Pretraga

Televisa presenta: Opet drame s Filozofskim i Borasom. Kao da smo vraćeni u 2016. – u igri je i Previšić

A- A+

Filozofski fakultet od sljedeće akademske godine trebao je dobiti novog dekana. Jedini predloženik za to mjesto je Neven Jovanović, čiji je program još u veljači prihvatilo Vijeće FFZG-a. Prije izbora, kandidaturu mora potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu, ali ta točka nije se našla na sjednici Senata od ožujka. No, na sjednici koja se održava u utorak glasat će se o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika Jovanovića. Uz to, glasat će se i o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus razriješenom dekanu Vlatku Previšiću. Dekanica Filozofskog, kao i Studentski zbor, oštro su reagirali na recentne postupke rektora Borasa, optužujući ga za izazivanje krize na Sveučilištu.

Pobuna na FFZG-u| foto: www.facebook.com/plen.umffzg

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu u veljači je prihvatilo program kandidature za dekana Nevena Jovanovića s Odsjeka za klasičnu filologiju, a odbilo kandidaturu Marka Tadića s Odsjeka za lingvistiku.Time je Jovanović postao jedini predloženik za čelnog čovjeka FFZG-a.

Kako smo tada doznali i pisali, Tadiću su članovi Vijeća zamjerali što je za vrijeme krize upravljanja Fakultetom bio među predstavnicima Filozofskog u Senatu Sveučilišta te glasao za po fakultet loše odluke. Također, smetalo im je i što nije predstavio prodekansku ekipu. Jovanović se, s druge strane, istaknuo u prosvjedima 2016. protiv sklapanja spornih ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom te tadašnjeg dekana Vlatka Previšića. U svome programu istaknuo je kako namjerava nastaviti kontinuitet projekata koje je pokrenula dosadašnja uprava.

Jovanovićevu kandidaturu najprije treba potvrditi rektor Damir Boras i Senat Sveučilišta u Zagrebu, a tek nakon toga Vijeće Filozofskog fakulteta može glasati za ili protiv i tako odlučiti hoće li on postati novi dekan.

Senat će glasati o uskrati suglasnosti na Jovanovićev prijedlog programa

Izdvojeni članak

Filozofski prihvatio program jednog kandidata za dekana: Sad je na redu Borasova potvrda

No, na dnevnom redu sjednice Senata koja se u utorak, 28. travnja, održava elektroničkim putem, našla se i ‘Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića’.

Dekanica Filozofskog, Vesna Vlahović-Štetić, o tome se očitovala pisanim putem, priopćenjem objavljenim na stranicama Fakulteta. U obraćanju studentima i zaposlenicima navodi kako se ova odluka temelji tek na usmenom prigovoru neimenovanih osoba, a Borasa optužuje da ‘izaziva sukob na Sveučilištu i krizu upravljanja’ na Filozofskom’.

– Poštovane kolegice i kolege, studenti, zaposlenici i nastavnici Filozofskog fakulteta, obraćam vam se ovim putem da vas obavijestim o najnovijim događajima vezanim uz naš Fakultet. Ukratko, rektor Boras u vrijeme kad se Sveučilište mora nositi s posljedicama, potresa, pandemije i nadolazeće ekonomske krize, ponovno izaziva sukob na Sveučilištu i krizu upravljanja na našem Fakultetu, osporivši volju većine članova Fakultetskog vijeća. Naime, niz pritisaka rektora Sveučilišta u Zagrebu na odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i rad uprave, nastavio se ovaj tjedan zahtjevom za očitovanjem na jednu odluku Fakultetskog vijeća i to na temelju usmenog prigovora neimenovanih kolega. Međutim, kulminaciju neprincipijelnog i autokratskog ponašanja doživjeli smo danas, kad se u prijedlogu Dnevnog reda sjednice Senata zakazane 28. 04. pojavila točka: 18. Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rad predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, piše Vlahović-Štetić.

