Pretraga

Odgovor Hrvatskog studentskog zbora na prozivke ministra Jovanovića

A- A+

Nakon što su prozvani od strane ministra Željka Jovanovića oglasili su se predstavnici Studentskog zbora te iznijeli svoju stranu priče.

Hrvatski studentski zbor prvenstveno želi istaknuti kako na press konferenciji održanoj 20. listopada 2013. u ni jednom trenutku nije bio prozvan ministar Jovanović, kao niti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Upravo suprotno, na press konferenciji je istaknuto kako je Ministarstvo zdravlja pokazalo nekoordiniranost prema MZOS-u i studentskim predstavnicima s kojima nije obavilo konzultacije po pitanju Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te smo iskazali slaganje s prijedlogom MZOS-a po pitanju izmjena, pa nam stoga nije jasna reakcija ministra Jovanovića.

Izdvojeni članak

Studentski zbor: Na ulici će biti osam tisuća redovitih studenata bez zdravstvenog osiguranja

Zakon je na snazi i provodi se; prijedlog izmjena još nije upućen u Sabor, a studentima koji su navršili 26 godina uredno se uručuju uplatnice u HZZO-u za uplatu obveznog zdravstvenog osiguranja. Stoga, problem postoji i nije riješen, a press konferencija HSZ-a nije bila nikakvo „dizanje halabuke“ nego odgovor na stalne studentske upite i negodovanja po pitanju zdravstvenog osiguranje te je cilj kako je i naglašeno tijekom press konferencije bilo javno apelirati i poslati poruku nadležnim institucijama i Vladi da ubrzaju postupak donošenja izmjena Zakona.

Studenti i studentski predstavnici su za novi pravni okvir iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju saznali iz medija, a očito je da je tako bilo i s MZOS-om koji je svoju prvu rekaciju uputilo tek u drugoj polovici mjeseca kolovoza, nakon reakcije nekih studentskih predstavnika i medija, a ne prije donošenja Zakona koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, što im je bila zadaća. Također, potrebno je napomenuti kako je prijedlog izmjena Zakona od strane MZOS-a kojim predlažu trajanje obveznog zdravstvenog osiguranja u trajanju od 8 godina od početka studija u Ministarstvo zdravlja zaprimljen tek 19. rujna 2013. kako nam je istaknuto u službenom dopisu Ministarstva zdravlja.

HSZ zastupa sve studente u Republici Hrvatskoj i neće dopustiti omalovažavanje studenata i njihovih predstavnika, koji su legitimno izabrani predstavnici od strane studenata. Studentski predstavnici redovito prate donošenje i izmjene propisa iz sustava visokoga obrazovanja za koje je nadležan MZOS te sudjeluju u njihovoj pripremi, ali kod ovoga Zakona u ni jednom trenutku nisu bili obaviješteni i pozvani na konzultativni sastanak od strane Ministarstva zdravlja te kao takvi nisu odgovorni za previde u istome.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Desetljeće reformi obrazovanja studente će gurnuti u dužničko ropstvo

Studentski predstavnici su ovdje kako bi zastupali prava studenata u sustavu visokog obrazovanja, a ministarstva su odgovorna za donošenje propisa, njihovu usklađenost i međusobnu koordiniranost te je stoga izjava ministra Jovanovića u kojoj proziva studentske predstavnike za ovu situaciju neutemeljena i ispod svake razine.

Hrvatski studentski zbor i studentski predstavnici neće se spuštati na komunikacijsku razinu ministra Jovanovića jer su do sada ostvarivali dobru suradnju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a prvenstveno s pomoćnicom ministra za visoko obrazovanje prof.dr.sc. Ružicom Beljo Lučić te su sigurni da će se ona nastaviti u pozitivnom i konstruktivnom smjeru.