Pretraga

Osječki studenti već sljedeće akademske godine dobivaju novi dom

A- A+

Prebijanjem dugova MZOS-a prema osječkom Studentskom centru napušteni hotel Mursa već sljedeće akademske godine postat će studentski dom. Iako je realizacija projekta u praksi zapela, osječki rektor Željko Turkalj tvrdi da su se pomaknuli s mrtve točke te da će već sljedeće jeseni moći primiti 250 studenata.

Foto: Google Street View

Osječki studenti sljedeće akademske godine dobit će novi studentski dom koji će moć primiti 250 osoba. Neće se graditi nova zgrada, nego će se napušteni hotel Mursa prenamijeniti u dom te će MZOS tako prebiti višemilijunsko dugovanje Studentskom centru, odnosno Sveučilištu u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Riječki studenti dobivaju novi dom s preko 600 mjesta

Novi dom spreman već sljedeće jeseni

Iako se nekoliko puta najavila navedena prenamjena Mursa u studentski dom, realizacija projekta naišla je na zapreku, odnosno stečaj tvrtke Mursa d.o.o. koja upravlja hotelom. No kako tvrdi Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, realizacija projekta se pomaknula s mrtve točke te će dom biti spreman već do početka sljedeće 2015./2016. akademske godine.

Naime, dug Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema STUC-u je nastao kao razlika u cijeni plaćene hrane i one koju su studenti konzumirali te subvencije koju su dobivali od MZOS-a.

– U pregovorima s predstavnicima Ministarstva proljetos smo došli do, za nas i studente vrlo povoljnog rješenja. Kroz naše pismo namjere zatražili smo da se određeni dio namiri neposredno financiranjem tekućeg poslovanja Studentskog centra koji će tako moći normalno i likvidno poslovati, bez stvaranja dodatnih zaduživanja, a većina duga, oko 35-36 milijuna kuna, ‘prebit’ će se tako što će Ministarstvo Sveučilištu ustupiti hotel Mursa. Pristali su na to,  izjavio je za navedeni izvor rektor Turkalj.

Izdvojeni članak

Menze u Osijeku studentima nude ručak za van


Godišnje se javlja oko 1.500 studenata za mjesto u domu

– Tih 250 ležajeva znači nam upravo toliko studenata godišnje manje koji su zbog skučenih kapaciteta ostali uskraćeni za boravak u studentskom domu. Mi trebamo znati da se uvijek javlja oko 1.500 do 1.600 studenata za smještaj, a mi imamo oko 700 ležajeva na raspolaganju. Ovim će se smanjiti i broj studenata koji će kandidirati za subvencije za privatni smještaj u iznosu od 147 kuna mjesečno, njih ima 940, tako da nam je to velika pomoć, komentirao je za Glas Slavonije ravnatelj STUC-a Tugomir Kuduz.

Studenti dobivaju 250 ležaja više

Što se tiče problema oko tvrtke koja upravlja napuštenim hotelom, Turkalj ističe da je prošlog tjedna s ostalim čelnicima Sveučilišta bio na razgovoru s predstavnicima resornog ministarstva u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom  te da je postignut napredak. Naime, prije prebacivanja hotela osječkom Sveučilištu mora riješiti problem stečaja tvrtke, a rektor je dobio obećanje da će to biti riješeno do kraja ove godine.

– U kratkom roku, mnogo prije planirane gradnje trećeg paviljona novog studentskog doma u kampusu, dobit ćemo novih 250 ležajeva. Naime, za iduću akademsku 2015./2016. godinu hotel Mursa bit će prenamijenjen u novi studentski dom koji će znatno poboljšati kapacitet smještaja studenata u Osijeku. U ovom trenutku u hotelu se nalazi oko 190 ležajeva, ali preuređenjem i prenamjenom svih soba u dvokrevetne, u našoj projekciji, broj će biti povećan na nekih 250. Uz to, on se nalazi na odličnoj lokaciji, blizu kampusa i STUC-a, ali i autobusnog i željezničkog kolodvora. Budući da su tamo bile liječničke ordinacije i infrastruktura postoji, razmišljamo da u tom objektu otvorimo i studentsku ambulantu, što bi bio dodatni sadržaj na Sveučilištu, zaključio je rektor Željko Turkalj.