Pretraga

Očekivano, Senat je podržao Borasa: Uskratili su suglasnost predloženiku za novog dekana Filozofskog

A- A+

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu još je u veljači na izborima za novog dekana prihvatilo program redovitog profesora Nevena Jovanovića i on je postao predloženik FFZG-a za čelnog čovjeka institucije. No, na jučerašnjoj elektroničkoj sjednici Senata, izglasana je uskrata suglasnosti na njegov program rada. Budući da Jovanović s obzirom na oblik sjednice nije imao priliku članovima pojasniti eventualne nejasnoće u programu, s Filozofskog su prethodnih dana poručili kako rektor time želi izazvati novu ‘krizu upravljanja na Filozofskom’. Uz uskratu suglasnosti na Jovanovićev program, pokrenut je i postupak dodjele počasnog zvanja professor emeritus Vlatku Previšiću, bivšem dekanu FFZG-a koji je razriješen u jeku blokade 2016.

Damir Boras / Foto: Silvija Vuković

S 49 glasova ‘za’, 12 ‘protiv’ i šest ‘suzdržano’, Senat Sveučilišta u Zagrebu na jučerašnjoj je elektroničkoj sjednici uskratio suglasnost na program rada predloženika za novog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Nevena Jovanovića.

Opširno obrazloženje

Izdvojeni članak

Televisa presenta: Opet drame s Filozofskim i Borasom. Kao da smo vraćeni u 2016. – u igri je i Previšić

Filozofski fakultet sada ponovno mora raspisati izbore, a u slučaju da se novi dekan ne stigne odabrati na vrijeme, Vijeće fakulteta Senatu Sveučilišta predlaže vršitelja dužnosti dekana.

Podsjetimo, u veljači je Vijeće Filozofskog prihvatilo samo Jovanovićevu kandidaturu, dok je ona Marka Tadića s Odsjeka za lingvistiku odbačena. Tadiću su članovi Vijeća zamjerali što je za vrijeme krize upravljanja Fakultetom bio među predstavnicima Filozofskog u Senatu Sveučilišta te glasao za po fakultet loše odluke. Također, smetalo im je i što nije predstavio prodekansku ekipu. Jovanović se, s druge strane, istaknuo u prosvjedima 2016. protiv sklapanja spornih ugovora s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom te tadašnjeg dekana Vlatka Previšića. U svome programu istaknuo je kako namjerava nastaviti kontinuitet projekata koje je pokrenula dosadašnja uprava.

Upravo je to jedna od stavki programa koje su zasmetale rektoru Borasu. U Odluci o uskrati suglasnosti predloženiku Jovanoviću, koja se proteže na 11 stranica, Boras, između ostaloga, piše:

– Kroz tekst prijedloga programa rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predloženik Jovanović višekratno se pohvalno izjašnjava o radu dosadašnje Uprave Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na čelu s dekanicom prof. dr. sc. Vesnom Vlahović-Štetić. Dakako kandidat Jovanović ističe kako će nastaviti i unapređivati dosadašnju upravljačku praksu iz mandata postojeće Uprave Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pritom naglašeno proklamira „kontinuitet upravljanja“. Nijednom riječju ne spominje protustatutarno i protuzakonito postupanje uprave u tekućem mandatu koje, upravo obrnuto, zahtijeva proklamiranje diskontinuiteta upravljanja i najavu da će u idućem mandatu počinjene greške i brojne nepravde biti ispravljene, stoji u Odluci o uskrati suglasnosti na prijedlog Jovanovićeva programa, koju potpisuje Boras.

Odluku možete pročitati u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [566.28 KB]

Pokrenut postupak za dodjelu počasnog zvanja Previšiću

Izdvojeni članak

‘Rektor želi izazvati novu krizu’: Pročitajte dokument kojim Boras odbija kandidaturu Jovanovića za dekana Filozofskog

Osim uskraćivanja suglasnosti na Jovanovićev program rada, Senat je na sjednici u utorak izglasao i pokretanje postupka za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus, bivšem dekanu FFZG-a, Vlatku Previšiću. U povjerenstvo za izbor u počasno zvanje predloženi su redoviti profesori Neven Hrvatić s Filozofskog fakulteta te Marko Pranjić s Fakulteta hrvatskih studija, a treći član je professor emeritus Učiteljskog fakulteta, Milan Matijević.

Podsjetimo, Previšić je bivši dekan Filozofskog potkraj čijeg je mandata u 2016. došlo do blokade fakulteta, a sve zbog namjere da putem netransparentnih ugovora sklopi suradnju o izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Zagrebu. U konačnici je Previšić razriješen, kako su sa Sveučilišta tada naveli, zbog ‘njegove dobi, jer prema mišljenju resornoga ministarstva on nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana’.