Dekanica FFZG-a poslala pismo Borasu

Izdvojeni članak

[VIDEO] Previšić bježao od novinara, a Boras priopćenjem objavio v.d. dekana i prodekane

Borasu je poslala i pismo u kojemu ističe da je elektronička sjednica ‘sazvana na način da je nemoguća rasprava sudionika i da će jedino pisani komentari biti priloženi u zapisnik, a te komentare sudionici sjednice neće moći čuti niti vidjeti prije glasanja.’ Pismo je također dio objavljenog priopćenja na stranicama FFZG-a.

– Na dnevnom redu je točka 18. Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića. Na prošloj sjednici Senata rekli ste da ćete još pročitati programe dva predloženika (FF i PMF), odnosno s njima razgovarati. Kako niste niti mailom niti pisano kontaktirali ni mene ni prof. Jovanovića uputila sam Vam mail da Vam je naš kandidat za dekana na raspolaganju za pojašnjenje programa. Odgovor nikad nisam dobila. Sad je na dnevnom redu Odluka o uskrati suglasnosti, a kolega Jovanović koji je i sam član Senata neće na ovako organiziranoj sjednici imati priliku obratiti se Senatu, a uskratili ste mu priliku da Vama pojasni eventualne nejasnoće u programu. Mislim da je riječ o velikom presedanu, uskrata suglasnosti na program,i to uz nemogućnost rasprave na sjednici Senata pa Vas molim da točku 18. skinete s dnevnog reda zbog nemogućnosti održavanja rasprave ili sjednicu organizirate tako da se prije glasanja može održati on-line rasprava, stoji u pismu kojeg je Vlahović-Štetić uputila Borasu.

Kako doznajemo, na Filozofskom je za ponedjeljak sazvana izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća. Tema je izjava Vijeća Filozofskog fakulteta povodom on-line sjednice Senata i Odluke o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nevena Jovanovića.

Razriješenom denaku Previšiću dodjelit će se počasna titula?

Izdvojeni članak

Borasovi pravnici: Previšić može odraditi mandat iako puni 70 godina

Osim poviše spomenute točke, u dnevni red sjednice Senata Sveučilišta uvrštena je i točka ‘Prijedlog rektora za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr.sc. Vlatka Previšića’.

Riječ je o bivšem dekanu Filozofskog potkraj čijeg je mandata u 2016. došlo do blokade fakulteta, a sve zbog namjere da putem netransparentnih ugovora sklopi suradnju o izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Zagrebu.

U trileru te velike pobune, Previšić je razriješen, kako su sa Sveučilišta tada naveli, zbog ‘njegove dobi, jer prema mišljenju resornoga ministarstva on nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana’.

Rektoru Damiru Borasu poslali smo upit sa zamolbom da prokomentira tvrdnje dekanice Vlahović-Štetić. pitali smo ga i smatra li da je svojim potezom oštetio profesora Jovanovića, kao i koje je obrazloženje za dodjelu počasti Previšiću. Ako i kada dobijemo rektorov odgovor, objavit ćemo ga.

U dokumentu u nastavku možete vidjeti dnevni red naredne sjednice Senata, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Studentski zbor Filozofskog: ‘S gnušanjem osuđujemo iskorištavanje ove situacije’

Na slučaj je danas reagirao i Studentski zbor Filozofskog, osudivši Borasov potez i ustvrdivši da ‘rektor Boras iskorištava situaciju nastalu uslijed pandemije koronavirusa i zagrebačkog potresa’. Zaključuju i da Boras Fakultet ‘želi vratiti u vrijeme 2016. godine kada se studente isključivalo iz procesa donošenja odluka na Fakultetu’. Priopćenje Studentskog zbora Filozofskog u nastavku prenosimo u cijelosti:

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu oštro osuđuje najnoviji besramni potez rektora prof. dr. sc. Damira Borasa koji je za sljedeću sjednicu Senata Sveučilišta uvrstio točku 18. koja glasi “Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rad predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića”.

Izdvojeni članak

Uprava FFZG: Studenti KBF-a moći će upisavati samo odsjeke koji pristanu na ugovor

Podsjetimo, Vijeće Filozofskog fakulteta još je krajem veljače na svojoj sjednici uvjerljivom većinom glasova (76 za, 9 protiv) izglasalo da dekanski program prof. dr. sc. Nevena Jovanovića zadovoljava uvjete da ode na verifikaciju na Senat Sveučilišta. Rektor Boras na neposrednoj sljedećoj sjednici Senata uopće na dnevni red nije uvrstio točku koja se tiče kandidata za dekana Filozofskog fakulteta, a sada kada je prošlo već dva mjeseca od sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta na kojemu je prihvaćen program profesora Jovanovića, rektor Boras bez ikakvog obrazloženja i bez mogućnosti rasprave (sjednica Senata bit će održana online, ali bez rasprave) samo stavlja na dnevni red odluku o uskrati suglasnosti.

Tim činom sprječava i kandidata, profesora Jovanovića da se očituje o eventualnim problemima i nejasnoćama u svom programu. Radi se o presedanu na Sveučilištu u Zagrebu kojim rektor Boras iskorištava situaciju nastalu uslijed pandemije koronavirusa i zagrebačkog potresa kako bi ponovno potaknuo krizu upravljanja na Filozofskom fakultet i demonstrirao kako se silnički i autokratski upravlja institucijom koja bi trebala biti sve suprotno od toga.

Rektor Boras time nas želi vratiti na stanje od prije četiri godine kada je s ciljem spašavanja tadašnjeg dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića, kojemu je uskraćeno povjerenje demokratskom voljom Vijeća Filozofskog fakulteta, iskoristio poluge Senata da raspusti Studentski zbor Filozofskog fakulteta, odnosno oduzme pravo glasa legitimno izabranim studentskim predstavnicima u Vijeću Fakulteta. Kako je na kraju po sili zakona bilo nužno da profesor Previšić odstupi s dekanske pozicije, rektor Boras iskoristio je i tu situaciju da Filozofskom fakultetu nametne obnašatelja dužnosti dekana Željka Holjevca i njegov prodekanski tim koji nisu imala baš nikakav legitimitet na Vijeću Fakulteta i čijom je instalacijom isprovocirana višemjesečna kriza upravljanja koja je konačno razriješena tek kad se dopustilo Vijeću Filozofskog fakulteta da autonomno i demokratski donosi odluke o Fakultetu.

Da ironija bude još veća, za ovu sjednicu Senata rektor Boras stavio je i točku koja glasi “2.3. Prijedlog rektora za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr.sc. Vlatka Previšića.” Iz toga možemo zaključiti samo da nas Boras i stvarno i simbolički želi vratiti u vrijeme 2016. godine kada se studente isključivalo iz procesa donošenja odluka na Fakultetu i nastojalo svom silom eliminirati naš glas oko ključnih problema koji se tiču studiranja, razvoja Fakulteta i Sveučilišta.

U konačnici rektoru Borasu to nije uspjelo tada, a ne smijemo dopustiti da to uspije ni sada. Stoga nedvosmisleno osuđujemo svaki pokušaj zavođenja diktature na Sveučilištu, opstrukcije demokratskih procesa i zatiranja autonomije Filozofskog fakulteta. Filozofski fakultet, kao i sve druge sastavnice, mora moći autonomno odlučivati o vlastitoj čelnoj osobi i moraju se poštovati odluke njegova najvišeg tijela kojega smo ravnopravni članovi.

S najvećim pak gnušanjem osuđujemo iskorištavanje ove situacije koja uključuje i suočavanje s pandemijom koronavirusa i s posljedicama potresa – u ovom trenutku umjesto jedinstva, solidarnosti i kooperacije rektor Boras potiče razjedinjavanje, sukobe i krizu. Slobodnomisleći pojedinci iz akademske zajednice, studenti i nastavnici zajedno, to mu ne smiju dopustiti!, poručuju iz Studentskog zbora Filozofskog.

Televisa presenta: Opet drame s Filozofskim i Borasom. Kao da smo vraćeni u 2016. – u igri je i Previšić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap