Pretraga

Studentski zbor: Na ulici će biti osam tisuća redovitih studenata bez zdravstvenog osiguranja

A- A+

Zbog novih pravilnika i zakona koji ugrožavaju studentski standard, danas je na Medicinskom fakultetu u Zagreb u 10 sati održana konferencija za novinare na kojoj su članovi Hrvatskog studentskog zbora iznijeli svoje stavove o toj problematici. Predsjednica Zbora Petra Radetić izjavila je kako se s MZOS-om sastaju u prvom tjednu mjeseca studenoga kada bi se studentski prijedlozi o prehrani trebali usvojiti, ali je iznijela i problem oko smještaja u pojedinim hrvatskim gradovima. Toni Ganjto je, pak, apelirao na vladajuće da mijenjaju novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojem bi nakon 31. listopada ulicama trebalo hodati osam tisuća redovitih studenata bez prava na besplatno liječenje.

Foto: Toni Ganjto, Petra Radetić i Mate Damić

Članovi Hrvatskog studentskog zbora sazvali su danas u 10 sati konferenciju za novinare koja se održala u prostorijama Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Iznijeli su svoje stavove te apelirali na vladajuće da mijenjaju pravilnike i zakone kojima narušavaju studentski standard. Govornici su bili predsjednica Zbora Petra Radetić, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto te međunarodni tajnik Zbora Mate Damić.

Izdvojeni članak

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a otkrio zašto se cijene u menzama nisu postepeno dizale

MZOS-u će predstaviti samo mišljenje studenata

Predsjednica Hrvatskog zbora Petra Radetić iznijela je već svim studentima poznate prijedloge koji su upućeni MZOS-u zbog smanjenja subvencije na studentsku prehranu. Zatražili su ukidanje tjednog limita te povratak na mjesečnu subvenciju, ali i kvalitetniju prehranu.

– Ministarstvo je tražilo određeno vrijeme da uvide na koji način funkcionira novi Pravilnik o studentskoj prehrani. Stoga smo dogovorili sastanak u prvom tjednu mjeseca studenoga, kada bi svi naši prijedlozi trebali biti uvaženi, objasnila je predsjednica Zbora.

Dodala je kako će uskoro biti objavljena anketa na nacionalnoj razini te zamolila sve studente da istu ispune, budući da će MZOS-u iznijeti isključivo studentske stavove. Također se osvrnula i na problem oko studentskog smještaja, ističući kako Zagreb i Rijeka imaju tu sreću što će biti domaćini Univerzijade pa će se u njihove domove uložiti. No, upozorila je na Dubrovnik, Pulu i Zadar u kojima domova nema ili su nedostatni.

Izdvojeni članak

Studentima iznad 26 dosta diskriminacije: Žele besplatno zdravstveno te da ne budu zadnja rupa na svirali

Vrijeme je da student bude centar visokoobrazovnog sustava

Nakon predsjednice Zbora, riječ je preuzeo Toni Ganjto aplirajući na vladajuće da pod hitno moraju promijeniti novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Rekao je da je Ministarstvo zdravlja ukidanjem prava na besplatno zdravstveno osiguranje redovitim studentima starijima od 26 godina ujedni ugrozilo njihova prava, ali i narušilo njihov standard.

– Predlagatelj novog Zakona je istim zanemario pravni okvir visokoobrazovnog sustava. Ministarstvo zdravlja je zaboravilo činjenicu da se redoviti student ne može registrirati na burzu kao ne zaposlen ili imati status stalnog zaposlenika, istaknuo je Ganjto dodajući da će zbog toga osam tisuća studenata u studenom morati plaćati 390 kuna mjesečno za zdravstveno osiguranje koje im treba biti dostupno potpuno besplatno.

Izdvojeni članak

Novi udar na studente: Dio gubi pravo na besplatno zdravstveno osiguranje

Nastavio je kako je najgore od svega to što je Ministarstvo zdravlja u donošenju spornog Zakona potpuno izostavilo MZOS kao i zaobišlo studentske predstavnike. Stoga će se po prvi put u Hrvatskoj, kako kaže Ganjto, dogoditi to da tisuće redovitih studenata izgube pravo koje ostvaruju čak i zatvorenici.

Zbor traži od Vlade da se svim redovitim studentim omogući pravo na ostvarivanje besplatnog osiguranja tijekom cijelog školovanja bez obzira na dob. No da bi se što prije riješio problem, za sad su suglasni s MZOS-ovim prijedlogom da osiguranje ostvaruju studenti do osam godina od početka studiranja, ali inzistiraju na tome da se ne računaju godine opravdanog mirovanja studija.

– Možemo li ovo nazvati društvom znanja u kojem svi imaju iste mogućnosti? Zbor traži pod hitno izmjenu ovog Zakona jer je vrijeme da student bude centar visokoobrazvonog sustava, a ne samo usputna stanica.

Više nas cijene u inozemstvu, nego u našoj državi

Konferenciju je zaključio međunarodni tajnik Hrvatskog studentskog zbora Mate Damić, koji je istaknuo jednu pozitivnu i svijetlu točku. Naime, Zagreb će biti domaćin 65. Generalne skupštine Europske studentske unije. – Jedna od tema kojom ćemo se baviti bit će i studentski standard kao te financijska i druga ograničenja pri stjecanju visokog obrazovanja, za kraj je rekao Damić ističući kako je to velika čast za naše studente koji se u inozemstvu cijene više nego u vlastitoj državi.