvodi u Vinkovcima. Svima je zajednička velika količina terenske nastave i prakse koju studenti imaju.

Kakva je stvarnost?

Studenti na terensku nastavu odlaze u šume kojima upravlja njihov fakultet, poput park šume Maksimir ili šume Sljeme. Faks ima i niz lokacija na kojima provode znanstvena istraživanja, ali i nastavu za studente. Neki od tih objekata su na Sljemenu, Dotrščini, u Gorskom kotaru, na otoku Rabu, ili kod Lipovljana.

Faks raspolaže i s nekoliko rasadnika na kojima studenti mogu provoditi svoja istraživanja. Osim toga, u laboratorijima fakulteta studenti kroz praktičan rad prolaze teoriju usvojenu na predavanjima. Uz sve to, studenti često putuju po drugim šumama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode diljem Hrvatske, ali i šire.

Očekivanja od studija i stvarnost se uvijek razlikuju, pa smo našu sklonost da se prepustimo maštanjima odlučili uprizoriti u videu. Kako zamišljamo studiranje na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, a kako ono zaista jest, pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Kako zamišljaš studiranje na FŠDT vs. što te stvarno dočeka🙃 #srednjahr #FŠDT #faks #fakultet ♬ original sound – srednja_hr


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije