Pretraga

Oduzimaju im prostorije studentskih udruga: Studenti Hrvatskih studija usprotivili se pročelniku i prijete blokadom najavljenih bagera

A- A+

U prijelomnoj godini za Hrvatske studije, u kojoj se odlučuje o davanju ili uskrati dopusnice ovom visokom učilištu, problemi ne jenjavaju, već se samo gomilaju. Sada su u fokus dospjele studentske udruge Hrvatskih studija koje bi mogle biti izbačene iz svojih prostorija u sklopu Kampusa na Borongaju. Naime, najavljeno im je da se do 2. studenog moraju iseliti iz svojih prostorija u koje će ući izvođač radova zbog prenamjene prostora za Državni hidrometeorološki zavod. Iako studenti imaju odluku rektora Borasa iz prošle godine, kojom im odobrava preseljenje u drugi objekt na Kampusu, kao i odobrena sveučilišna financijska sredstva za njegovu adaptaciju, pročelnik HS-a Mario Grčević studentima tvrdi da je objekt nemoguće srediti. Studenti iz udruga najavili su da iz svojih prostorija ne izlaze sve dok se objekt koji im je namijenjen ne uredi osiguranim sredstvima. Istodobno, sutra bi trebali započeti radovi, odnosno rušenje zgrade.

Studenti Hrvatskih studija | Foto: Marko Matijević

Početkom prošle akademske godine studentske udruge Hrvatskih studija dobile su obavijest da se moraju iseliti iz svojih prostorija u objektu 60 na Kampusu Borongaj jer će u te prostorije, kako im je rečeno, useliti Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Na tadašnju situaciju, reagirao je pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, izričito se protiveći zamisli da se studente izbacuje iz njihovih prostorija bez osiguranih zamjenskih. Nekoliko dana nakon toga, Grčević poziva studente na sastanak oko zamjenskih prostorija – ujedno im najavljuje da će od Sveučilišta, za potrebe studentskih udruga, dobiti objekt 38 na Kampusu te studente nakon sastanka poziva na zajednički obilazak objekta.

No, na tome priča staje. DHMZ protekle akademske godine nije ništa poduzimao oko svog preseljenja u spomenuti objekt 60, a studenti su nastavili koristiti prostorije za potrebe svojih udruga, kojih pri HS-u djeluje osam.

Rektor im još prošle godine odobrio nove prostorije, HS-u odobreno 250.000 kuna za adaptaciju istih, a pročelnik studentima krio te podatke

Priča dobiva nastavak upravo ovih dana. Prošli tjedan u prostorije studentskih udruga HS-a dolaze izvođači radova koji studente obavještavaju da 2. studenog započinju radovi te da se moraju iseliti iz prostorija. Kako kažu studenti, uprava Hrvatskih studija prethodno im nije dala nikakvu obavijest o tome i putem društvenih mreža poručuju da se nikamo ne sele dok ne dobiju zamjenski prostor.

Osim toga, studenti tvrde kako im je prošli tjedan pročelnik Grčević na sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a dao tumačenje da to nije njegov problem. Istovremeno, studenti okupljeni u inicijativu Studenti govore doznaju da je još prošle godine, 11. listopada 2016. rektor Damir Boras potpisao Odluku o davanju suglasnosti na privremeno korištenje objekta br. 38 za potrebe prostora studentskih udruga i potrebe prostora za arhivsku građu, koji su do sada bili smješteni u dijelu objekta broj 60.

[scribd id=363147875 key=key-ySvBPhVtqRb1pVtvQt0x mode=scroll]

Studenti se na društvenim mrežama opravdano pitaju zašto im je pročelnik Grčević krio podatak da su studentima još prošle godine odobrene nove prostorije za udruge. Osim toga, istovremeno krijući od studenata odobren novi objekt, Hrvatski su studiji 21. lipnja 2017. od Sveučilišta tražili korištenje interventnih sredstava i sredstava tekućeg i investicijskog održavanja i to za namjensko korištenje za uređenje i stavljanje u funkciju, tj. adaptaciju postojećeg objekta, ali za znanstveno-nastavne i istraživačke potrebe Hrvatskih studija.

[scribd id=363147982 key=key-oTCYkXfnEJHQ4SMZhRrw mode=scroll]

Od traženih 863.613,03 kn, Hrvatskim je studijima na sjednici Senata 13. rujna 2017. odobreno 250.000 kuna iz interventnih sredstava Sveučilišta.

Dakle, studentima je za njihove udruge još prošle godine, odlukom rektora Borasa, dodijeljen alternativni prostor u sklopu Kampusa Borongaj u koji se mogu preseliti, a sredinom rujna, Hrvatskim su studijima odobrena sredstva u iznosu od 250.000 kuna za adaptaciju tog istog prostora.

Za sutra najavljeno rušenje objekta, studenti kažu da iz prostorija ne izlaze

Prije dva dana, predstavnici studentskih udruga i Studentskog zbora održali su sastanak s pročelnikom Grčevićem, no zajedničko rješenje nije postignuto – Grčević im je kazao da je, uz sva dodijeljena sredstva te rektorovu odluku, objekt nemoguće srediti. Studentima je ponudio alternativu za prostorije studentskih udruga, i to u vidu hangara gdje bi mogli spremiti namještaj iz udruga, knjižnice gdje bi mogli pohraniti knjige iz udruga te predavaonica koje bi studenti mogli koristiti kada bi bile slobodne.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu

Sedam udruga – USS Anomija, USF Scopus, KSPHS Feniks, USKN Komuna, DSK Cassius, USLJ Res publica i UPSA – tu je pročelnikovu ponudu odbilo.

S jedne strane, izvođač radova sutra dolazi na Hrvatske studije. Studenti su od djelatnika i uprave HS-a dobili informaciju da će radovi biti izvođeni u vidu rušenja zgrade. Kako najavljuju na društvenim mrežama, studenti u prostorijama svojih udruga ostaju bez obzira na izgledne bagere i to sve dok se objekt, kojeg im je dodijelio rektor Boras, ne uredi dobivenim sredstvima Sveučilišta iz interventnog fonda.

Na Hrvatskim studijima sutra je, dakle, na rasporedu samo još jedan turbulentan dan u nizu mnogih koje je sada već nemoguće izbrojati.